Digitale Nomaden - Diginomade

Digitale Nomaden - Diginomade Met de laptop in de rugzak stappen ze op de trein in of nemen het vliegtuig. Ze reizen de wereld over en verdienen al reizende onderweg genoeg geld via internet zodat ze kunnen blijven reizen. Dát zijn de digitale nomaden. Ze werken op hun laptop op de plek waar internetverbinding is en kunnen aldus hun werkende en reizende leven lang vol houden. Waar moet je aan denken als je digitale nomade wilt worden en wat is handig om van te voren te regelen? De tips kunnen daarbij helpen.

Werken onderweg


Digitale nomaden

Digitale nomaden combineren reizen met online werken. Wie zijn werk via internet kan doen, kan dat overal op de wereld doen, als er maar een internetverbinding is. Werken kan via restaurants en koffietentjes met internet en tussendoor kan er offline gewerkt worden in bijvoorbeeld de trein of het vliegtuig. Op deze manier kennen de digitale nomaden geen kantoortijden en ook geen sleur. Wanneer er dan ook nog werk gekozen is dat niet meer dan 4 tot 24 uur per week activiteit vraagt om een volledig inkomen te genereren, en dat kan, dan blijft er veel tijd over om in den vreemde interessante plekken te bezoeken en leuke dingen te doen. Journalisten en fotografen zijn ook digitale nomaden, al zijn die vaak in loondienst en werken meer dan vier uur per week.

Diginomade - een wereldburger

Een digitale nomade trekt met een laptop de wereld in, zoals een nomade de woestijn in trekt. De digitale nomade wordt kortweg diginomade genoemd. Hij is een wereldburger pur sang: kan reizen en in het buitenland wonen en dat land zijn thuis noemen. Thuis is waar je verblijft en kunt werken om in je onderhoud te voorzien. Diginomaden kennen een onbegrensde vrijheid. Ze reizen en blijven een paar maanden in een streek of blijven er een korte periode en reizen door naar een volgende mooie plek op de aarde. De een kiest voor een reis als een ontdekkingsreiziger, de ander wil alle continenten of zelfs alle landen van de wereld bezoeken, een derde zoekt het juist in luxe resorts. Voor een diginomade kan het allemaal, zolang de laptop het maar doet. Internet is de levenslijn. Bijna overal op de wereld is internet en als het er niet is, kan er tijdelijk offline werk gedaan worden.

Reizen

Een diginomade kan reizen tot hij niet meer wil. Onderweg ergens blijven hangen om kiwis te plukken is er voor de diginomade niet bij. Hij heeft zijn eigen werk en kan daar zoveel uren als hij wil of zoveel tijd als nodig is om voldoende leefgeld te verdienen aan besteden. Het inkomen uit digitale arbeid verzekert de diginomade van voldoende geld om de volgende etappe van de reis te kunnen maken. Het beste wat de diginomade kan doen is het zoeken naar een passief inkomen.

Passief inkomen

Om een passief inkomen te genereren hoef je niet elke dag acht uur te werken. Het principe van passief inkomen is juist dat je er elke week maar een paar uur aan hoeft te besteden. De rest van de tijd kan dan besteed worden aan genieten van de omgeving en aan leuke vakantieactiviteiten. Passief inkomen betekent dat er ook geld binnenkomt wanneer je niet met het werk bezig bent. Het werk gebeurt voordat het inkomsten oplevert. De diginomade moet de business onderhouden en dat hoeft geen 36 uur per week te vergen. Wie die eerste stap slim zet, ziet dat de inkomsten vanzelf binnen rollen. Misschien niet met duizenden euros tegelijk, maar wel genoeg om het bestaan van diginomade voort te kunnen zetten.

Thailand

Er zijn genoeg mooie landen die goedkoop zijn en waar je met een bescheiden passief inkomen goed kunt leven. De lokale valuta zorgen er ook nog eens voor dat je in goedkope landen veel meer kunt kopen voor je euro dan in Nederland. Dat geldt ook voor accommodatie. In een land als Thailand kun je bijvoorbeeld voor 700 euro comfortabel leven.

