Suriname, een warm en gastvrij land
Suriname ligt in Zuid-Amerika. Suriname wordt ook wel gezien als één van de verwantschapslanden van Nederland. Het land grenst aan Brazilië, Frans-Guyana en Guyana. Het land ligt ook aan de Atlantische Oceaan. Door het land stroomt de Surinamerivier.
- Continent: Zuid-Amerika
- Originele naam: Suriname
- Taal: Nederlands
- Valuta: Surinaamse dollar
Steden
Paramaribo
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. Het is een stad met veel verschillende culturen, waardoor je er een grote diversiteit aan gebouwen en mensen tegenkomt. Je zult ook veel Nederlandse straatnamen tegenkomen in deze stad, vanwege de Nederlandse geschiedenis. De stad ligt ongeveer twintig kilometer van het strand vandaan, zodat ook zonliefhebbers zich helemaal welkom voelen in deze vriendelijke stad.
Het historische centrum van Paramaribo staat op de werelderfgoedlijst en je vindt er dus veel historische en boeiende gebouwen. De stad heeft een unieke architectuur, want bijna alles is vrijwel alleen van hout gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de Sint Petrus en Paulus Kathedraal, de grootste kathedraal van Midden-Amerika die volledig uit hout bestaat. In de Keizerstraat vind je een Moskee en een Synagoge naast elkaar. Dit is de enige plek ter wereld waar je dit kunt vinden.
Er zijn verschillende musea waar je terecht kunt, die je meer leren over de geschiedenis van de stad en het land. Op veel plekken kun je genieten van heerlijke maaltijden en er zijn veel uitgaansgelegenheden. De vriendelijkheid en gastvrijheid in Paramaribo valt meteen op en iedereen zal zich welkom voelen in deze gezellige stad, waar duidelijk echt geleefd wordt.
Albina
Albina is een stad in Suriname, gelegen aan de rivier de Marowijne. De stad ligt op een afstand van zo’n 140 kilometer van de hoofdstad Paramaribo vandaan. Er wonen niet heel veel mensen in Albina, slechts zo’n 4000. De stad kent een heftige geschiedenis met veel oorlog en drama. Tegenwoordig is de stad erg gastvriendelijk en kun je er goed eten. Je kunt er vooral goed terecht om heerlijk te ontspannen.
Brokopondo
Brokopondo is een stad met een geschiedenis. Er leven veel Marrons, die er zijn gaan wonen in de tijd van de slavernij. Ook vind je er een grote badplaats.
Natuur van Suriname
Suriname heeft een prachtige natuur met wel meer dan 5.000 soorten planten. Het Brownsberg Natuurpark is een tropisch regenwoud, waar allerlei (tropische) dieren leven. Voorbeelden zijn vogelspinnen, amfibieën, slangen, kaaimannen en mooie vogelsoorten. Eén van de bekendste dieren die in Suriname woont is de reuzenschildpad.
Beste reistijd Suriname
Suriname kun je het hele jaar door goed bezoeken. De meeste mensen gaan echter de eerste maanden van het jaar, omdat het er dan nog relatief koel is. Nederlandse Surinamers gaan vaak rond kerst en oud en nieuw, of in de zomermaanden. Rond deze periodes is het doorgaans dan ook erg gezellig in Suriname. Ook heb je dan meer kans dat verschillende excursies doorgaan, omdat er voldoende mensen zijn die meegaan.
Klimaat van Suriname
Suriname heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar door liggen de temperaturen boven de 18 graden. In de zomermaanden ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en de 30 graden. Tussen 12.00 en 14.00 uur is het doorgaans het warmste. In de nacht kan het vaak flink afkoelen, maar dit is meestal wel prettig als je wilt slapen, het is dan niet zo drukkend warm.
Visum en paspoort
Een visum is verplicht voor een reis naar Suriname. Een visum wordt verkregen via het Surinaamse Consulaat-Generaal of via een reisorganisatie die dit voor je regelt. Daarnaast is een geldig paspoort nodig die na vertrek uit Suriname ook nog minstens zes maanden geldig is. Indien je de Nederlandse identiteit niet bezit, is het verstandig om contact op te nemen met de ambassade voor meer informatie.
Gezondheid
Voor een reis naar Suriname worden vaccinaties aangeraden tegen DTP, hepatitis A en gele koorts. Het is sowieso verstandig om altijd voor vertrek contact op te nemen met de GGD of de huisarts voor vertrek voor de laatste informatie over het land. Ook is het raadzaam om malariatabletten mee te nemen en een anti-muggenmiddel. Een goed middel tegen zonnebrand is ook zeker aan te raden tijdens je reis naar Suriname.
Surinaamse Dollar
In Suriname wordt er betaald met de Surinaamse Dollar. Je kunt alleen geld pinnen in Paramaribo. De creditcard wordt bijna nergens geaccepteerd, maar je kunt er wel geld mee pinnen bij banken. Reischeques zijn goed in te wisselen. Het is gebruikelijk om in Suriname fooien te geven voor verleende diensten. Je kunt het beste rekening houden met een fooi van ongeveer 5 tot 10% van het totaalbedrag.
Twintig talen
In Suriname worden er maar liefst twintig talen gesproken. Daarnaast zijn veel mensen erg goed in het Engels. De officiële taal van Suriname is Nederlands. Je kunt daarom prima in het Nederlands praten met de mensen in Suriname. Andere talen die er worden gesproken zijn bijvoorbeeld Surinaams, Sarnami Hindoestani, Javaans en Chinees. Veel mensen in Suriname kunnen meerdere talen spreken en houden het niet bij slechts één taal.
Gebruiken in Suriname
Als je naar Suriname gaat en je wordt ergens uitgenodigd, kleed je dan netjes. Het is daarnaast niet de bedoeling om in huis schoenen aan te houden. Doe deze dus netjes uit voordat je naar binnen gaat. Ook is het verstandig om niet zomaar iedereen op de foto te zetten. Veel mensen geloven dat ze dan een stukje ziel kwijtraken. Vraag daarom altijd eerst of je een foto van iemand mag maken. In sommige gevallen moet je hier geld voor betalen, accepteer dit ook.