Het dorp Santigron, een authentiek Surinaamse belevenis

Vanuit Paramaribo worden er dagtrips en meerdaagse trips naar Santigron georganiseerd. Dat is een dorp midden in de jungle waar tot voor kort nooit toeristen kwamen. Nu komen er toeristen onder begeleiding; ze leren kennis maken met de Marron-cultuur zonder deze te verstoren. Tijdens de tour wordt er veel uitgelegd over de geschiedenis van de Marrons. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Wat kun je in Santigron doen?

Bij een reis naar Santigron zit inbegrepen:

  • Een busreis waarbij allerlei interessante informatie over Suriname wordt verteld,
  • Een bezoek aan de markt in Lelydorp.
  • Een dorpswandeling,
  • Een warme Surinaamse luchmaaltijd,
  • Een zang- en dansoptreden,
  • Verkoop spullen uit het dorps zoals krapa-olie, een olie die muggen weert, speciale ritmische enkelversiering, houten traditionele schalen en opbergdozen van kalebas,
  • Een boottocht over de nabij gelegen Saramaccarivier waar je kaaimannen kunt zien,
  • Voor degenen die blijven slapen is er de volgende dag een jungletocht waarbij je leert hoe in de jungle te overleven,
  • een bezoek aan een Indiaans dorp.

Markt in Lelydorp

De markten in Paramaribo zijn groots. De markt in Lelydorp is klein. Je hoeft er eigenlijk niet speciaal voor naar toe te rijden. Toch is het leuk om aan te doen op de reis naar Santigron. Het heeft in ieder geval een praktische reden want er worden groenten ingekocht voor tijdens het verblijf in het dorp. Je kunt naar eigen wens zelf wat vruchten en medicijnen zoals een beker van kwassiehout kopen. Daarnaast zijn er verse kaneelstokjes te koop die vijf maal zo goedkoop zijn als in Nederland.

De Dorpswandeling

Het is verboden om zomaar iedereen te fotograferen of te filmen in het dorp. Als je met de dorpswandeling meegaat dan kun je wel onder toezicht fotograferen. Het is gewenst om ieder persoon die je wilt vastleggen om zijn of haar toestemming te vragen. Uit piëteit film je geen blote kinderen of vrouwen met ontblote borsten. De Marrons zijn op de hoogte van wat er op internet afspeelt. Verder is het zo dat sommige mensen het idee aanhangen dat wanneer ze op de foto staan ze daardoor ook makkelijk kunnen worden benaderd door tovenaars met slechte bedoelingen. Je mag niet in huizen filmen en er is slechts één huis voor de geesten dat je mag filmen. De Marrons bouwen naast huizen voor zichzelf ook huizen voor geesten.

De Surinaamse lunchmaaltijd

De Surinaamse lunchmaaltijd is gemaakt door Marrons. Het is een maaltijd zoals zelf ook in het dorp wordt gegeten. Het terrein waar de bezoekers mogen komen is afgescheiden van de rest van het dorp. De dorpsbewoners komen naar het terrein toe om te werken zoals eten koken. Het eten is als een buffet opgesteld. Er wordt rekening gehouden met speciale dieetwensen zoals het vegetarische dieet.

Muziek- en dansoptreden

Er wordt gezongen op trommelmuziek. Daarbij zijn er een aantal danseressen die het spektakel vervolledigen. Extra charmant feit is dat het kinderen zijn die zeer professioneel kunnen dansen. Ze dragen hiervoor een traditioneel kostuum, voorzien van enkelbanden die tevens als ritmisch percussie-instrument dienen.

Verkoop van spullen

Er worden traditioneel vervaardigde spullen verkocht door de lokale bevolking. Het is in de jungle erg belangrijk om krapa-olie te kopen. Deze houden muggen ver van jou. Een klein nadeeltje is dat de olie naar overjarige stinkkaas ruikt, maar die geur verdwijnt voor het grootste deel na 10 minuten. Bovendien ruikt de hele groep naar deze onwelriekende kaassoort dus valt het niet zo op. De speciale enkelbanden worden eveneens verkocht net als dozen van kalebas, grote borden houtsnijwerk en nog een paar dingen.

De naam Santigron is een verbastering van het Nederlandse woord ´zandgrond´.

