Albina handelscentrum en toeristenstad van Marowijne

Albina is gesticht in 1846 door de Duitser August Kappler, nu in 2011 165 jaar oud geleden. Kappler heeft Albina vernoemd naar zijn vrouw en vanaf het begin heeft het grensplaatsje verschillende functies vervuld zoals hoofdplaats en handelscentrum van het district Marowijne. Het is ook de toegangspoort naar Frans-Guyana, Europa in Latijns Amerika, en heeft daardoor goede vooruitzichten. Voor de toerist is het vertrekpunt naar de kust van de Marowijne en naar de jungle van het Amazone-gebied.

Albina toen

In feite heet het Kapleri, zoals oudere mensen uit de omgeving het dorp kennen, een verbastering van Kappler naar de naam van de stichter August Kappler. Het stadje of dorp, Albina of Alibina, zoals het nu in Suriname bekend is, werd in 1846 gesticht, nu 165 jaar geleden. De ex-legerkorporaal August Kappler, een Duitser, die in Suriname dienst deed voor Nederland, vernoemde het dorp niet naar zichzelf maar naar zijn vrouw Alwina en in de volksmond verworden tot Albina, omdat daar eerder het Indiaans dorp Abrina was gevestigd.

Albina heeft vanaf het begin van haar oprichting een belangrijke rol gespeeld in district Marowijne, eerst als handelscentrum voor de houthandel, daarna is het van betekenis geweest voor de goud- en balatahandel, toen als hoofdstad en daarna als trekpleister voor toeristen. Voor de Poite’s, de op vlucht geslagen gevangen uit Duivelseinland, was Albina een poort naar bevrijding. Tot voor de binnenlandse oorlog van 1986-1992 was Albina het vakantieplaatsje waar iedereen in Suriname naartoe moest zijn geweest, naast die andere vakantiebestemming Colakreek natuurlijk, niet alleen voor de mooie stranden en weidse vergezichten, maar ook omdat een overtocht over de Marowijnerivier naar de overkant kant, Saint Laurent, dure smokkelwaar opleverde: allerlei alcoholsoorten als de tafia (90% alcohol), de maria, cognac en mousserende wijnen, worst, kaas, Camanbert, eau de cologne en gewilde Franse merkkleding, die in Paramaribo goud waard was. En natuurlijk is daar ook tot nu toe bij dat Albina het vertrekpunt is naar het mooie Galibi, het indianendorp, voor de peprewatra, vissoep met 'Madam Janet' of de 'A gi Oeman Nen', geurende pepers die nooit mogen ontbreken in de Surinaamse peprewatra. Velen gaan ook voor de zeeschildpadden en ook voor de krape-iksi, de eieren van de zeeschildpadden als delicatesse, die nu verboden zijn voor buitenstaanders en alleen nog door de Indianen mogen worden opgegeten.

Albina is ook het vertrekpunt naar de Boven-Marowijne: Langetabbetje, Lawa en Tapanahony. Naar de goudvelden, naar het gebied van de vrijheidsstrijder Boni, langs het woongebied van Afaka, waar het Afakaschrift ontworpen is door Afaka, die tot voor hij het schrift ontwikkeld had, niet kon lezen en schrijven.

Het Afakaschrift en Albina

Albina is de plek waar het Afakaschrift voor het eerst naar buiten kwam, buiten de Aukaanse gemeenschap, een van de zes stammen die Suriname rijk is. Een katholieke missionaris, Benard, ontdekte dat een kennis van hem, de Aukaner Abena, die voor hem als ongeletterde door het leven ging, uit een schrift las, vol met rare tekens. Omdat Abena volgens Bernard analfabeet was, hij sprak noch schreef Nederlands, was het volgens hem onmogelijk dat hij kon lezen en vooral via die rare en onbekende tekens. Hij vroeg Abena waar het schrift vandaan kwam en Abena vertelde dat het van zijn zwager Afaka Atoemisi kwam, die het ontwikkeld had rond het begin van de 20ste eeuw in de tijd dat de komeet Halley verscheen en dat er meerdere Aukaners het schrift kenden, de zogenaamde ‘boekoemans’, wat zoveel betekent als ‘kenners van het schrift’.

