Nationale parken Noord-Amerika: Biscayne

Nationale parken Noord-Amerika: Biscayne Biscayne nationaal park is gelegen in zuidelijk Florida. Waar de meeste nationale parken bestaan uit voornamelijk land, bestaat Biscayne nationaal park voornamelijk uit water. In totaal beslaat Biscayne nationaal park 700 vierkante kilometer waarvan 95 procent water is. De stukken die niet water zijn, zijn eilanden en een stuk smalle kuststrook.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Biscayne nationaal park

Biscayne nationaal park is gelegen in het subtropische gedeelte van Florida. Dankzij deze ligging is het water hier het gehele jaar door relatief warm. Dit biedt de mogelijkheid voor verschillende soorten flora en fauna om hier te kunnen overleven. Het vaste land, dat slechts 5 procent is van het totale oppervlakte, is verdeeld over een tiental eilanden en een kuststrook op het vaste land. Het water is over het algemeen zeer ondiep wat ervoor zorgt dat het snel en gelijkmatig wordt verwarmd. Dit zorgt ervoor dat hier mooie koraalriffen zijn, met een relatief kleine biodiversiteit. De biodiversiteit, soortenrijkdom, is relatief klein door het niet zo heel grote oppervlakte. Veel dieren en planten die hier groeien en leven, leven hier permanent of zijn predatoren.

Voor de rest bestaat het vaste land uit mangrove en stranden. Er lopen kanalen vanuit het binnenland naar de zee, wat er voor zorgt dat ook krokodillen hier leven. Ook de kans op bijzondere vogels is aanwezig, hierover valt meer te lezen bij het kopje fauna.

Geschiedenis van Biscayne

De geschiedenis van dit gebied gaat terug naar het jaar 8000 voor Christus. Destijds kwamen de eerste indianen hier en trokken ze rond dit gebied en in dit gebied rond. Net ten westen van het park is een put gevonden waar verschillende botten zijn ontdekt van dieren uit het pleistoceen. Ook zijn hier botten ontdekt van indianen die waarschijnlijk 10.000 jaar oud zijn.

De indianen die hier kwamen wonen trokken destijds nog veel rond. Ze bleven weinig op één plek, maar trokken rond om te jagen en voedsel te vinden. Rond die tijd stond het water nog veel lager. Dit kwam doordat er toen een ijstijd was en dus een deel van het water bevroren was. Dit zorgde er voor dat er meer ruimte was om te leven en dit bracht met zich mee dat er hier meer fauna voorkwam dan tegenwoordig. Ongeveer 4000 jaar geleden steeg het water en werd dit gebied ongunstig om in te wonen. De indianen vertrokken dan ook.

Wel is bekend dat ongeveer 2500 jaar geleden wederom indianen hier kwamen wonen. Potten en scherven zijn gevonden in dit gebied en sommige zijn te vinden in het 'visitor centre'.

Flora van het park

Dankzij het subtropische klimaat, met zo nu en dan enkele koude momenten, heeft dit park een vrij selecte flora. De planten moeten niet alleen goed tegen hitte kunnen, maar ze moeten ook nog tegen vorst kunnen. Men vindt voornamelijk waterplanten in het gebied.

Op het land ziet men voornamelijk mangrove. Op de eilanden en de kuststrook zijn er stukken nagenoeg ondoordringbare mangrove. Naast de mangrove vind men palmen en ook zeer bijzondere palmen. Een extreem zeldzame palm is de Sargent's palm. Van deze palm waren er nog maar 150 te vinden op een gegeven moment. Tegenwoordig zijn er weer meer palmen, maar dankzij de onvoorspelbaarheid van orkanen kunnen het er plots weer veel minder worden.

Fauna van het park

De fauna bestaat voornamelijk uit vissen en vogels. Men vindt hier 200 verschillende soorten vogels. Van deze vogels zijn er relatief veel niet trek vogels. Veel vogels trekken rond, maar hier leven permanent ongeveer 70 tot 100 soorten vogels. Enkele roofvogels die hier voorkomen zijn de sperwer, de valk, de wouw en de Amerikaanse zeearend. Deze laatste vogel is een nationaal symbool. Vroeger was de zeearend met uitsterven bedreigd, tegenwoordig broedt de vogel weer op veel verschillende gebieden, zo ook in dit nationale park.

