De meest bijzondere reizen voor op je bucket list

De meest bijzondere reizen voor op je bucket list Het maken van een wensenlijst – bucket list - is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je de tijd en de middelen hebt om te bereiken en te ervaren wat je echt wilt in het leven. De een zal op muzikaal of sportief gebied iets willen bereiken, de ander zal een vreemde taal of unieke vaardigheid willen beheersen, terwijl weer een ander eenmaal in zijn of haar leven een bepaalde sport wil beoefenen of een van de zeven wereldwonderen met eigen ogen gezien wil hebben. Iedereen heeft een andere wensenlijst. Iemands wensenlijst kan heel algemeen zijn, maar ook heel specifiek. Wie veel reist zal ongetwijfeld nog een aantal bestemmingen en bezienswaardigheden op zijn of haar wensenlijstje af te strepen hebben. Gebaseerd op een onderzoek van Tripadvisor volgen hier de tien meest bijzondere reizen die op de bucket list van miljoenen reizigers staan…

Verblijf in een bungalow boven de turquoise lagune van Bora Bora

Bora Bora is een atol in de Stille Oceaan, gelegen tussen Australië en Zuid-Amerika, die samen met onder andere Tahiti en Moorea tot Frans Polynesië behoort. Het eiland bestaat uit de uitgedoofde vulkaan, de 727 meter hoge Mount Otemanu en een door rif omgeven lagune. De oorspronkelijke naam van het eiland was Pora Pora dat in het Tihatiaans “eerstgeborene” betekent. Bora Bora is vooral geliefd om de weelderige natuur en de luxueuze resorts die er gevestigd zijn. Het eiland is populair bij welgestelde westerlingen en pasgetrouwde stellen met een hoog bestedingsbudget. Frans is de officiële taal van Frans-Polynesië, maar als omgangstaal wordt het Engels er steeds populairder, vooral onder jongeren. Vijf sterren hotels met bungalows die uitkijken over de turquoise lagune van Bora Bora zijn onder meer het Four Seasons Resort Bora Bora, Bora Bora Pearl Beach Resort and Spa, Intercontinental Bora Bora Resort & Thalasso Spa en Hilton Bora Bora Nui Resort & Spa.

Bekijken van de piramides van Gizeh tijdens een reis over de Nijl

De piramides van Gizeh bevinden zich ongeveer acht kilometer ten zuidwesten van de gelijknamige stad Gizeh. Ze behoren tot de oudste en bekendste bouwwerken van de mensheid en zijn tegelijkertijd ook de bekendste van alle Egyptische piramides. Het piramiden complex bestaat uit de Grote Piramide oftewel de Piramide van Cheops, de wat kleinere Piramide van Chefren, de Piramide van Myceris, wat kleinere piramides en de sfinx van Gizeh. De piramide van Cheops is het enige van de zeven klassieke wereldwonderen dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. De piramiden van Gizeh, die in 1979 door UNESCO tot werelderfgoed werden verklaard, zijn te bezoeken tijdens verschillende dagexcursies en bij voorkeur tijdens een Nijlcruise. Cruises over de Nijl worden in verschillende vormen aangeboden, van standaard tot zeer luxe en van alleen de cruise tot een combinatie met een land en / of strandarrangement.

