Het bauxietstadje Moengo
Moengo of eerder nog 'Mongo', wat betekent heuvel, ligt aan de Cotticarivier in het district Marowijne in Suriname. Het is een stadje van ongeveer 10.000 inwoners, de derde stad van Suriname, na Paramaribo en Nieuw Nickerie. Moengo is een stadje dat de toerist veel te bieden heeft.
Moengo
Suriname heeft maar een echte stad en dat is Paramaribo, maar ook een echte bauxietstad en dat is Moengo. Na Paramaribo en Nieuw Nickerie is Moengo de derde stad van Suriname met ongeveer 10.000 inwoners. Moengo is nauwelijks een uur verwijderd van Europa, Frans-Guyana, een district van Frankrijk in Zuid-Amerika. Met haar bauxiet heeft Moengo in de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol gespeeld om de Duitsers te verslaan, want het stadje leverde het bauxiet voor aluminium voor de gevechtsvliegtuigen waarmee de Duitsers werden verslagen.
Ontdekking bauxiet
Nadat het Amerikaanse bedrijf Pittsburg Reduction Company, later de Alcoa genoemd, ter ore kwam dat er bauxietvoorraden voorkwamen langs de Cotticarivier in Suriname, gaf hij in 1915 agenten de opdracht om te onderzoeken of het economisch exploiteerbare hoeveelheden waren. Dat bleek het geval. Bauxiet is de erts waaruit aluminium wordt geproduceerd en aluminium is zeer belangrijk voor onder andere de vlieg- en ruimtevaartindustrie. In 1916 werd de Alcoa actief in Suriname en stichtte het dorp Moengo, in de volksmond Mongo, hetgeen heuvel betekent. Moengo ligt ook op een heuvel of eerder op een klomp bauxiet en kijkt uit op de Cotticarivier, de diepste rivier van Suriname. In 1922 werd de eerste lading bauxiet-erts geëxporteerd naar Amerika en vanaf die tijd is bauxiet de kurk geweest waarop de Surinaamse economie dreef, maar zeker die van Moengo.
Bloei
Moengo kwam tot bloei met winkels, cafe's, bakkerijen, restaurants, een theater, geasfalteerde wegen, scholen, een ziekenhuis en heel veel werknemers die overal vandaan kwamen: uit alle districten uit Suriname, maar ook uit Nederland, Amerika, Curaçao, Duitsland en werd zo het meest internationale stad van Suriname. Er woonden Chinezen, Javanen, Hindoestanen, Indianen, Creolen, Joden, Libanezen en Joden, bijna iedereen van de aardbol die je je maar kon bedenken. En in Moengo was alles te krijgen, er was een 'Ons Belang', een groentezaak, de melk was de beste van Suriname en naast de boerderij was er een golfbaan.
En de bauxietschepen die voeren af en aan en de matrozen en andere zeelieden maakten Moengo levendig door hun bezoek aan menig bars. Voordat er bauxiet was, was er niet veel waar Suriname op leunde, behalve dan de bijdragen uit Nederland. En Moengo bestond niet, dan alleen als rots, waar enkele Marrons hun kostgronden hadden en cassave, yams, chinese tayers en napi teelden, allemaal aardvruchten.
Suriname was voor Nederland interessant, niet vanwege het bauxiet, maar omdat uit verhalen van de Indianen bleek dat er een stad lag ergens in het Amazoneregenwoud dat El Dorado heette en waar men goudklompjes van de straat kon plukken en dat er een meer was het Parimameer waar de koning, El Hombre, zich onderdompelde in poedergoud. En stel je voor dat het in Suriname zou liggen, dan was alles van Nederland, dus was Nederland bereid Suriname te steunen. Er werd een spoorlijn gepland naar de Lawa, het diepe binnenland van Suriname in, in de buurt van Brazilië. En men bouwde alvast het Parima zwembad voor het goud, maar goud werd nooit gevonden, althans niet in die hoeveelheden volgens de verhalen van de Indianen. En Nederland dacht, 'ach het zijn maar Indianenverhalen'. Nu, na het vertrek van Nederland uit Suriname blijkt het echte Parimameer wel te bestaan en ligt het in de buurt van de Sarakreek en het Meriamgebied, diep in de grond in het binnenland van Suriname, maar waar Amerikanen en Canadezen nu gigantische hoeveelheden goud weghalen of hopen weg te halen. En iedere Surinamer heeft nu de goudkoorts. Nederland niet meer.
