De 10 leukste attracties van Paramaribo

Paramaribo is een schitterend mooie stad, vooral de binnenstad met de houten ex-koloniale gebouwen is een unieke bezienswaardigheid die de Zaanse schans doet verbleken tot een nietswaardig boerenheikneuterdorpje. Paramaribo is de hoofdstad van Suriname, een redelijk welvarend land uit Zuid-Amerika dat over het algemeen meer hygiënische omstandigheden en een hoger moreel kent dat zijn buurlanden. Toch moet het nog worden beschouwd als ontwikkelingsland. Suriname heette vroeger Nederlands Guyana en werd gerekend tot de drie Guyana´s; Brits, Frans en Nederlands Guyana. Het is meer ontwikkeld dan Guyana, het voormalig Brits Guyana maar minder dan Frans Guyana, wat feitelijk een provincie van de Europese Unie is waar je met euro´s betaalt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

inhoud:


1. Dierentuin

De dierentuin is enigszins buiten het centrum van Paramaribo gelegen. Je kunt er vanaf het historische gedeelte met een taxi heen rijden. Het is een ruim opgezet park. Er is geen groot aantal dieren maar de dieren die er zijn, zijn erg bijzonder. Zo is er een reuzenmiereneter. Deze heeft een mooie ranke snuit en ziet er als geheel heel statig uit. Verder zijn er katachtigen die in Zuid-Amerika voorkomen zoals de poema. Je kunt er eveneens allerlei aapjes zien die in Suriname voorkomen. De kapucijneraap heeft zelfs familieleden op de kooi zitten die gewoon in het wild leven. Zoals bij alle dierentuinen trekken deze plaatsen ander wild aan. Het wilde varken of de halsbandparaki is een bijzonder beest om te zien. Er is een leuk kinderboerderijgedeelte waar de dieren in traditionele huisjes uit de Nederlands-tropische architectuur wonen. Je kunt desgewenst de boerderijdieren zelf wat gras of riet voeren. De overige dieren mogen niet gevoerd worden.

2. Vlindertuin

De vlindertuin is eigenlijk niet in Paramaribo zelf maar in Lelydorp wat aan de stad vast zit. De vlindertuin is een mooi, overdekt stukje tuin waarin vele vlinders rondvliegen. Je wordt er heen gebracht vanuit je hotel in Paramaribo of je kunt er zelf een taxi naartoe nemen. Het is mogelijk om een fiets te huren en de vlindertuin te bezoeken maar het verkeer op de weg is erg druk en de weg kent geen aparte fiietspaden en weinig uitwijkmogelijkheden. Tijdens een georganiseerde rit zul je enkele plekken bezoeken in de directe periferie van Paramaribo.

3. Palmentuin

De palmentuin is vrij toegankelijk en ligt in het historische gedeelte van de stad Paramaribo. In de 17e eeuw was het de groentetuin van de bewoners van Fort Zeelandia. Toen dit fort zijn functie als verdedigingswerk verloren had is midden 19e eeuw besloten van de groentetuin een palmentuin van te maken. De tuin is verdeeld in twee helften. Een deel werd openbaar en ander deel werd de achtertuin van het presidentieel paleis. Vanaf 1999 is de palmentuin een officieel monument. De palmentuin is het enige openbare park van Suriname. Er staan 1000 statige koningspalmen. Er zijn vele bankjes in het park en het is er goed afkoelen van de tropische hitte.

4. Historische stad

Het oude stadscentrum van Paramaribo staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is helemaal door de Nederlanders gebouwd. Dit is het enige plekje in de wereld waar de Nederlandse tropische architectuur in zijn volle glorie een stadsgezicht bepaalt. Veel van de schitterende houten gebouwen zijn regeringsgebouwen en ministeries geworden. Als je door de straten met houten gebouwen loopt en je denkt de auto´s weg dan heb je een uitstekend idee van hoe Paramaribo er 100 jaar terug moet hebben uitgezien.

5. Fort Zeelandia

Fort Zeelandia is een Surinaams rijksmonument met grote geschiedenis. Deze historie is niet altijd mooi, maar wel waardevol en het heeft in ieder geval een schitterend bouwwerk opgeleverd. Het fort Zeelandia staat in een bocht van de rivier zodat je ver twee kanten op kunt uitkijken. Vroeger was de locatie waar Fort Zeelandia staat een plek van samenkomst voor drie Indiaanse dorpen. Sjamanen richten zich soms vanaf deze plek tot hun voorouders tijdens rituele diensten. In het Fort Zeelandia is een museum en het restaurant ´Baka Foto´ gevestigd. Bij het restaurant kun je prima eten en in het museum kun je de slavengeschiedenis zien, een oude drogisterij bezoeken en oude cel bezoeken die ´kakkerlakkengat´ wordt genoemd.

