Galibi, Surinaams Reuzenschildpaddenparadijs

Reizigers naar Suriname kunnen ervoor kiezen om schildpadden te bekijken die hun eieren leggen op het strand van Suriname. Dit Zuid-Amerikaanse land heeft niet bijzonder veel zandstrand aan de zeekust. Het meeste is mangrovebos, wat komt door de mondingen van de rivieren. De oostgrens van Suriname wordt gevormd door de Marowijnerivier. Aan de overkant zie je Frans Guyana liggen. In deze omgeving kun je een van de weinige stukken mooi zandstrand van Suriname vinden waar je heerlijk kunt zonnebaden, alhoewel het in de tropen altijd oppassen geblazen is in het zonnetje. Je wordt gelukkig ook bruin in de schaduw van een kokospalm. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Myrysji Lodge

Als je naar Galibi gaat via een georganiseerde toer vanuit Paramaribo is de kans groot dat je in de Myrysji Lodge in Christiaankondre terecht komt. Deze lodge is vernoemd naar de lokale naam van de Mauriteus Palm die hier veelvuldig groeit. Christiaankondre en Langamankondre zijn twee bij elkaar gelegen traditionele Indiaanse dorpen die na de slaventijd zijn opgericht. Galibi is een groot natuurreservaat in het Noordoosten van Suriname, met de Atlantische Oceaan en de Marowijnerivier als natuurlijke grenzen.

Eieren leggen

Wie op vakantie gaat naar Galibi doet dat voornamelijk voor de zeeschildpadden. Verschillende tijden in het jaar komt de zeeschildpad aan land om eieren te leggen. Vanaf februari tot juli kun je diverse soorten schildpadden bewonderen. Sommige mensen denken dat het moeilijk is om een schildpad te vinden. Dat hoeft echter helemaal niet. Op hoogtijdagen zie je de ene na de andere schildpad uit het water kruipen en een gat graven. Vervolgens gaat de schildpad eieren leggen en bedekt het zijn kraamkamer met zand. Daarna is de schildpad niet klaar; het gaat nog enkele nepkuilen graven om dieren en mensen die de eieren willen roven te slim af te zijn. De schildpad is uren bezig op het strand. Je kunt de schildpadden tijdens verschillende fasen van zijn bezigheden bewonderen.

Jonge schildpadjes

Als de schildpadeieren uitkomen dan lopen de jonge schildpadjes zelf naar de zee. Wanneer je geluk hebt kun je dit spektakel aanschouwen. De jonge schildpadden kennen veel gevaren. Gieren kunnen hun zo oppikken en doorslikken. Eenmaal in zee wachten daar vele gevaren. Van een nest van 140 eieren, wat zo´n 5 maal per jaar wordt gelegd, worden slechts 5 jonge schildpadjes per legsel volwassen. De schildpad kan erg oud worden. Sommige soorten zijn pas in staat jonge schildpadjes te reproduceren als ze 20 zijn. Ze zullen altijd op hetzelfde stuk strand als waar ze geboren zijn hun eieren leggen. De schildpad kan erg goed zwemmen; onder water is hij helemaal niet langzaam. Hij kan makkelijk 1000 kilometer weg zwemmen van zijn geboortestrand maar hij weet dit altijd feilloos te vinden.

Dorpswandeling

Galibi is een streek waar in een indianendorp een lodge is gebouwd. Je vindt hier verschillende kamers. De meeste mensen verblijven één of twee nachten in dit hotel. Er is een strak programma opgesteld door de Indiaanse gidsen. Er wordt een dorpswandeling georganiseerd en er is een kleine dierentuin te bezoeken. Tijdens de dorpswandeling vertelt de gids over allerlei gebruiken van de Indianen. Medicinale planten, vrijstaande vruchtenbomen zoals de mangoboom, acerolastruik en kokosnootpalm laat hij zien. Ook staan er cashewnootbomen en legt de gids uit dat er behalve de cashewnoot ook een eetbare cashewappel aan de boom groeit. Soms loopt de groep langs een tarantulaatje dat zich in een struik heeft verschanst. De gier, snip en vele honden lopen allemaal vrij door het dorp. Het is een interessante rondwandeling.

Het eten

Tijdens het de lunch en avondmaaltijd worden gerechten voorgeschoteld met lokale groenten. Het ontbijt is vrij standaard westers, behalve dat je wat minibaantjes, pompelmoes, papaya of ananas erbij kan eten. Voor mensen die een speciaal dieet volgen zoals vegetariërs wordt een apart smakelijk menu bereid. Het eten gaat vergezeld van vruchtensappen. ´s Avonds kun je een koel glas mineraalwater of eventueel alcoholische versnaperingen nuttigen in de bar.