Op ontdekkingstocht door de ruïnes van Machu Picchu

Machu Picchu is een stad in Peru, op 2.400 meter hoogte gelegen tussen twee steile bergen van het Andesgebergte, in de buurt van de stad Cuzco. Machu Picchu dat letterlijk vertaald “oude berg” betekent, werd in de 15de eeuw gebouwd en tot aan de Spaanse verovering in 1.532 bewoond door de Inca’s die de stad via een steil pad bereikten. Deze voettocht duurde meerdere dagen, omdat de stad nogal moeilijk te bereiken was. De Spanjaarden hebben Machu Picchu hierdoor nooit ontdekt en de stad is daarom ook nooit vernietigd, waardoor er nog veel van de Incabeschaving terug te vinden is. In 1983 is Machu Picchu opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en werd het in 2007 gekozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. In de stad bevindt zich een woonzone met in het midden een groot plein, een godsdienstige zone en een militaire zone. Momenteel is de stad ook per trein en bus te bereiken, terwijl er sinds 1990 onder meer winkels en hotels gebouwd worden langs het oude Incapad, de Inca trail. Wie Machu Picchu wil bezoeken moet over voldoende tijd en een goede gezondheid beschikken. De Inca trail is 45 kilometer lang, kent diverse hoogteverschillen en zal ongeveer vier dagen in beslag nemen. Om te acclimatiseren en aan het lagere zuurstofgehalte te wennen, is het verstandig om eerst twee dagen in Cusco te verblijven. Overnachten in Machu Picchu zelf kan in de Sanctuary Lodge, een luxe en erg duur hotel, maar ook een van meest prestigieuze en sfeervolle hotels ter wereld. Een rondreis door Peru kan eventueel gecombineerd worden met Bolivia, Chili, Ecuador en de Galapagos eilanden.

Spotten van de big five tijdens een safari door Kenia

Het meeste en mooiste van Kenia ontdek je door meerdere van de meest bekende safariparken te combineren. Het is het meest logisch om te starten in de hoofdstad Nairobi. Doordat Nairobi niet echt een aantrekkelijke stad is en het ook weinig bezienswaardigheden heeft, zal je vanaf hier al snel doorreizen. Ervaringen die eigenlijk in de Kenia reis opgenomen moeten worden zijn een boottocht over de Naivasha, een wandeling door de kloof Hell’s Gate, onder andere neushoorns en flamingo’s spotten in het Lake Nakru, meer wild spotten en de Masai ontmoeten in Masai Maro en Maji Moto. Bij Lake Naivasha kom je in de totaal andere wereld van de Rift Valley, een immense slenk die van Egypte tot aan Mozambique loopt. Hier vind je een panorama van vulkanen, meren en een uitgestrekte vlakte. Massieve en roodgetinte kliffen, warmwaterbronnen en geisers tref je aan in Hell’s Gate Park. Je hebt hier ook een grote kans om giraffes, zebra’s, bavianen, struisvogels en gazelles te spotten. Nijlpaarden en verschillende soorten vogels, waaronder de zeearend, kom je tegen tijdens een boottocht over het zoete water van Lake Naivasha, terwijl je in het Lake Najuru juist weer zeldzame witte of zwarte neushoorns, een van de big five, zal ontmoeten. Daarnaast kun je hier duizenden flamingo’s spotten die het heldere blauwe meer helemaal roze kleuren. Maji Moto is het gebied waar de Masai stam leeft. De Masai is een groep trotse herders met felle rode doeken die soms, met tussenkomst van een ervaren gids, toeristen een kijkje laten nemen in hun dagelijks leven: een echte culturele ervaring waarbij je heel veel leert over hun cultuur en levenswijze. Krokodillen, hyena’s, olifanten, leeuwen, zebra’s, cheeta’s, luipaarden en diverse roofvogels kun je spotten in de Masai Mara, een van de meest bekende wildparken van Kenia en grenzend aan de Seregeti in Tanzania. Een Kenia reis is dan ook heel goed te combineren met een reis door Tanzania. Wie de safari wil afsluiten met een strandverblijf kan dat onder andere doen in een van de Keniaanse badplaatsen Mombasa, Diani Beach, Malindi en Lamu of op het voor de kust van Tanzania gelegen eiland Zanzibar.