Boottocht over de rivier

Je gaat in een korjaal over de rivier een boottochtje maken van anderhalf uur. Een korjaal is een traditioneel gemaakte boot. De basis is een uitgeholde boomstam. Als je geluk hebt kun je allerlei dieren zien in de rivier. Aan de wateroppervlakte zwemt regelmatig een slang. Er zijn manateeën of zeekoeien in de rivier. Ook zwemmen er kaaimannen en piranha´s. Deze zijn in tegenstelling tot Hollywoodverhalen ongevaarlijk; ze vluchten weg voor mensen. Al zie je helemaal geen dieren dan is het nog een mooi tochtje met de boot door het oerwoud. Je stapt even uit bij Haarlem, een rivierdorpje waar hooguit 30 mensen wonen en waar korjaals worden gebouwd. Mensen die voor de dagtocht hebben gekozen gaan na de boottocht met de bus terug naar hun hotel in Paramaribo. Wie voor een tweedaagse tour heeft gekozen wacht nog een gezellige avond en een half dagprogramma op de volgende dag.

Avondmaaltijd

De avondmaaltijd is wederom samengesteld volgens lokale tradities. Na de avondmaaltijd blijft een Marron en een Indiaan bij de gasten. Als dat nodig is kunnen ze gasten vermaken met verhalen en gitaarmuziek, mits men zelf niet hele verhalen te vertellen hebben. Na een drukke en inspannende dag kruipen de meeste mensen vroeg hun nestje in. Eventueel mag je buiten in de hangmat slapen maar dan moet je niet bang zijn voor alle dierengeluiden zoals kwetterende vogels en schreeuwende apen.

Jungletocht

Na een ontbijt met eieren zoals je ze zelf wenst ga je het oerwoud in. In eerste instantie zul je ontdekken dat dorpelingen er kostgrondjes op na houden; kostgrondje is het Surinaamse woord voor moestuin. Je leert wat de mensen allemaal eten en verbouwen. Vervolgens ga je de echte jungle in. Je leert bijvoorbeeld dat er takken zijn waar je water van kan drinken; de waterliaan, en dat er allerlei vruchten in het bos zijn die je kunt eten. Je zult ongetwijfeld aan een liaan slingeren of over een boomstam een riviertje moeten passeren. Verder zie je als je geluk hebt mooie vogels. Wanneer de tocht ten einde is dan kom je terecht in een indianendorp. Dit dorp is compleet anders opgebouwd dan een Marrondorp. De Marrons wonen allemaal hutje mutje bij elkaar; dat vinden ze gezellig en het is hun cultuur. De Indianen of Amerindians daarentegen wonen 400 meter bij elkaar vandaan; om hun huis heen is een moestuin gebouwd. In principe ga je door hetzelfde bos via een andere weg terug naar het Marrondorp maar onsportievelingen kunnen op verzoek een taxi terug regelen en moeten dat zelf apart betalen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 10 leukste bezienswaardigheden van SurinameSuriname is een unieke vakantiebestemming, speciaal voor mensen uit Nederland en Vlaanderen. Dit is het enige Zuid-Ameri…
De Surinaamse Marroncultuur is nog steeds springlevendDe Surinaamse Marroncultuur is nog steeds springlevendDe Marrons uit Suriname bestaan nog steeds in een wereld die steeds groter wordt en waarbij rassenvermenging een feit is…
Suriname: de geschiedenis van Suriname en de slavernijEr zijn weinig landen waar zoveel etnische groepen wonen en samenleven als in Suriname. Dat heeft met de oudheid te make…
Het bauxietstadje MoengoMoengo of eerder nog 'Mongo', wat betekent heuvel, ligt aan de Cotticarivier in het district Marowijne in Suriname. Het…

Het Numismatisch museum van de Centrale Bank van SurinameAan de Mr F.H.R. Lim A Postraat 7 in Paramaribo staat een gebouw van de Centrale Bank van Suriname alwaar het Numismatis…
Galibi, Surinaams ReuzenschildpaddenparadijsReizigers naar Suriname kunnen ervoor kiezen om schildpadden te bekijken die hun eieren leggen op het strand van Surinam…
Bronnen en referenties
  • Bezoek dorp Santigron
  • Interview met bewoners
  • Foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.