Nationale parken Noord-Amerika: Arches

Nationale parken Noord-Amerika: Arches Arches nationaal park is gelegen in het oosten van Utah. Om hier te komen kan men met de auto komen. Het gebied staat vooral bekend om de vele natuurlijke bruggen die hier te vinden zijn. Het park beslaat alleen woestijn en is eigenlijk niets meer dan woestijn en natuurlijke bruggen. De woestijn is ontstaan door de lage hoeveelheid regenval. Daardoor is er weinig flora en fauna.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Arches nationaal park

Arches nationaal park is een van de kleinere nationale parken in de Verenigde Staten. Het park is slechts 310 vierkante kilometer groot. Ondanks het feit dat dit nationale park vrij klein is, zijn er wel meer dan 2000 natuurlijke bruggen te vinden. Een van deze natuurlijke bruggen is een van de bekendste ter wereld, de Delicate arch. Het park bestaat uit woestijn en ligt op een vrij grote hoogte. Deze hoogte varieert tussen de 1245 meter - het laagste punt - en de 1723 meter - het hoogste punt. Deze hoogte zorgt ervoor dat de woestijn relatief koel is in verhouding met andere woestijnen van de Verenigde Staten. Bijzonder aan dit nationale park is de mogelijkheid om ook in de winter het park te bezoeken en er te wandelen.

Geschiedenis van Arches

Dit park werd reeds 10.000 jaar geleden bewoond. Nadat in het jaar 1492 Amerika werd ontdekt bleef dit gebied nog lang onbekend. Pas in het jaar 1775 kwamen hier de eerste mensen uit Europa, dit waren alleen missionarissen en zodoende woonde hier nog niemand op de indianen na. Pas in het jaar 1880 kwamen hier de eerste mensen wonen die hier ook zouden blijven. Zodoende werd ook dit gebied bekender. In het jaar 1929 werd dit gebied Arches National Monument oftewel het Arches nationale monument. Vanaf toen is dit gebied ook beschermd, in 1971 werd dit gebied uiteindelijk tot nationaal park verklaard.

Flora van het park

Gezien dit een woestijn is groeit hier niet veel flora. De flora die hier wordt gevonden moet zich dan ook aan kunnen passen aan de zeer sterk wisselende temperatuur. Zo kan de temperatuur zakken tot diep onder nul, terwijl het in de zomer kan oplopen tot ongeveer 40 graden. Daarnaast moet de flora zich ook kunnen redden met de kleine hoeveelheid regen die er valt. Jaarlijks valt er gemiddeld tussen de 10 en de 11 millimeter regen.

Zo groeien er in dit park verschillende soorten bomen die gewoon groen zijn. De boom die hier het meeste voorkomt is de conifeer, de boom die de jeneverbes draagt. Naast bomen groeien hier enkele struiken of struikgewassen. De rest bestaat voornamelijk uit grasland. Om hier genoeg water te hebben heeft een plant zeer lang wortels.

Fauna van het park

Ook de fauna is in dit park niet erg talrijk. Er komen bijvoorbeeld wel enkele dikhoornschapen en ratelslangen voor. Naast deze dieren komen er ook herten, poema's, verschillende soorten vogels en roofvogels, kikkers en hagedissen voor. De poema is zeer moeilijk te vinden in dit park, maar met veel geluk vindt men ze. De rode vos, die hier ook voorkomt, is net zo schuw als de poema. Dit brengt met zich mee dat ook de vos moeilijk te vinden is.

Andere bezienswaardigheden van Arches

De nadruk in dit park ligt voornamelijk op de natuurlijke bogen en bruggen. Een van de bekendste ter wereld is de Delicate Arch. Deze natuurlijke brug is niet zo groot, maar is wel zeer bijzonder om te zien. Daarnaast kan men in dit park ook de grootste ter wereld vinden: de Landscape arch.

Naast natuurlijke bruggen vallen hier ook rotsen te vinden die op elkaar staan waaronder Balanced rock.

Mogelijke activiteiten

Dit gebied richt zich voornamelijk op wandelaars. Men kan hier voor een groot aantal uren wandelen. Zo zijn er wandelingen die slechts een kwartier in beslag nemen maar zijn er ook wandelingen die ruim 5 uur of zelfs 8 uur in beslag nemen. De wandelingen om bij de mooiere en grotere bruggen te komen duren gemiddeld ongeveer 3 uur. Voor jongere kinderen zijn er verschillende wandelingen. Zo is er een wandeling die een kwartier tot een halfuur duurt. Deze wandeling gaat voornamelijk door los zand. Aan het einde zal men een natuurlijke brug zien. Er wordt vrij streng op gelet dat men niets kapot maakt of in principe zelfs maar aanraakt, mocht dit wel voorkomen kan er een boete voor worden uitgeschreven.

Naast wandelen kan men hier ook mountainbiken. Dit kan echter niet overal en hier moet eerst naar geïnformeerd worden. Daarnaast zijn er ook andere activiteiten hier te doen, mits men zelf zijn offroad voertuig meebrengt. Hier moet eveneens voor worden geïnformeerd of het is toegestaan. Mocht dat offroad voertuig zijn toegestaan, kan er een aangewezen plek voor zijn.
© 2013 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arches National ParkArches National ParkArches is een Nationaal Park in de staat Utah in de Verenigde Staten. In het park zijn veel prachtige rotsformaties te b…
Nationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonNationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonBryce Canyon nationaal park, gelegen in het zuidwesten van Utah, Verenigde Staten, is een van de favoriete plekken van t…
Uit zandsteen gehouwen regenboogIn het zuiden van Utah in de VS staat een wonderbaarlijke boog van roze zandsteen als een brug in het rotsachtige landsc…
Van de Grand Canyon naar Capitol ReefEen rit van twee dagen door het westen van de Verenigde Staten brengt je van The Grand Canyon tot aan Capitol Reef. Onde…

Suriname, tropisch Zuid-Amerikaans paradijsSuriname is aan weerszijden ingeklemd door Guyana en Frans Guyana. In deze Guyana-gebieden heeft een Indianenstam gewoon…
Lourmarin, dorp aan de voet van de LuberonLourmarin begroet haar bezoekers trots met de mededeling één van de mooiste dorpen van Frankrijk te zijn. Het dorp, gebo…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • http://www.nps.gov/arch/index.htm
  • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/utah/arches/arches.html
  • http://www.allesamerika.com/arches-national-park-bezoeken.html
  • http://www.arches.national-park.com/info.htm#flo
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.