Genieten van de zonsopgang vanaf de top van de Kilimanjaro

De Kilimanjaro is een vrijstaand bergmassief in het noordoosten van Tanzania. Het gebergte ligt ongeveer drie graden ten zuiden van de evenaar. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en hierdoor is het voor velen een wens om de top te bereiken. Er zijn verschillende routes om de berg te beklimmen. De twee populairste starten in de dorpen Marangu en Machame. De Marangu route wordt ook wel de Coca-Cola route genoemd (er wordt namelijk cola geserveerd tijdens deze route) en neemt ongeveer vijf dagen in beslag. De Machame route heeft als bijnaam de Whisky route (er worden tijdens deze route diverse dranken geserveerd, in welke mate hier whisky bij zit wordt in het midden gelaten) en is een stuk zwaarder, waardoor deze zes tot acht dagen vergt. Wandelaars en klimmers moeten rekening houden met lage temperaturen en de gevolgen van inspanningen op grote hoogte: hoewel de Kilimanjaro in de tropen ligt, komt er op de berg een hele reeks klimaatzones voor; je reist er van de tropen naar de pool en weer terug. Velen onderschatten dit en meer dan de helft van de klimmers haalt de top niet. Degenen die de top wel halen, genieten eenmaal boven van een onweerstaanbaar uitzicht. Het meest bijzondere is de zonsopgang, waarbij je ’s ochtends vroeg de zon boven de wolken ziet uitstijgen, terwijl de horizon rood oplicht. De kleuren van deze spectaculaire zonsopgang worden veroorzaakt doordat licht door de atmosfeer en de kleine wolkdeeltjes wordt verstrooid. De Kilimanjaro is per vliegtuig bereikbaar; de aanvlieghaven is Kilimanjaro International Airport. Een andere, meestal ook voordeligere, mogelijkheid is om aan te vliegen op de luchthaven van Nairobi in Kenia om vandaar een shuttlebus te nemen naar het aan de voet van de Kilimanjaro gelegen Moshi.

Oog in oog staan met de Moai op Paaseiland

Paaseiland is een Polynesisch eiland in de Stille Oceaan dat staatkundig bij Chili hoort en hier ook een provincie van is. Het eiland is ongeveer even groot als Texel en er wonen zo’n 5.000 mensen die de Rapa Nui worden genoemd, wat letterlijk "grote rots" betekent. De hoofdstad is Hanga Roa, het enige dorp op Paaseiland. Bij aankomst op het eiland word je op z’n Polynesisch ontvangen en krijg je meteen een bloemenketting omgehangen. Wie iets over de geschiedenis en oude cultuur van het eiland te weten wil komen, die kan hiervoor terecht in het Antropologica Sebastián Englert museum in het noorden van Hanga Roa. In de dorpstraat van Hanga Roa vinden ‘s avonds typische dansvoorstellingen plaats. Maar Paaseiland is vooral bekend vanwege de ongeveer 900 Moai beelden, ook wel Paaseilandbeelden genoemd; het hele eiland wordt er min of meer door gedomineerd. Deze tot negeneneenhalve meter hoge beelden zijn vervaardigd uit tufsteen (zacht vulkanisch gesteente), waarschijnlijk door de voorvaderen van een groot deel van de huidige bewoners. De meeste Moai staan opgesteld op een ahu (soort platform) en kijken naar het binnenland, terwijl er slechts zeven naar zee kijken: in een rij van groot naar klein en die ietwat spottend de zeven apen worden genoemd. Er wordt gedacht dat deze beelden geplaatst zijn om het eiland vruchtbaar te maken, of juist om destijds het grondbezit, de rang en status tussen de verschillende leefgroepen op Paaseiland aan te geven. Overigens zijn niet alle Moai beelden per auto te bereiken, soms moet je het allerlaatste stukje wandelen. Je kunt Paaseiland opnemen in een rondreis door Chili; vanuit Santiago vlieg je er in ongeveer vijf uur naar toe.

