Visum op tijd aanvragen

Elk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort voldoende waarbij er landen zijn die stellen dat een paspoort vanaf het inreizen nog zes maanden geldig moet zijn. Waar een paspoort niet voldoende is wordt ook een visum vereist. Er bestaan verschillende soorten visa. Gunstig is om een visum tevoren aan te vragen om oponthoud aan de grens te voorkomen. Het aanvragen kan op drie manieren gebeuren.

Visum als controlemiddel bij betreden van een land

Een visum is een document om een bepaald land in te mogen reizen en er te kunnen verblijven. In het algemeen wordt een visum afgegeven door het land waar de reiziger naar toe wil en niet door het thuisland. Door die regeling heeft een land meer controle op wie het land binnenkomt en op welk moment. Soms moet het visum na het gebruik weer worden ingeleverd waardoor ook duidelijk is wanneer iemand het land weer verlaat.

Verschillende soorten visa

Een visum moet meestal binnen een bepaalde periode worden gebruikt. In het visum kan het aantal keren dat een land mag worden betreden worden aangegeven. Zo bestaan er zogenaamde multiple entry, double entry en single entry visa. Indien een land alleen doorgereisd mag worden zonder verblijf wordt een transitvisa afgegeven. Met zo’n visum moet dikwijls een tevoren aangegeven route door het land worden gevolgd binnen een bepaald tijdsbestek.

Visum op tijd aanvragen

Een visum kan soms worden verkregen op het moment van binnenkomst in een land. Om oponthoud aan de grens te voorkomen kan het beter tevoren worden aangevraagd. Er zijn landen waarvoor het visum altijd tevoren moet worden aangevraagd waardoor het land de mogelijkheid heeft een onderzoek uit te voeren naar het verleden van de reiziger. Het kan voorkomen dat na een onderzoek de toegang wordt geweigerd.

Vormen van visa

Een visum kan bestaan uit een sticker of een zegel die in het paspoort wordt geplakt maar is meestal een stempel in het paspoort op een van de lege pagina’s. Voor personen die veel reizen bestaan speciale paspoorten met veel ruimte voor visa. Het komt ook voor dat een visum bestaat uit een los document dat in combinatie met het paspoort geldt als reisdocument. Voor sommige landen is de uitgifte van visa een bron van inkomsten van vreemde valuta omdat een visum niet gratis is.

Paspoort voldoende of visum noodzakelijk?

In Europa is iedereen er aan gewend om met een geldig paspoort van het ene naar het andere land te reizen. Bij het boeken van een reis naar andere landen zal het reisbureau aangeven of een visum noodzakelijk is of kunnen zij dit voor de klant uitzoeken. Zelf zoeken kan via websites visumdienst.nl en visum.nl of bij de betreffende ambassade of het consulaat.

Visum aanvragen

Indien een visum noodzakelijk is kan dit tevoren op drie manieren worden aangevraagd:
 1. Door de reisorganisatie (meestal met bijkomende kosten).
 2. Via de ambassade of een consulaat van het te bezoeken land.
 3. Via een visumdienst.

Noodzakelijke bescheiden voor de aanvraag van een visum:
 • Een geldig paspoort (dikwijls nog zes maanden geldig).
 • Pasfoto's.
 • Ingevuld formulier (meestal in tweevoud).
 • Soms een uitnodiging om naar het betreffende land te komen (vooral bij zakelijke visa).
 • Een geldig retourticket (of boekingsbevestiging).
 • Soms een boekingsbevestiging van accommodatie.
Het is verstandig om het aanvragen van een visum op tijd te regelen omdat het nog wel eens wil voorkomen dat een reis uitgesteld moet worden omdat het visum niet op tijd binnen is. Het zou helemaal onplezierig zijn als door het missen van een visum een reis niet door kan gaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paspoort kwijt? Aangifte en boetePaspoort kwijt? Aangifte en boeteAls je je paspoort in Nederland kwijt bent geraakt dan dien je dit op te nemen met de gemeente. Je moet hier dan een ver…
Een visum aanvragen voor NederlandIemand die in Nederland wil verblijven, moet soms een visum aanvragen. Wanneer iemand een visum heeft verkregen om een b…

Vulkaaneifel: Totenmaar gaat aan authenticiteit inboetenVulkaaneifel: Totenmaar gaat aan authenticiteit inboetenDe maren zijn een bijzonder geologisch fenomeen in de Duitse Vulkaaneifel. De kraters van uitgebarsten vulkanen vulden z…
Nationale parken Noord-Amerika: BiscayneNationale parken Noord-Amerika: BiscayneBiscayne nationaal park is gelegen in zuidelijk Florida. Waar de meeste nationale parken bestaan uit voornamelijk land,…
Bronnen en referenties
 • Rijksoverheid.nl
 • Wikipedia
 • Landenportal.nl
 • Visuminfo.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.