Nationale parken Noord-Amerika: Big Bend

Nationale parken Noord-Amerika: Big Bend Big Bend nationaal park, gelegen in Texas grenst aan Mexico. Het nationale park aan Mexicaanse zijde heet Parque Nacional Ocampo. Het nationale park is een woestijngebied met een zeer rijke flora en fauna. Dit is bijzonder voor een woestijngebied, aangezien het erg droog is. Dit betekend dat er weinig water continu door het park stroomt. Om hier te kunnen overleven moet een soort zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Men kan in dit park goed wandelen. In het park is er de mogelijkheid om met offroad voertuigen te rijden.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Big Bend nationaal park

Het park is een van de grootste nationale parken van de Verenigde Staten van Amerika. De totale oppervlakte is bijna 3250 vierkante kilometer. Dit gebied beslaat voornamelijk woestijn. Naast de woestijn is er ook nog een bergketen te vinden. Het gebied is naast de ruime flora en fauna voornamelijk bekend vanwege de paleontologie en geologie. Er zijn fossielen gevonden die maximaal 145 miljoen jaar oud zijn. Er is niet exact bekend hoe oud deze fossielen zijn, maar afgaande op een C-14 datering kan worden vastgesteld uit welk tijdperk het is. Uiteindelijk werd bekend dat er fossielen zijn uit het tijdperk krijt en het tertiair.

De Rio Grande, die de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico is, loopt voor bijna 400 kilometer door het nationale park.
Deze rivier heeft een aantal diepe kloven uitgesneden, waaronder de Santa Elena Canyon.

De temperatuur hier verschilt naargelang het jaargetijde. Veelal wordt er voor gekozen om dit park te bezoeken in de herfst of in de lente. Dit heeft te maken met de extreme temperaturen die men tegen kan komen in de zomer of in de winter. In de zomer zijn dagen dat het warmer wordt dan 40 graden zeer normaal en in de winter kan het hier zeer koud worden, met temperaturen rond of onder het vriespunt.

Geschiedenis van Big Bend

Vooral bijzonder aan de geschiedenis van het nationale park is de geologie. De invloed die dit heeft gehad kan men vandaag de dag nog terugvinden in het nationale park. Het beste valt de geologie terug te vinden in de bergketen, de Chisos Mountains.
Wat de geologie zo bijzonder maakte is de invloed ervan op het leven en de vestiging van verschillende soorten flora en fauna.

10.500 jaar geleden, in het jaar 8500 voor Christus werd dit gebied betrokken en bewoond door indianen. Deze indianen waren onder andere de Comanche en de Chisos indianen. De Comanche betraden dit gebied via de "Comanche trail". Vandaag de dag kan men nog steeds over deze weg lopen.

Vanaf het jaar 1535 zijn er hier Europese mensen geweest. Destijds kwam als eerste Álvar Núñez Cabeza de Vaca hier met een expeditie. Sindsdien zijn er hier nog vele expedities langsgekomen. Vanaf die tijd zijn er zes verschillende landen geweest die dit gebied geclaimd hebben. Dit waren: Spanje, Frankrijk, Mexico, Republiek van Texas, De Verenigde Staten van Amerika en de "Confederate States of America".

Ergens in de laatste jaren van 1860 tot 1870 is de laatste leider van de indianen gestorven, hij behoorde tot de Comanche.

Flora van het park

Voor een woestijn komen hier zeer veel verschillende planten voor. Men vind hier maar liefst 1200 verschillende soorten. Onder deze 1200 verschillende soorten zijn 60 soorten cactussen te vinden. Vele van de planten die hier te vinden zijn hebben stekels of haken of enig ander afweermechanisme. Dit hebben ze zodat ze ze geen vocht kwijt zullen raken door dorstige dieren. Een andere reden dat ze dit hebben is zodat de vruchten niet opgegeten zullen worden.

In het park groeien ook veel struiken en lage bomen. Voor planten is het gemakkelijker om kleiner te blijven als het zeer droog is of als het voor een lange tijd zeer droog is. Sommige planten hebben de mogelijkheid om veel water vast te houden, waardoor ze mogelijk iets groter worden.

Naast de eerder genoemde planten vind men hier ook veel verschillende bloemen. Ook bloemen die zeer zeldzaam zijn en zelfs bloemen die men heel erg lang niet had gezien. Bloemen kunnen hier goed groeien en goed gedijen als het heeft geregend. Ook nieuwe soorten bloemen en andere soorten van de flora worden hier ontdekt. Waar rond het jaar 2000 pas 1000 verschillende soorten planten bekend waren, zijn er inmiddels ruim 1200 bekend.