Oud en nieuw vieren aan de andere kant van de wereld in Sydney

Van alle grote steden in de wereld wordt er in Sydney het eerst oud en nieuw gevierd. Sydney is dan ook een van de topbestemmingen om de jaarwisseling te vieren. In Australië wordt het nieuwe jaar traditioneel gevierd met een spetterend vuurwerk bij de Harbour Bridge en het Opera House rond de haven in Sydney. Vanaf de haven heb je een geweldig uitzicht op de indrukwekkende vuurwerkshow. Wanneer je een mooi plekje wilt bemachtigen, dien je wel op tijd te komen want het is er al vroeg erg druk. Je hoeft je tijdens het lange wachten op het vuurwerk absoluut niet te vervelen, want er wordt vanaf het begin van de avond al van alles georganiseerd. Ook op andere uitgaansplekken in de stad, waaronder Darling Harbour en Kings Cross, gaat het feest na het aftellen vanaf 24.00 uur los. Voor de meeste clubs dien je echter wel in het bezit van entreekaarten te zijn. Oud en nieuw in Sydney vieren is een ervaring die je niet snel zal vergeten; Sydney wordt zelfs de “New Years Eve Capital of the World” genoemd. Apart is dat niet op elke plek in Australië tegelijkertijd het nieuwe jaar begint doordat Australië enerzijds meerdere tijdzones beslaat en anderzijds ook niet alle staten mee doen met de wintertijd. Zo begint het nieuwe jaar in Darwin om 15.30 en in Perth om 16.00 Nederlandse tijd.

Bewonderen van het magische noorderlicht in Noorwegen

Het noorderlicht is een fenomeen dat op hoge geografische hoogtes ‘s avonds en ’s nachts te zien is. Het kan in meerdere noordelijke landen, waaronder Zweden, Noorwegen en Rusland worden waargenomen, maar het is vooral tijdens de winter in het noorden van Noorwegen het meest spectaculair. Noord-Noorwegen is bij uitstek geschikt, omdat het goed bereikbaar is en de omstandigheden hier optimaal zijn. Bovendien zijn de Noren altijd erg gefascineerd geweest door het noorderlicht, of het nu oude mythen en sagen betreft of modern onderzoek. Hierdoor wordt het noorderlicht nogal eens als een typisch Noors fenomeen bestempeld. Als het noorderlicht zich voordoet, dan zie je meestal een lichte gloed of het licht is zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of zelf soms stralen als vlammen met veel kleuren. Op het hoogtepunt lijkt het net vuurwerk. Het noorderlicht trekt veel toeristen, vooral aan het einde van de herfst en het vroege voorjaar: oktober, februari en maart zijn de topmaanden. De meeste kans op het meemaken van een prachtig noorderlicht vind je rond en boven de poolcirkel bij onder andere de Noordkaap en de Lofoten. Het is in ieder geval verstandig om een plek ver buiten de grote steden te kiezen, want hoe minder licht er in de omgeving is, hoe mooier het noorderlicht is. Eventueel kun je in je reis naar Noorwegen ook een excursie walvissen spotten en / of een Hurtigruten cruise (een comfortabele cruise op oude postboten) opnemen.

Van Moskou naar Beijing over de Trans-Siberische spoorlijn

De Trans-Siberische spoorlijn is de langste spoorlijn ter wereld en de belangrijkste van Rusland. Deze 9.288 kilometer lange spoorlijn loopt van Moskou via Siberië naar Vladivostok, wat het ook een transcontinentale spoorlijn maakt. Veel toeristen reizen tot aan Irkutsk en buigen vervolgens af richting Mongolië om door te reizen naar Beiijing. In ongeveer zestien dagen reis je dan per Trans-Siberië Express de Trans-Mongolië route. Naast de wereldsteden Moskou en Beijing aan het begin en het eindpunt, reis je ook langs hoogtepunten als de stad Ulaanbaatar, het Baikalmeer en andere natuurgebieden. Het is mogelijk om al vanuit Amsterdam per trein te reizen, maar je kunt ook aanvliegen op Moskou. Een voorbeeld van een Transsiberië Express reis is: treinreis naar Moskou (twee nachten), hotelverblijf in Moskou (1 nacht), treinreis naar Irkutsk (4 nachten), transfer naar en verblijf in een chalet bij het Baikalmeer (2 nachten), transfer naar het station en treinreis naar Ulaanbaatar (2 nachten), transfer naar Terelj National park met verblijf in gertent (2 nachten), transfer naar Ulaanbaatar en hotelverblijf (1 nacht), treinreis naar Beijing (1 nacht) en hotelverblijf in Beijing (1 nacht). Diverse reisorganisaties bieden speciale reizen met de Trans-Siberië Express aan waarin dan diverse excursies onderweg zijn opgenomen. Er wordt dan onder andere Moskou, Jekaterinburg, Irkutsk, Ulaanbataar, de Gobi-woestijn, Bayanzag, de Choejirt vallei, Khar Kharin, de Orkhon Vallei en Beijing in meerdere of mindere of mindere mate bezocht.