Nederland heeft New York toen omgeruild voor Suriname naar verluidt vanwege het Parimameerverhaal. New York, The Big Apple, is tot bloei gekomen en Suriname niet. Welneen, want binnenkort zal Suriname vanwege al het goud beroemder worden dan New York en heeft Nederland voor de tweede keer het nakijken. Eerste met New York en nu ook met het goud. En weer die Amerikanen, nu met hun kleine broertje de Canadezen.
Verval
Van 1986 tot en met 1992 werd er een binnenlandse oorlog gevoerd tussen het Nationaal leger onder leiding van Desi Bouterse en het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. De oorlog leidde tot veel schade omdat het gevecht vooral in Marowijne en in de omgeving van Moengo werd uitgevochten. Veel Moengonezen trokken weg en Moengo werd bijna een spookstad met weinig mensen.
Opbouw
Na de oorlog in 1992 is Moengo beetje bij beetje opgekrabbeld. Enkele scholen werden gerenoveerd en de straten geasfalteerd. Met onder andere de inzet van studenten van de TU Delft en van de Haagse Hogeschool. En nu telt Moengo ruim 10.000 mensen en is weer een levendige stad geworden verlangend naar toeristen.
Bezienswaardigheden
Er worden plannen gemaakt voor een technische school, voor huizenbouw. Moengo telt nu 8 basisscholen, 2 scholen voor het voortgezet onderwijs. Nog geen middelbare school en de Moengonezen vinden dat het niet kan, er moet een middelbare school komen en misschien zelfs een hbo of universiteit.
Een van Suriname's bekendste kunstenaars, Marcel Pinas, is bezig Moengo tot een kunstdistrict te maken en hij haalt daarbij allerlei internationale kunstenaars naar Moengo. Er is een vakantieoord, Blommie, en het centrum met het icoon van de stad ‘Clock House’ wordt gerenoveerd. Clock House is het beginpunt van Moengo, daar komt alles binnen en daar vertrekt ook alles. Als je iemand wilt ontmoeten dan moet je echt naar meetingpoint ‘Clock House’ toe. Het Beaxtrix theater dat vroeger het cultureel centrum van de stad was moet weer tot leven gebracht worden. En Casa Blanca, Het Witte Huis (niet waar Obama nu in woont), daar heeft de koningin van Nederland gelogeerd en ook zoveel andere hoogwaardigheidbekleders. De Cotticarivier als diepste rivier van Suriname, daar moet je door gevaren hebben of een duikje in genomen hebben.
‘Mongo, sa tan numroe wan’, zong Max Nijman, een van Surinaamse beste zangers in zijn lied ‘Ai Sranan’. Moengo is de beste. Hij is zelf Moengonees, dus misschien wilt u hem niet geloven. Maar de Indonesische zangeres, Tuti Trisedya’ zong het bijna nog mooier en misschien overtuigender, sensueler: 'Mongo sa tan nomroe wan' als loflied aan al het mooie van Moengo.
© 2011 - 2025 Holidays, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristenkaart voor SurinameDe toeristenkaart voor Suriname is een verplicht reisdocument dat je eenvoudig kunt verkrijgen; het is niet zo gecomplic…
De stad Isfahan - IranHet gezegde: "Als je in Isfahan bent geweest, heb je de halve wereld gezien" kun je alleen beamen als je in deze prachti…
Bronnen en referenties
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Aluminium
- http://nl.wikipedia.org/wiki/El_Dorado_(goudland)
Reactie
Sonja, 24-05-2011
Ik hoop echt dat Moengo en vooral Suriname zal herbloeien. Helaas wordt er niet vermeldt dat de weg naar Moengo vanaf Paramaribo moeilijk begaanbaar is. Moengo heb heb ik tijdens mijn bezoek in Suriname, daarom niet kunnen bezoeken. Ik zou vast en zeker mijn steentje bijdragen als toerist.
Reactie infoteur, 24-05-2011
Beste Sonia,
Inderdaad is op dit moment de weg van Paramaribo naar Moengo moeilijk begaanbaar. Zoals je misschien weet, is men bezig de weg te asfalteren en als men klaar is, zal het veel comfortabeler reizen zijn. Maar het neemt niet weg dat Moengo weer 'on the go' is en dat er in de omgeving veel leuke dingen zijn te beleven. En de geschiedenis van het bauxietstadje. Er wordt hard aan gewerkt.
Ben jezelf een 'Moengonees'? Veel goeds natuurlijk voor Moengo en Suriname. Moengo is wel een bezoek waard.