Santorini in beweging
Santorini, ook wel Thira of Thera genoemd, is het meest Zuidelijke eiland van de Cycladen. Het eiland verschilt behoorlijk van de rest van Griekse eilanden, omdat het is ontstaan door de werking van de vulkaan die weer in beweging lijkt te komen...
Vulkaanuitbarsting
Het populaire vulkanische eiland heeft, door de hoogte en de ligging, prachtige uitzichten en zonsondergangen. Vóór de 15 eeuw voor Chr. was het eiland nog rond met een 1200 meter hoge centrale vulkaan. Inmiddels heeft Santorini meer de vorm van een halve maan gekregen. Dit heeft te maken met een enorm grote vulkaanuitbarsing in de Minoïsche tijd toen een groot gedeelte van het centrum van het eiland in de zee zonk. Het Egeïsche gebied werd volledig gehuld in een wolk van rook en as en een enorme tsunami van meters hoog rolde voort met een enorme snelheid. Binnen een mum van tijd was de Minoïsche beschaving ‘verdronken’.
Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Opnieuw in beweging
In september 2012 wordt het eiland genoemd in het actuele nieuws. Britse wetenschappers hebben kunnen bewijzen dat Santorini tussen januari 2011 en april 2012 tot 14 centimeter hoger boven de zeespiegel is komen te liggen. De caldera, een grote komvormige krater gevormd door vulkanische activiteit, lijkt weer uit een diepe slaap te komen en zich opnieuw met magma te vullen. Meer in detail: er is in ruim een jaar tijd zo’n 10 tot 20 miljoen kubieke meter magma vanuit diepere lagen van de aarde de vulkaan binnen gestroomd. Normaal staat er voor deze hoeveelheid 10 tot 20 jaar aldus de wetenschappers. Ook de bewoners van het prachtige eiland geven aan dat Santorini zich anders gedraagt. De afgelopen eeuw zijn er wat kleine uitbarstingen geweest; in 1935, 1939, 1950 en 1956. Er valt nog niet aan te geven wanneer de volgende uitbarsting zal zijn.
Supervulkaan
Om een onderscheid te kunnen maken met ‘gewone’ vulkanen hebben de makers van het BBC-programma ‘Horizon’ het woord ''supervulkaan'' geopperd in het jaar 2000. Supervulkanen zijn in staat om supererupties voort te brengen (1000 km3 tefra) waarbij de gevolgen verwoestend en catastrofaal zijn. Er zouden op aarde ongeveer 40 supervulkanen zijn. Misschien hoort de vulkaan onder Santorini ook op de lijst van supervulkanen. Dit wordt niet volledig bevestigd. Gelukkig houden supervulkanen niet van verrassingen en kunnen ons, volgens recent onderzoek, al tientallen jaren voor een eruptie waarschuwen.
Atlantis
Plato vermeldde als eerste het rijk Atlantis in de dialogen Timaeus en Critias. Door de grote vulkanische uitbarsting verdween het midden van het eiland Santorini in de diepe zee. Dit ondersteunt het verhaal van de ‘gezonken stad’, een rijk dat plotseling zou zijn verdwenen. De beschrijving die Plato geeft in zijn dialogen komt fysiek en topografisch overeen met het eiland. Velen opperen dan ook de theorie dat hier het verloren gegane Atlantis moet hebben gelegen.
Hoe dan ook, dat er een magische sfeer hangt rond het vulkaaneiland Santorini valt niet te ontkennen. Zodra het eiland in je zicht komt ben je al gegrepen. Zou dat inderdaad komen door de lange en rijke geschiedenis?