Culturele avond

Voor de toeristen die twee nachten verblijven is er tijdens de tweede avond een culturele show georganiseerd. Indianen zingen, dansen en musiceren in traditionele kledij. Ondertussen legt de gids uit wat er wordt uitgebeeld in de dansen en waar de teksten over gaan. Je wordt als publiek uitgenodigd om mee te dansen. De culturele avond is een aanrader. Dat is al een reden om twee nachten van Galibi te genieten.

De reis

Om in Galibi te komen moet je drie en een half uur rijden in een bus vanuit Paramaribo. Je wordt op afspraak uit je hotel opgehaald. Onderweg stop je even voor brood en koffie. Vervolgens stop je weer in Albina, alwaar je de gelegenheid krijgt om even de plaatselijke markt te bezoeken. Daarna wordt de reis per boot afgelegd naar Galibi. Er gaan geen wegen naar deze plek en er is geen airstrip. Je zult daarom in Galibi geen auto of wegen aantreffen; mensen leven er grotendeels op traditionele wijze. Er is wel een generator voor het hele dorp zodat mensen licht kunnen aandoen.

Poncho´s mee

De rivier kan soms vrij onstuimig zijn, met name op de plek dichtbij de zeemonding. Daarom kunnen de golven hoog opspatten waardoor en water in de boot komt. Met andere woorden: de kans is groot dat je nat wordt. Alle bagage wordt onder een zeildoek in de punt van de boot vervoerd. Voor de reizigers wordt aangeraden een poncho mee te nemen. Wanneer er teveel buiswater in de boot komt wordt er bovendien een zeil over de boot heen gespannen wat de inzittenden zelf moeten vasthouden. Zo blijf je tenminste droog. Tijdens de boottrip naar de schildpadden moeten eventuele foto- en videoapparatuur in een goed afsluitbare plastic tas of vuilniszak worden vervoerd.

Wat moet je meenemen?

 • Toiletartikelen; er zijn geen zeepjes, shampoo of lotions aanwezig in de lodge.
 • Badlaken; er is een handdoek aanwezig.
 • Zwemkleding,
 • Zaklantaarn; na 23.00 gaat de stroomgenerator uit. Er is dan geen licht meer.
 • Regenjas, poncho, dit is vooral voor de bootreizen waarbij buiswater in de boot kan komen,
 • Slippers of waterschoenen en schoenen om door het mulle zand te lopen,
 • Zonnebrandolie of kokosolie van de medicijnmarkt in Paramaribo,
 • Muggenafweercremes, je kunt hiervoor krapa-olie op de medicijnmarkt kopen; deze werkt beter dan DEET,
 • Petje tegen de zon; vergeet niet dat in de boot de tropische zon van alle kanten schijnt, ook via de weerspiegeling op het water,
 • Lange broek, shirt met lange mouwen voor ´s avonds, ook al wordt het zelden koeler dan 26 graden, het is voor de muggen beter om lichaamsbedekkende kleding te dragen of je goed in te smeren met insectenwerende middelen,
 • Volle accu´s en extra accu´s voor de foto of videocamera,
 • Een videocamera met nightshot, zodat je ´s nachts eierenleggende schildpadden kunt filmen,
 • Een statief voor de fotocamera zodat je een foto kunt maken met langere belichtingstijd; er mogen namelijk geen lampen worden gebruikt tijdens het fotograferen van de schildpadden. Er is een speciale infraroodlamp aanwezig zodat iedereen alles goed kan zien.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurreservaten voor toerisme in MarowijneNatuurreservaten voor toerisme in MarowijneSuriname maakt deel uit van het Amazonegebied en herbergt bijzondere soorten planten en dieren. Om alles te conserveren…
Albina handelscentrum en toeristenstad van MarowijneAlbina is gesticht in 1846 door de Duitser August Kappler, nu in 2011 165 jaar oud geleden. Kappler heeft Albina vernoem…
De 10 leukste bezienswaardigheden van SurinameSuriname is een unieke vakantiebestemming, speciaal voor mensen uit Nederland en Vlaanderen. Dit is het enige Zuid-Ameri…
Suriname, een veelzijdig landSuriname, een veelzijdig landSuriname, een veelzijdig land in Zuid-Amerika. Veelzijdig qua culturen met een prachtige natuur. Suriname grenst aan Fra…

Het dorp Santigron, een authentiek Surinaamse belevenisVanuit Paramaribo worden er dagtrips en meerdaagse trips naar Santigron georganiseerd. Dat is een dorp midden in de jung…
De 10 leukste attracties van ParamariboParamaribo is een schitterend mooie stad, vooral de binnenstad met de houten ex-koloniale gebouwen is een unieke beziens…
Bronnen en referenties
 • www.myrysjitours-suriname.com
 • Gidsen in Galibi
 • Foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.