Er is veel te doen geweest om het Afakaschrift omdat men dacht dat ongeletterden geen schrift konden ontwikkelen. Maar uit alle oorsprongverhalen en onderzoeken, bleek het schrift wel degelijk ontwikkeld te zijn door Afaka Atoemisie. Het schrift was alleen bekend in het gebied van de Aukaners aan de Tapanahony in het binnenland van Suriname en werd alleen daar gebruikt. De faculteit Antropologie van de universiteit van Utrecht heeft veel oorspronkelijke documenten van het Afakaschrift in haar bezit en in Nederland zijn wat ‘boekoemans’ te vinden.

Afaka kwam in aanvaring met het grootopperhoofd van de Aukaners van toen, Gaanman Amakiti, omdat de laatste vond dat Afaka kwade bedoeling had met het schrift, namelijk de verspreiding van de godsdienst van de Europeaan onder zijn volk ondanks de slavernij, terwijl de Aukaners ook al hun eigen godsdienst hadden, de Sweli Gadoe. Ondanks de weerstand van Amakiti zijn vele Aukaners nu Christen, niet via het Afakaschrift zoals hij vreesde, maar via het alfabet en door de trek naar de stad van vele Aukaners. Ook hier heeft Albina een belangrijke rol gespeeld, maar volgens Amakiti zou het een kwalijke rol zijn.

Albina nu

Tegenwoordig heeft Moengo, de andere stad in het district Marowijne, de rol van hoofdplaats van Albina overgenomen, omdat de districtscommissaris de hoogste baas van het district in Moengo woont en er kantoor houdt. Albina is nu weer het handelscentrum in Oost-Suriname met veel Anambuu, de Chinezen, Brazilianen en Surinamers naar in alle soorten zoals: Indianen, Creolen, Hindoestanen, Javanen en Aucaners. Albina slaapt als handelsstad bijna nooit. Het is steeds in beweging waar iedere handelaar loert op een kans om naar de overkant, Saint-Laurent, te gaan om koopwaar in te slaan ondanks de altijd aanwezige gendarmerie. Het wemelt van de taxi’s die met een onvoorspelbare snelheden jakkeren over de slechte Oost-Westverbinding, de verbindingsweg met Moengo en Paramaribo. Hosselende en schreeuwende chauffeurs die trekken aan je bagage en elkaar allerlei verwensingen naar het hoofd slingeren. Tientallen buitenboordmotoren aan de landingsplaats op de Marowijnerivier die wachten om je als watertaxi’s over te vliegen naar de overkant, het Europa in Latijns-Amerika, Saint Laurent, of naar Galibi, Stoelmanseiland, Poeloegoedoe, Poolo Kaba, Saniki, Drietabbetje, het Amazonegebied in. Volgeladen bagisiboten, vrachtkorjalen, die de gouddelvers bevoorraden. Iedereen is er nu vol van: goud. Maar Albina heeft een gouden toekomst met een klein aantal inwoners van nog geen 5000 en Frans-Guyana aan de overkant met ruim 200.000 inwoners die allemaal euro’s te besteden hebben, ook al is de euro nu in crisis. Het is nog steeds voldoende waardevol voor Albina en misschien op lange termijn veel meer dan al het goud in de grond van Oost-Suriname. En ook heeft het veel te bieden aan te toeristen die zoeken naar wat avontuur.
© 2011 - 2024 Holidays, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurreservaten voor toerisme in MarowijneNatuurreservaten voor toerisme in MarowijneSuriname maakt deel uit van het Amazonegebied en herbergt bijzondere soorten planten en dieren. Om alles te conserveren…
Gucci – Yves Saint LaurentGucci is een van oorsprong Italiaans modeconcern, onder meer gevestigd in Nederland. De volledige naam van Gucci is de G…
Het bauxietstadje MoengoMoengo of eerder nog 'Mongo', wat betekent heuvel, ligt aan de Cotticarivier in het district Marowijne in Suriname. Het…
Yves Saint Laurent, gepest, verslaafd en beroemdYves Saint Laurent, gepest, verslaafd en beroemdYves Saint-Laurent was een van ’s werelds beroemdste modeontwerpers. Hij overleed toen hij 71 jaar was aan de gevolgen v…

Weer, temperatuur en weersverwachting BarcelonaMiljoenen toeristen per jaar bezoeken Barcelona. De tweede stad van Spanje is een populaire vakantiebestemming voor mens…
Stedentrip ParijsParijs, de stad van de liefde, 'lichtstad'! Natuurlijk ook de stad van de geschiedenis, cultuur en vele bezienswaardighe…
Holidays (14 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.