Auckland: rijk aan winkels, natuur, stranden en attracties

Auckland: rijk aan winkels, natuur, stranden en attracties Auckland is de grootste regio van Nieuw-Zeeland. Er wonen meer dan 1,3 miljoen mensen. Het gebied is rijk aan veel straten met uitgaansgelegenheden, veel musea en mooie stranden. Wie op vakantie gaat naar Nieuw-Zeeland mag Auckland eigenlijk niet overslaan met een bezoek.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Auckland waren de Maori, de traditionele bevolking van Nieuw-Zeeland. Toen de Britten rond 1820 in Auckland arriveerden, wisten zij de Maori snel weg te jagen. William Hobson was de eerste gouverneur van Auckland. Hij nam een stuk grond in bezit en vernoemde dit gebied naar zijn chef Lord Auckland. Dit was het begin van de stad Auckland. Na een jaar woonden er ongeveer 2.000 mensen. Hobson riep Auckland uit tot hoofdstad van Nieuw-Zeeland. 25 jaar later moest Auckland die titel afstaan aan Wellington. Tussen 1841 en 1945 kwamen veel Europese immigranten naar Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig is Auckland het dichtstbevolkte gebied van Nieuw-Zeeland. Een kwart van de Nieuw-Zeelanders woont hier. Auckland bestaat uit Auckland City, Waitakere, Mannukau en North Shore.

Winkelen in Auckland

Een bezoek aan Auckland start meestal bij het Central Business District in de omgeving van de Queen Street. Het Central Business District is het oude ferrygebouw. Tot in de jaren vijftig vertrokken hier veerboten. Nu vertrekt hier alleen nog een voetveer naar Devonport. Queen Street is een belangrijke winkelstraat met een groot plein waar geregeld concerten worden gehouden. Leuke buurten om te verkennen zijn Ponsonby waar veel restaurantjes liggen en Newmarket, een wijk met meer dan 400 winkels en negentig restaurantjes. De wijk Parnell is bijzonder door de oude kerkjes, talrijke antiekzaakjes en diverse souvenirwinkels. Wie goedkoop wil winkelen gaat naar het Dress-Smart Factory Outlet Centre in Onehunga waar honderd winkels kleren en schoenen met grote korting verkopen.

Musea

Auckland is rijk aan vele musea. Dit zijn veruit de belangrijkste musea:

Auckland Museum

Het belangrijkste museum in Auckland is het Auckland Museum waar verschillende tentoonstellingen zijn te bewonderen over de geschiedenis, de natuur en de dierenwereld van Auckland. Bijzonder is dat je in het museum een nagebootste vulkaanuitbarsting kunt meemaken.

Auckland Art Gallery

De Auckland Art Gallery aan de Wellesley en Kitcheners Street heeft de grootste kunstcollectie van Nieuw-Zeeland. Het museum heeft wisselende exposities. De Art Gallery richt zich vooral op kunst van bekende Nieuw-Zeelandse kunstenaar, maar herbergt ook veel kunstwerken van bekende Europeanen, zoals van de Nederlanders Pieter Brueghel en Meindert Hobbema.

New Zealand National Maritime Museum

Het Nationale Maritiem Museum van Nieuw-Zeeland bevindt zich op de hoek van Quay en Hobson Streets. De exposities wisselen voortdurend. Enkele bijzonderheden uit de blijvende collectie zijn oude zeilschepen en oude stoomboot.

Natuur in Auckland

Auckland leent zich uitstekend voor mooie wandeltochten. Het gebied is rijk aan vulkanische objecten. Nergens liggen zoveel (uitgedoofde) vulkanen bij elkaar als in Auckland. Dagelijks geven gidsen rondleidingen door de natuur.

Vulkaan Mount Eden

De Mount Eden is met een lengte van 198 meter de grootste uitgedoofde vulkaan in Auckland. Bezoekers mogen komen tot circa 20 meter onder de rand. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over Auckland.

Eilanden

Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan de eilandjes die bij Auckland liggen een must. Een eiland dat makkelijk bereikbaar is, is het Waiheke Island. Er kan onder meer worden gezwommen en gewandeld.

Stranden

Auckland kent de meeste zonuren van Nieuw-Zeeland en kent genoeg stranden om te zonnen en te zwemmen. Bekende stranden zijn onder meer Takapuna, Milford, Cheltenham, Long Bay en Mission Bay. Surfers gaan naar het westen naar Auckland om te surfen op onder meer Karekare en Muriwai Beach.

Attracties en uitstapjes

Ook zijn er in Auckland veel andere attracties en leuke uitstapjes, waaronder:

Sky Tower

De populairste attractie van Auckland is de Sky Tower, een toren met een hoogte van 328 meter naar ontwerp van Gordon Moller. Met een lift ben je in 40 seconden boven en heb je een adembenemend uitzicht boven Auckland. Let vanuit de toren vooral op de vulkaankraters. Waaghalzen kunnen met een elastiek naar beneden springen vanuit de Sky Tower en ook is het mogelijk om twee uur te klimmen naar het platform van de Sky Tower.

Auckland Harbour Bridge

De Auckland Harbour Bridge stamt uit 1959 en telt acht rijbanen. Toeristen kunnen de brug beklimmen onder leiding van een gids. Ook kan er vanaf de brug worden gebungeejumpt.

Pinguïns in Kelly’s Tarlton’s Antarctic Encounter and Underwater World

De meest bijzondere attractie is Kelly’s Tarlton’s Antarctic Encounter and Underwater World. In dit park is een replica van de Zuidpool te zien inclusief sneeuw, ijs en pinguïns. Je kunt ook op een sneeuwmobiel rijden. Daarnaast is er een groot aquarium met onder meer piranha’s en haaien. Door deze onderwaterwereld kun je gewoon wandelen onder een glazen koepel.

Openbaar vervoer

De beste manier om je in de uitgestrekte wereld van Auckland te verplaatsen is de bus. Er rijden verschillende busdiensten die zich richten op toeristen waaronder de gratis City Circuit Bus die elke tien minuten vanaf Britomart de belangrijkste attracties van Auckland aandoet. Daarnaast zijn er ook veerboten. De trein richt zich meer op bewoners en niet op toeristen.
© 2012 - 2023 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auckland de poort van Nieuw ZeelandVanaf het moment dat de Britse zeevaarder James Cook voet aan land zette in Nieuw Zeeland, kwamen de Britten in grote ge…
Reisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandReisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandMet de camper een maand lang door Nieuw-Zeeland, van Auckland op het Noordereiland tot Christchurch op het Zuidereiland.…
Vliegtickets boeken voor een wereldreisVliegtickets boeken voor een wereldreisAls je op wereldreis gaat vormen vliegtickets veelal de grootste kostenpost. Voor sommigen is het bovendien het enige va…

Vakantie in Turkse Rivièra: Side en excursiesVakantie in Turkse Rivièra: Side en excursiesVoor een zon- en/of cultuurvakantie zit je goed in de Turkse Rivièra. Zo’n 9 maanden per jaar is het aan de Turkse Rivèr…
Santorini in bewegingSantorini in bewegingSantorini, ook wel Thira of Thera genoemd, is het meest Zuidelijke eiland van de Cycladen. Het eiland verschilt behoorli…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Auckland
  • Boek Nieuw-Zeeland, Marc van den Broek en Tim Dekkers, uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV, 2010
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.