Vanuit een helikopter genieten van het uitzicht over de Grand Canyon

Sinds de Grand Canyon in 1919 werd aangewezen als Nationaal Park, is dit in de Amerikaanse staat Arizona gelegen natuur fenomeen uitgegroeid tot een van de meest populaire vakantiebestemmingen ter wereld. Gemiddeld reizen er zo’n vijf miljoen toeristen per jaar af naar de Grand Canyon om er langs de rand rond te zwerven, naar de bodem te klimmen of om vanuit een helikopter naar beneden te kijken in de wereldwonderwaardige Grand Canyon met de machtige Colorado River. Wanneer je optimaal van dit overweldigende natuurwonder wilt genieten, dan kun je een meerdaags verblijf boeken in Grand Canyon Village, gelegen op de South Rim en tachtig kilometer ten noordwesten van Flagstaff, Arizona. De zeer toeristische South Rim is het hele jaar door open, terwijl de minder toeristische North Rim van eind oktober tot half mei in verband met sneeuwval gesloten is. Voor de Grand Canyon zijn diverse excursies te boeken zoals gegidste wandelingen, tochten per muilezel en rafting tours over de Colorado River. Toch wordt een helikopter vlucht over de Grand Canyon als de meest bijzondere manier gezien om de canyon te ontdekken en om vast te stellen dat de Grand Canyon een hele diepe kloof is. Je gaat met maximaal zes personen in een helikopter met grote ramen, waardoor iedereen het goed kan zien. Voordat je opstijgt krijg je van de piloot de nodige veiligheidinstructies en zet je een koptelefoon op. Daarna vlieg je over de rotsen heen en er tussendoor. Vanuit grote hoogte kijk je dan ineens honderden meters diep de kloof in waar de Colorado River als een klein stroompje doorheen sijpelt, terwijl het eigenlijk een wild stromende rivier is. Je kunt de Grand Canyon opnemen in een rondreis door het zuidwesten van Amerika waarbij je ook steden als San Francisco, Las Vegas, San Diego en Los Angeles kunt aandoen; andere (nationale) parken als Yosemite, Sequoia, Zion, Bryce Canyon en Monument Valley kunt bezoeken, over de Route 66 kunt rijden en Hollywood en Disney kunt zien.
© 2013 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
De zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuDe zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Bora Bora: exclusief, tropisch eilandBora Bora is een vulkanisch eiland in de Stille oceaan dat omringd is door een turquoise lagune. Om het eiland loopt een…
New7wonder 4, Machu Picchu in PeruNew7wonder 4, Machu Picchu in PeruRond 1530 werden de Inca´s verslagen door de Spanjaarden en omdat de Incastad Machu Picchu zo verborgen lag, hebben zij…

Hoogtevrees maar verstoring bergvakantie niet nodigHoogtevrees is een angst die vrijwel iedereen meer of minder heeft. Hoogtevrees wordt ook acrofobie genoemd. Eenzelfde s…
Toeristenkaart voor SurinameDe toeristenkaart voor Suriname is een verplicht reisdocument dat je eenvoudig kunt verkrijgen; het is niet zo gecomplic…
Bronnen en referenties
  • www.tripadvisor
  • Wikipedia.org
  • www.machu-picchu.nl
  • www.riksjatravel.nl
  • www.reisgenieten.nl
  • www.travelmap.nl
  • www.treinreiswinkel.nl
  • www.papillon.com
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.