Beginnen

Om een diginomade te worden zijn er een paar stappen te zetten:
 1. Eigen bedrijf opzetten;
 2. inkomen kiezen;
 3. bestemming;
 4. baan opzeggen;
 5. onthechten;
 6. huis opzeggen.

Eigen bedrijf opzetten

De digitale nomade moet een business kiezen waar geld mee te verdienen is en een eigen bedrijf starten. Dit kan al terwijl er nog sprake is van loondienst. Het speciale van het bedrijf moet zijn dat het digitaal te runnen is.

Inkomen kiezen

De diginomade kan als freelancers gaan werken of een online onderneming starten, waarbij inkomsten uit online verkoop of advertenties komen. Het is het beste om passief inkomen te genereren.

Bestemming

De digitale nomade moet de reisbestemming bepalen. Meestal is dat naar een land dat goedkoper is dan Nederland. Een van de meest populaire landen van diginomaden is Thailand. Als er veel geld verdiend wordt, kan de reisbestemming ook duurdere landen zijn.

Baan opzeggen

Om een diginomade te kunnen worden, moet de baan opgezegd worden. Het is verstandig om dat pas te doen als de online business genoeg inkomsten genereert.

Onthechten

Voor de reizen heeft de diginomade niet zoveel spullen nodig. Wat kleren en een laptop volstaan. Voor vertrek moet er dus grote opruiming worden gehouden.

Huis

Van een huurhuis kan de huur opgezegd worden of het huis kan tijdelijk verhuurd worden. Een eigen huis kan ook tijdelijk worden verhuurd; dat levert nog inkomsten op ook. Er bestaan bureaus die daar bij kunnen helpen.

Vliegtuig

Wie deze stappen heeft gezet kan het vliegtuig pakken en de wereld ontdekken. Af en toe een paar uur werken en het loopt op rolletjes voor de digitale nomade.

Tips

Er zijn altijd praktische zaken die je maar beter goed en van te voren geregeld kunt hebben.
denk aan:
 1. Verzekering Voor een lang verblijf in het buitenland heb je een lange termijn ziektekostenverzekering nodig die voor het buitenland geldig is.
 2. Pensioen Digitale nomaden bouwen niet automatisch pensioen op. Het is de vraag of dat van toepassing is, want een digitale nomade kan er voor kiezen om ook later door te werken of om juist dat soort werk te doen dat ook later inkomen blijft genereren. Zoals schrijven voor InfoNu bijvoorbeeld.
 3. Belasting De digitale nomade kan zich inschrijven als klein bedrijf of ZZPer en gewoon belasting betalen.
 4. Rekeningen Rekeningen kunnen heel eenvoudig via de e-mail verstuurd worden. Betalingen kunnen via PayPal of rechtstreeks gaan.
 5. Contracten Contracten kunnen online opgesteld worden voorzien van een inclusief digitale handtekening.
 6. Visum Je kunt op een toeristenvisum reizen en niet aangeven dat je in dat land werkt. Je bedrijf staat immers ook geregistreerd in je eigen land.
 7. Postadres In je thuisland moet je een adres hebben waar de papieren post naar toe kan en iemand die de brievenbus leegt en die kan beoordelen of er belangrijke stukken tussen de post zitten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is passief inkomen?Wat is passief inkomen?Wat wordt verstaan onder een passief inkomen? En hoe verkrijg je een passief inkomen? Kun je rijk worden met een passief…
Toeristenvisum Thailand, visum om in Thailand te reizenToeristenvisum Thailand, visum om in Thailand te reizenThailand, het land van de glimlach en prachtige landschappen! Het is een geliefd vakantieland voor velen uit Europa, Ame…

Nationale parken Noord-Amerika: Big BendNationale parken Noord-Amerika: Big BendBig Bend nationaal park, gelegen in Texas grenst aan Mexico. Het nationale park aan Mexicaanse zijde heet Parque Naciona…
Driemaal kaarsenrondegang: Wian Thian (Makha Bucha) ThailandDriemaal kaarsenrondegang: Wian Thian (Makha Bucha) ThailandEen belangrijk jaarlijks voorkomende Boeddhistische gebeurtenis is Wian Thian in februari. Het is de derde maanmaand van…
Bronnen en referenties
 • www.digitalenomaden.nl
 • Leeuwarder Courant
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-02-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.