Fauna van het park

De fauna in dit park is bijzonder in zoverre dat het zeer rijk is. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat er een grote variëteit en een grote hoeveelheid flora is. In het park komen 3600 verschillende insecten voor. Dit zijn verschillende soorten insecten, waaronder bijen.

In het park komen ook 75 soorten zoogdieren voor. Dit is een extreem hoog aantal verschillende zoogdieren voor ongeveer elke park. Van deze 75 soorten zijn er 20 soorten vleermuizen. Deze vleermuizen zijn, zoals bijna alles soorten vleermuizen, nachtdieren. In het park vindt men ook verschillende roofdieren. Zo zijn hier de grijze vos, de poema, de coyote en de zwarte beer te vinden. Van al deze roofdieren zijn er echter maar weinig te vinden, aangezien ze soms grote afstanden moeten afleggen om aan voedsel te komen.

Qua prooidieren en daarmee herbivoren, vind men hier de halsbandpekari. Een varkensachtig dier, dat echter niet tot die familie behoort. Ook zijn hier herten te vinden. Deze herten leven hier van grassen en struiken.

Dit gebied is een zeer belangrijk gebied voor vogels. Er leven meer dan 450 verschillende soorten vogels en dit maakt het tot een dusdanig belangrijk gebied dat er mensen zijn die willen dat dit gebied wordt beschermd. Dit wordt niet zo beoordeeld door de organisaties die dit bepalen, dus is het momenteel nog niet zo. Wel komen er hier bijzondere vogels voor zoals de grote renkoekoek. Deze vogel zal niet vliegen, maar heel erg hard wegrennen van zijn belager. In het gebied komen relatief veel verschillende soorten uilen voor. Normaal gesproken komen er niet zo veel soorten uilen voor, minstens 11 soorten, in een gebied, aangezien ze te veel concurrentie hebben van andere roofvogels. Dat uilen hier goed gedijen duidt er op dat er genoeg muizen en andere vogels zijn.

In een woestijn komen ook reptielen voor, ook prooidieren voor roofvogels. In het park komen maar liefst 31 soorten slangen voor, 21 soorten hagedissen en 7 soorten schildpadden.

Andere bezienswaardigheden in en rondom Big Bend

Een van de bezienswaardigheden zijn de Chisos Mountains. Deze bergen hebben meestal een top die heel steil omhoog loopt, waardoor deze simpelweg oplopen onmogelijk is. Andere bezienswaardigheden die zeer zeker de moeite waard zijn, zijn de Canyons die hier te vinden zijn. De bekendste is waarschijnlijk de Santa Elena Canyon, die langs de grens van Mexico loopt.

Activiteiten van Big Bend nationaal park

Voornamelijk hiken of wandelen is zeer goed te doen in dit park. Er zijn verschillende wandelingen, variërend van een halfuur tot meerdaagse tochten. Wat men voornamelijk ziet bij kortere tochten zijn bijzondere canyons, hoge bergketens of iets anders wat uit het landschap springt. Bij de langere tochten ziet men ook vlaktes in de woestijn en rivierdelta's.

Men heeft ook de mogelijkheid om over niet verharde paden te rijden. Dit is in het algemeen alleen mogelijk met een auto met een vierwielaandrijving. Dit komt doordat het hier zeer droog is en de ondergrond bestaat uit zand. Via deze paden kan men bij de extreem afgelegen plekken komen, waar men bijna niemand anders meer zal zien.
© 2013 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staten van AmerikaStaten van AmerikaDe naam zegt het al: de Verenigde Staten van Amerika bestaan in feite uit een aantal afzonderlijke staten. Elke staat he…
Nationale parken Noord-Amerika: ArchesNationale parken Noord-Amerika: ArchesArches nationaal park is gelegen in het oosten van Utah. Om hier te komen kan men met de auto komen. Het gebied staat vo…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Informatie over de Verenigde Staten van AmerikaInformatie over de Verenigde Staten van AmerikaAmerika is een machtig en groot land. In totaal horen er vijftig staten bij het land. Behalve de vijftig staten is er oo…

Nationale parken Noord-Amerika: BiscayneNationale parken Noord-Amerika: BiscayneBiscayne nationaal park is gelegen in zuidelijk Florida. Waar de meeste nationale parken bestaan uit voornamelijk land,…
Digitale Nomaden - DiginomadeDigitale Nomaden - DiginomadeMet de laptop in de rugzak stappen ze op de trein in of nemen het vliegtuig. Ze reizen de wereld over en verdienen al re…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • http://www.nps.gov/bibe/index.htm
  • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/texas/bigbend/bigbend.html
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.