InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Diversen > Toeristenkaart voor Suriname

Toeristenkaart voor Suriname

De toeristenkaart voor Suriname is een verplicht reisdocument dat je eenvoudig kunt verkrijgen; het is niet zo gecompliceerd als een visumaanvraag. Iedere Nederlandse toerist is verplicht een toeristenkaart te hebben als hij aankomt in Suriname. Er wordt bij aankomst in Suriname een stempel op gezet.

Inhoud:


De toeristenkaart voor Suriname

Nederlanders die naar Suriname afreizen hebben een toeristenkaart nodig. Het verkrijgen van een toeristenkaart is vrij simpel. Je hebt geen pasfoto nodig voor de toeristenkaart. Het is een los kaartje wat niet in het paspoort wordt geniet. Bij aankomst bij de Surinaamse versie van de Marechaussee in Suriname dien je de toeristenkaart te overhandigen samen met je paspoort. Er komt vervolgens een stempel op de kaart. Als je Suriname verlaat, hoef je de toeristenkaart niet te laten zien. Het is raadzaam de toeristenkaart gewoon te behouden samen met het paspoort. In 2013 kost de toeristenkaart 20 euro.

Waar kan je de toeristenkaart kopen

Het verdient aanbeveling om de toeristenkaart voorafgaand aan de (vlieg)reis naar Suriname te kopen. Dat kan bij:
  • De visumafdeling van het consulaat Generaal van de Republiek Suriname in Amsterdam. Dit consulaat is open van 09.00 tot 15.00 uur,
  • Bij een speciaal daarvoor bestemde balies op Schiphol, ter hoogtre van balie 30, de balies zijn open twee uur voor de inchecktijd van een vlucht naar Suriname,
  • Op het internationale vliegveld van Suriname Adolf Pengel of Zanderij,
  • Bij alle andere dan Nederlandse consulaten en ambassades van de republiek Suriname.
Je kunt de toeristenkaart op Schiphol kopen maar dan moet je extra tijd rekenen om deze kaart te verkrijgen. Om dat te voorkomen kun je de kaart een paar dagen vantevoren bij het consulaat van Suriname in Amsterdam kopen.

Adres consulaat

Het adres van het consulaat van Suriname is:
De Cuserstraat 11, 1081 CK Amsterdam
Telefoon: 020 642 6137


Wat heb je nodig?

Mensen die een toeristenkaart willen kopen hebben de volgende zaken nodig:
  • Een paspoort dat minstens 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland,
  • Een retourticket van de vlucht naar Suriname,
  • 20 euro of een pinpas om de betaling te voldoen.

Niet voor werk of vrijwilligerswerk

Iemand die naar Suriname gaat voor vrijwilligerswerk, stage, gewoon werk of zaken mag niet op een toeristenkaart reizen. In zulke gevallen is een visum verplicht. Het visum is af te halen bij het consulaat Generaal in Amsterdam. Een visum moet ten alle tijde voorafgaand aan de reis worden aangevraagd bij het consulaat van Suriname in Amsterdam. Iemand die op een diplomatiek paspoort reist heeft geen toeristenkaaart of visum nodig.

Verschil Nederlandse en Surinaamse origine

Een Nederlander of Belg mag maximaal 90 dagen in Suriname verblijven op een toeristenkaart. Voor de enkele andere Europeanen geldt hetzelfde. Iemand die van Surinaamse origine is mag 6 maanden in Suriname verblijven op deze kaart. Onder personen die van Surinaamse origine zijn vallen:
  • Personen die als Surinamer zijn geboren maar later een andere nationaliteit hebben aangenomen,
  • Mensen die enige tijd de Surinaamse nationaliteit hebben bezeten en die getrouwd waren in Suriname waardoor er familiebetrekkingen zijn,
  • Kinderen onder de 18 van ouders die van Surinaamse origine zijn,
  • Mensen van Surinaamse identiteit die die altijd hebben behouden.

Lijst met landen voor toeristenkaart

Voor mensen met een nationaliteit die voorkomt in de hieronder genoemde landen geldt dat ze naar Suriname kunnen reizen op een toeristenkaart. Voor de overige landen geldt dat men een visum moet aanvragen.
  • 1. Nederland,
  • 2. Frankrijk,
  • 3. Canada,
  • 4. Verenigde Staten van Amerika,
  • 5. Bolivia,
  • 6. Chili,
  • 7. Paraguay,
  • 8. Peru,
  • 9. Uruguay,
  • 10. Venezuela,
  • 11. België,
  • 12. Duitsland,
  • 13. Verenigd Koninkrijk (Groot Brittannië en Noord Ierland).

De grens meerdere malen overschrijden

Wie een reist maakt waarbij meerdere malen de grens van Suriname wordt overschreden moet wél een visum aanvragen. Dit is een multiple entry visum of een visum voor meermalige binnenkomst. Hiervoor kunnen reizigers eveneens terecht bij het consulaat van Suriname.

Lees verder

© 2013 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Visum aanvragen voor RuslandVisum aanvragen voor RuslandEen visum aanvragen voor Rusland kost meer moeite in vergelijking met andere landen. Er moet meestal enkele keren naar D…
Goedkoop vliegen naar Suriname met Surinam AirwaysGoedkoop vliegen naar Suriname met Surinam AirwaysSuriname is een populaire vakantiebestemming. Veel Surinaamse Nederlanders bezoeken er hun familie of gaan er heen om va…
Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…
Suriname, een warm en gastvrij landSuriname, een warm en gastvrij landSuriname ligt in Zuid-Amerika. Suriname wordt ook wel gezien als één van de verwantschapslanden van Nederland. Het land…
Een visum aanvragen voor NederlandIemand die in Nederland wil verblijven, moet soms een visum aanvragen. Wanneer iemand een visum heeft verkregen om een b…
Bronnen en referenties
  • Folder consulaat van Suriname
  • http://www.consulaatsuriname.nl
  • Foto´s: Tom008

Reageer op het artikel "Toeristenkaart voor Suriname"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!