6. De centrale markt

Op de markt vindt de Europeaan vruchten die hij nog nooit eerder heeft waargenomen of geproefd. De markt is supergezellige educatieve ervaring voor westerlingen die eens goed willen ontdooien en opgaan in een tropische cultuur. De centrale markt is een plek waar vooral groente, fruit en vis wordt verkocht. Naast deze markt is een markt waar vooral medicinale planten worden verkocht. Natuurlijke viagra schijnt het meest verkochte artikel te zijn wat Nederlandse toeristen kopen. Je kunt het kopen in de vorm van een ´mannenfles´, een fles waar meerdere soorten potentieversterkende kruiden in zit.

7. De restaurants en eethuisjes

Eten is een belangrijk onderdeel van het genieten van Suriname. Door de rijke, geslaagde uitvoering van multiculturaliteit in dit Nederlandstalige Zuid-Amerikaanse land biedt het een gevarieerd spectrum aan eethuisjes. In de Warungs kun je Indonesisch eten. Warung is een Indonesisch woord wat zoiets betekent als winkel. Ee nasi pecel is zeer aan te raden. De Creoolse keuken is een must op te proeven. Vooral de pom is heel bekend. Let wel op dat een Surinaamse portie groter is dan de Europese porties. Je raakt erg snel overvol als je je bord leeg eet.

8. Blauwgrond

Blauwgrond is een straat in Paramaribo waarin enkel Javaanse eethuisjes of Warungs te vinden zijn. De Javanen van Suriname zijn veelal nooit in Indonesië geweest. Bij de onafhankelijkheid van Suriname heeft de Nederlandse regering gepoogd om Javanen terug naar Indonesië te brengen maar dat was een grote mislukking. De Surinaamse Javanen spreken het oude Javaans. Er werd in Java namelijk geen Javaans meer gesproken en het land was sinds de onafhankelijkheid enorm in welvaart achteruit gegaan. Java is een vervuild en overbevolkt eiland. Daarom gingen alle Surinaamse Javanen terug naar Suriname of Nederland. De Javanen in Suriname hebben een eigen draai gegeven aan de Javaanse keuken. De gerechten hebben dezelfde namen maar smaken allemaal net even anders; dat is ook geen wonder, zelfs op Java zijn dezelfde gerechten uit elk eethuisje van een andere smaak voorzien. Wat vooral opvalt zijn de grotere porties in Suriname. In Indonesië wonen alleen maar kleine Aziaten maar de grote creolen van Suriname zijn grotere eters. Menig Europeaan lukt het niet om zijn bord leeg te eten in een warung in Suriname.

9. Bloemetjesmarkt

Naast fort Zeelandia ligt het kabinet van de president, als je vervolgens de brug over gaat zie je aan de rechterhand een aantal bloemenkramen staan. Dat wordt de bloemetjesmarkt genoemd. De bloemstukken die hier verkocht worden zijn heel luxueus en zien er prachtig tropisch uit. Bovendien is het niet duur; voor hetzelfde geld heb je in Nederland een bloemstuk van 4 bloemen. Het is daarom een leuke verrassing als je voor het aantal dagen dat je op de hotelkamer zit een bloemetje zet.

10. Uitgaanscentrum

Op de weg van fort Zeelandia naar de hotels Royal, Torarica of Eco Resort, vind je een belangrijk uitgaanskwartier van Paramaribo. Dit wordt SUP genoemd, een afkorting van Stichting Uitgaanscentrum Paramaribo. Hier vind je heerlijke terrasjes waar je prima kunt zitten om de omgeving goed in je op te nemen. Het bekendste café is ´t Vat. Hier kun je eten, drinken en voetbal kijken. De menukaart is West Europees. Bij Tangelo kun je heerlijk ijs eten en koffie drinken. Paramaribo biedt het hele jaar terrasweer. Zelfs als het regent is het goed toeven op een overdekt terras en blijven de temperaturen tropisch.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
La Petite Maison, mooi gelegen hotel in ParamariboLa Petite Mason is een charmant hotel aan de mooiste boulevard van Paramaribo; de waterkant. La petite Maisom is een kle…
Overnachten in ParamariboIn Paramaribo zijn er diverse prima hotels waar je kunt overnachten. Je kunt luxueus overnachten in hotels met zwembad e…
Suriname vakanties, wie, wat waar?Suriname vakanties, wie, wat waar?Suriname is een prachtig land. Als u besluit om naar Suriname op vakantie te gaan, stapt u een wereld binnen die u omhel…
Vakantieoorden in SurinameVakantieoorden in SurinameSuriname ligt in het noordelijk gedeelte van Zuid-Amerika en maakt deel uit van het Caribisch gebied. Suriname is voorna…

De 10 leukste bezienswaardigheden van SurinameSuriname is een unieke vakantiebestemming, speciaal voor mensen uit Nederland en Vlaanderen. Dit is het enige Zuid-Ameri…
Karelsbrug, het centrum van PraagKarelsbrug, het centrum van PraagZonder twijfel is de Karelsbrug de meest fascinerende brug van Praag en misschien wel van Europa. De brug verbindt de ou…
Bronnen en referenties
  • Bezoek aan Paramaribo en de diverse bezienswaardigheden
  • Foto´s: tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.