Bijzondere, grotere, dieren die hier leven omvatten de Amerikaanse krokodil en de alligator. Waar de krokodil nog vaak wordt waargenomen, wordt de alligator dit veel minder. De alligator komt hier slechts sporadisch voor en men moet er dan ook niet op rekenen om dit dier te zien. De grootste kans om krokodillen te zien heeft men aan de kustlijn of in de mangroves. Dit geld ook voor verschillende soorten vogels. Een hiervan is de geelkruinkwak, een kleine reiger.

De Amerikaanse slangenhalsvogel is voornamelijk te vinden in open water. Dit geldt voor veel verschillende vogels. Ook zeekoeien zijn hier te vinden. Zeekoeien zijn op dit moment beschermde dieren en de kans om ze hier te kunnen zien is dan ook bijzonder. Zeer bijzondere, zeldzame dieren die hier leven in het open water zijn zeeschildpadden. Deze dieren leggen ook eieren op de eilanden en sporadisch op het vaste land.

Op de eilanden zijn verschillende dieren te vinden die men aan het land ook kan tegenkomen. Hieronder vallen de ratelslang, het moeraskonijn en enkele vogels zoals de bruine pelikaan.

Andere bezienswaardigheden van Biscayne nationaal park

De grootste bezienswaardigheid is vermoedelijk Biscayne bay. Dit gebied, dat overigens niet geheel in het nationale park ligt, is bekend vanwege de grote hoeveelheid vogels die hier zitten. Ook kan men hier tussen het zand door kanalen en mangrove in varen om de mangrove goed te bezichtigen.

De eilanden, de zogenoemde keys, zijn bezienswaardigheden op zichzelf. De eilanden bevatten stranden, mangrove en allerlei andere bezienswaardigheden, zoals een vuurtoren.

Men kan deelnemen aan allerlei watersporten. Zo kan men met een boot met een glazen bodem mee. Ook de mogelijkheid om te snorkelen of duiken is hier, waarbij men een goede kans heeft om zeeschildpadden, dolfijnen en vissen te zien.

In het park is de mogelijkheid om met een ranger mee te aan op een wandeling, een boottocht of iets geheel anders. Hiervoor moet van te voren geïnformeerd worden bij het visitor centre.

Menselijke invloeden

De mens vervuilt het gebied met hun boten. Boottochten zorgen voor vervuiling van de zee en dus het habitat van de dieren. Ook wandelingen en trails die zijn aangelegd veroorzaken schade aan de flora. Huizen en andere faciliteiten die de mens voor zichzelf heeft aangelegd om te wonen, beschadigen de flora eveneens.
© 2013 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een blik op ... Miami in Florida, VSEen blik op ... Miami in Florida, VSMiami is de toegangspoort tot zowel de Everglades als de Florida Keys, en een van de snelst groeiende steden in Amerika.…
Miami is meer dan een stad met zon en zeeDe stad Miami is de meest tot de verbeelding sprekende stad van Florida. Onder andere de televisieserie "Miami Vice" hee…
Een rondreis in de Verenigde Staten: FloridaNaast New York en Californie, is Florida de derde populairste vakantiebestemming in de Verenigde Staten. Deze zonnige st…
Toerisme in de Verenigde StatenToerisme in de Verenigde StatenDe Verenigde Staten heeft veel te bieden voor de toeristen. Er zijn prachtige steden en natuurgebieden en een rondreis m…

Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…
Nationale parken Noord-Amerika: Big BendNationale parken Noord-Amerika: Big BendBig Bend nationaal park, gelegen in Texas grenst aan Mexico. Het nationale park aan Mexicaanse zijde heet Parque Naciona…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • http://www.nps.gov/bisc/index.htm
  • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/florida/biscayne/biscayne.html
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.