Awarradam Jungle Lodge in Suriname

Wie van de jungle wilt genieten en toch over enig comfort wilt beschikken kiest voor een reis naar de Awarradam Jungle Lodge. Deze lodge ligt op anderhalf uur reizen van Paramaribo. Je kunt er alleen per vliegtuigje en boot komen; het fenomeen auto is hier onbekend. Zoals vrijwel overal ter wereld kun je in een klein vliegtuigje slechts beperkt bagage meenemen; zo´n 8 kilo. Uiteraard kun je de grote koffer in een hotel kosteloos stallen. Je gaat op reis met een grote stoffen weekendtas of rugtas. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


De vliegreis

Wie naar de Jungle Lodge in Awarradam vliegt, vertrekt vanaf vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo. De vlucht er heen is al vrij mooi, helemaal als er geen bewolking is. Je vliegt over een bedrijf waar ze bauxiet tot aluminium verwerken, over het Johan Adolf Pengel-vliegveld wat eigenlijk door iedereen ´Zanderij´ wordt genoemd, en over het mooie, aangelegde stuwmeer Brokopondo. Daarna vlieg je ook over het Brownsberg Natuurpark. Helaas zie je beneden enkele ´gaten´ in het oerwoud; dat is het gevolg van goudwinningactiviteiten waarbij giftige stoffen worden gebruikt zodat er tientallen jaren niets meer groeit. Je ziet dat de wegen stoppen; je kunt vanaf Midden-Suriname alleen per boot of vliegtuigje op de plek van bestemming komen.

Locatie Awarradam

Awarradam is een eiland dat 225 kilometer van Paramaribo ligt. Als je er met de auto en boot wilt komen ben je in totaal 12 tot 15 uur onderweg, afhankelijk van de weersomstandigheden en de waterstand. Per vliegtuigje ben je er al in anderhalf uur.

De lodges

De lodges of huisjes zijn in traditionele stijl gebouwd en hebben een veranda wat een mooi uitzicht over de rivier biedt. De bouwmaterialen komen grotendeels uit de directe omgeving zodat je een ´jungle-gevoel´ ervaart. Elke kamer bestaat uit een apart huisje met twee bedden en een klamboe of muskietennet, privé-toilet en koud water douche. Er hangen hangmatten op ieder balkon. Er wordt zonne-energie gebruikt voor de elektriciteitsproductie.

De Saramaccanen van Awaadan

In de omgeving van ´Awaadan´ zoals de lokale bevolking zegt, zijn er acht dorpjes. Voor elk dorpje hangt een ingang die wordt gekenmerkt door een hangend palmblad aan de rand van de rivier welke een ´azanpau´ wordt genoemd. Hier wonen de Marrons, de afstammelingen van ontsnapte slaven. Ze leven deels volgens traditionele Afrikaanse tradities. Vrijwel elk Marrondorp heeft speciale offerplaatsen, huizen waar geesten wonen en een huis waar vrouwen verblijven tijdens hun menstruatieperiode. De Marrons die in dit gebied wonen zijn Saramaccanen. Vele Saramaccanen hebben banen elders in het land of in Frans Guyana en komen van tijd tot tijd terug in het dorp om allerlei spullen uit de westerse consumptiemaatschappij mee te brengen; voor de rest leven de Marrons nog behoorlijk traditioneel.

Wat kun je er doen?

Er worden speciale activiteiten georganiseerd, maar het is natuurlijk nooit een verplichting om eraan mee te doen. Je kunt varen in een kano of korjaal, gemaakt van een uitgeholde boomstam, zwemmen in de rivier, wandelen door de jungle en dorpjes bezoeken. En gids vertelt je over de natuur, het gebruik van medicinale planten en allerlei andere wetenswaardigheden van deze streek. Verder kun je plaatselijk gemaakte souvenirs kopen. Deze standaard groepsexcursies met andere mensen die overnachten in de Awarradam Jungle Lodge zijn bij de prijs inbegrepen. Daarnaast kun je privé-excusies met lokale gidsen huren. Je gaat dan alleen of met je reisgenoot op excursie. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar speciale vogels, willen vissen of een extra ommetje maken in de uitgeholde boomstamkano. De gidsen spreken Nederlands en Engels en komen uit de streek.

Aanvullende informatie

Mensen die naar Awarradam gaan komen speciaal om de onaangetaste natuur te bekijken en kennis te maken met de Saramaccaanse en Marronse cultuur. De junglewandelingen zijn zeer goed te doen voor iemand die in gemiddelde conditie is. Als je speciale dieetwensen hebt moet je dat van tevoren aangeven want het meeste voedsel wordt per vliegtuigje ingevlogen. Bij een boeking in deze lodge is het gebruik van alle maaltijden, frisdrank, koffie en thee inbegrepen. Eventuele alcoholische versnaperingen zul je apart moeten kopen.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minecraft 1.8 seeds: Jungle biome seedsMinecraft 1.8 seeds: Jungle biome seedsJungle biomes in Minecraft zijn erg zeldzaam. Het hout van de bomen vind je alleen hier. Ook kun je in jungles onder and…
Hotel Sequoia Lodge in Disneyland Resort ParisHotel Sequoia Lodge in Disneyland Resort ParisWie wil overnachten in de buurt van het Disneyland Paris Resort, heeft diverse mogelijkheden daarvoor. Er kan gekozen wo…
Danpaati River LodgeDanpaati River Lodge is een eilandje tegenover het dorpje Dan aan de Surinamerivier. Het ligt middenin het Surinaamse de…
De verschillende genres binnen Drum and BassDe hoeveelheid van Drum and Bass subgenres en afsplitsingen zijn niet meer op één hand te tellen. Een handige tabel zorg…

La Petite Maison, mooi gelegen hotel in ParamariboLa Petite Mason is een charmant hotel aan de mooiste boulevard van Paramaribo; de waterkant. La petite Maisom is een kle…
Bronnen en referenties
  • Folder awarradam jungle lodge
  • Foto: METS travel tours, www.surinamevacations.com
  • Deel van kopfoto: www.zoover.nl
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.