Nieuw-Zeeland, het Noorder- en Zuidereiland
Nieuw-Zeeland is een land in de Stille Zuidzee en bestaat uit twee grote eilanden en een paar kleinere. Het land is zeer geschikt voor rondreizen, vanwege de vele afwisseling die er te vinden is.
- Continent: Oceanie
- Originele naam: New Zealand
- Taal: Engels en Maori
- Valuta: Nieuw-Zeelandse dollar
Steden
Wellington
Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en ligt op het Noordereiland, als het ware in het midden van het land. De stad is zo gelegen dat je het Zuidereiland op sommige moment ook kunt zien. De regering van het land zetelt in de stad. De stad ligt aan Port Nicholson, wat gezien wordt als één van de mooiste natuurlijke havens ter wereld. Wellington was lang niet meer dan de plek waar het parlement zit, maar de laatste jaren is de stad uitgegroeid tot een cultureel centrum. De parlementsgebouwen zijn zeer de moeite waard om te bekijken. Er zijn ontzettend veel interessante musea in de stad. Daarnaast ligt Wellington in de buurt van prachtige kusten, waar je terecht kunt voor schitterende wandelingen.
Andere steden
Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland en veel rondreizen beginnen er vanwege het internationale vliegveld. Ook is het de grootste Polynesische stad ter wereld. Greymouth is een stadje dat een oude sfeer uitstraalt. Er zijn mijnwerkers, bierbrouwers en vissers.
Natuurparken in Nieuw-Zeeland
Ruim 30 procent van Nieuw-Zeeland bestaat uit Nationale natuurparken. In totaal zijn er dertien verschillende natuurparken. Er zijn bergen, watervallen, bossen en meren. Bijzondere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Hukawatervallen. Of ga naar het oudste nationale park van Nieuw-Zeeland: Tongariro, met enorme vulkanen die nog steeds actief zijn. Ook leven er veel verschillende soorten vogels in Nieuw-Zeeland en aan de kust kun je dolfijnen en walvissen zien. En op het land zelf kom je veel geiten, schapen en varkens tegen.
Beste reistijd voor Nieuw-Zeeland
De beste reisperiode in Nieuw-Zeeland is van oktober tot april. Dit komt omdat de seizoenen omgekeerd zijn vergeleken met in Nederland. Het land is ook prima te bezoeken in de koudere periode, maar houd dan wel rekening met koud weer en regenbuien. Ook in maart kan er met regelmaat regen vallen. Het is in Nieuw-Zeeland sowieso altijd wat frisser en kouder dan in Australië.
Klimaat
Omdat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen andersom dan die van ons. De zomer loopt er ongeveer van november tot maart. In juni is het hartje winter. Het wordt ook warmer als je noordelijker komt in het land. In de zomer kan het zo’n 25 graden worden en in de winter ligt de temperatuur tegen het vriespunt. Het weer kan in Nieuw-Zeeland in een korte tijd omslaan, mede door de vele hoogteverschillen in het land.
Verplichte documenten
Als je naar Nieuw-Zeeland reist, heb je een geldig Nederlands paspoort nodig. Het is verplicht dat het paspoort na vertrek uit Nieuw-Zeeland nog minstens drie maanden geldig is. Ook voor Kuala Lumpur in Maleisië is het niet verplicht een visum te hebben. Veel mensen stappen hier over als ze naar Nieuw-Zeeland gaan en bij sommige rondreizen is het mogelijk om een paar nachten extra in Kuala Lumpur te blijven.
Gezondheid in Nieuw-Zeeland
Het is niet nodig om vaccinaties te nemen als je op reis gaat naar Nieuw-Zeeland. Ook de medische zorg in Nieuw-Zeeland is prima en vergelijkbaar met die van ons. Het is wel aan te raden om een goede reisverzekering af te sluiten, die ook eventuele ziektekosten dekt. Deze kosten kunnen namelijk hoog oplopen. De dokters en ziekenhuizen verwachten een contante betaling als je hun hulp nodig hebt.
Nieuw-Zeelandse dollar
Het betaalmiddel dat gebruikt wordt in Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar. In bijna alle plaatsen van het land zijn geldautomaten aanwezig waar je kunt pinnen. Uitzondering hierop is Fox Glacier. Ook de creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd, behalve in de supermarkten. Reischeques werken prima en om extra wisselkoersen te voorkomen kun je het beste gebruik maken van reischeques met de Amerikaanse dollar, de Britse pond of de Australische dollar mee te nemen.
Talen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland wordt zowel Engels als Maori gesproken. Maori is de taal van de oorspronkelijke bewoners van het land, de Maori’s. In Nieuw-Zeeland zijn er rond de 130.000 mensen die de taal kunnen spreken. De rest spreekt Engels. Het is ook mogelijk dat je mensen tegenkomt die wat Nederlands kennen, omdat er in het verleden aardig wat Nederlanders zijn geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland.
Maori’s
De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland zijn de Maori’s. Het woord Maori betekent ook wel ‘normaal’ of ‘gewoon’. De Maori’s kennen veel verschillende mythen, waarin hun voorvaderen een grote rol spelen. De voorvaderen worden vaak gezien als Goden, die altijd aanbeden worden. Veel van de mythen zijn vaak heroïsche vertellingen met daarin een sterke moraal. De Maori’s hebben ook hun eigen dans. Als je Maori’s tegenkomt in Nieuw-Zeeland, behandel ze dan met respect en maak niet zomaar ongevraagd foto’s.