Danpaati River Lodge

Danpaati River Lodge is een eilandje tegenover het dorpje Dan aan de Surinamerivier. Het ligt middenin het Surinaamse deel van het Amazoneregenwoud. Paati betekent in de lokale Saramaccaanse taal ´eiland´. Danpaati betekent aldus: eiland van Dan. De lodge die hier gebouwd is bestaat uit tien tweepersoonshuisjes en twee grote familiehuisjes. Ieder huisje heeft zijn eigen sanitaire voorzieningen en een mooie veranda met een hangmat. Danpaati River Lodge behoort tot de luxere hotels aan de Surinamerivier. Het bijzondere aan dit hotel is dat het niet wordt gerund door een bedrijf maar door een stichting zonder winstoogmerk; al het verdiende geld vloeit terug naar het dorpje Dan en andere dorpen in de omgeving. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Werknemers gekozen uit lokale bevolking

In de Danpaati River Lodge worden er geen werknemers uit andere delen van Suriname aangetrokken; iedereen komt uit de streek. Er is een souvenirwinkel waar lokale producten worden verkocht, alle gidsen en bootsmannen zijn uit de streek en het eten wordt bereid door mensen in de omgeving. Vaak wordt het eten ingeslagen bij mensen die via een boot komen aanmeren en op deze manier komkommers, andere groente en fruit verkopen.

Thuiszorg

Menzis is een Nederlandse zorgorganisatie die de thuiszorgprojecten in Dan en andere omliggende dorpen ondersteunt. Enkele thuiszorgmedewerkers uit het dorp zetten zich speciaal in voor de ouderen die niet meer in staat zijn hun eigen huishouden te doen. Men brengt de vaat en de was naar de rivier om het daar te wassen, veegt het huis en voor het huis schoon en maakt een praatje. Wanneer je te gast bent in Danpaati River Lodge, word je in staat gesteld om zelf een ochtend mee te helpen als thuiszorgmedewerker. Dat is een leuke ervaring om de handel en wandel in het dorp van binnenuit te ervaren.

Boswandeling

Behalve het thuiszorgaspect biedt Danpaati River Lodge een heuse vakantie-ervaring die niets voor andere hotels onderdoet. Je kunt meegaan met een gids door het bos die je vertelt hoe Marrons het bos gebruiken als apotheek, supermarkt en leverancier van allerhande bouwmaterialen. Zo is er een blad wat het ruwe oppervlak heeft van schuurpapier waarmee houten oppervlakken glad geschuurd worden. Verder leer je hoe een speciale boom, die Lawaaiboom of telefoonboom wordt genoemd, als communicatiemiddel dient waardoor men over een afstand van 5 kilometer hoorbaar is. Bovendien zie je de medicinale kruiden die op de medicijnmarkt van Paramaribo verkocht worden in het bos groeien en leer je van de gids waarvoor ze dienen.

Kaaimannentocht

Na het avondeten wordt er een boottocht georganiseerd om op zoek te gaan naar de kaaimannen. In het donker varen is een beleving op zich. Vooral als er geen maan is zie je duizenden sterren en valt op hoeveel je nog kunt zien bij enkel sterrenlicht. De bootsman weet precies waar de kaaimannen zich schuil houden en met zijn sterke zaklamp lichten hun oogjes op in het donker. Ook kun je andere nachtdieren zien zoals uilen.

Massage

Extra inbegrepen bij een verblijf in Danpaati River Lodge is een traditionele massage. Daar is niets verkeerd aan. In een speciale hut wordt vooral de rug goed los gemaakt. De masseur gebruikt veelal massage-olie uit de streek; als je geluk hebt gebruikt hij de massage-olie van de boom die je bij een boswandeling hebt gezien. Deze olie wordt verrijkt met lokale kruiden.

Hoe kom je in Danpaati?

Standaard word je opgehaald vanuit een hotel in Paramaribo en vervolgens over de weg naar Atjoni gebracht. Atjoni is het meest zuidelijk gelegen plaatsje wat per auto bereikbaar is. Sinds enkele jaren ligt er een prima weg die door de Chinezen is gebouwd. Deze weg is tot stand gekomen in de periode dat Suriname geen ontwikkelingshulp vanuit Nederland kreeg. Men wilde laten zien dat ze dat helemaal niet nodig hebben. Vanaf Atjoni gaat de reis verder per boot, wat hier korjaal genoemd wordt. Deze korjaal bestaat uit een onderstel dat van een lange uitgeholde boom is gemaakt waarop planken zijn getimmerd. De autoreis duurt 2 uur. Als er meerdere gasten zijn dan moet je rekenen op een bustocht van drie uur. De duur van de bootreis is afhankelijk van de waterstand. Wanneer er veel geregend heeft, in de periode na een regentijd of aan het eind van een regentijd, dan duurt de reis van 50 kilometer zo´n twee uur. Als er maar weinig water in de rivier zit en soms de buitenboordmotor moet worden opgetild om de stenen te ontwijken, kan de reisduur snel oplopen naar vier uur. Een andere manier om naar deze plek te komen is door zelf per bus van het Nationale vervoersbedrijf naar Atjoni af te reizen en vervolgens in een korjaal te stappen in de hoop dat één van de vele resorts en lodges een plekje hebben. Deze laatste manier is uiteraard veel avontuurlijker.

Marronmuseum Pikin Slee

Op 30 minuten varen ligt een dorpje waar een Marronmuseum is gevestigd. Hier kan de bezoeker kennis maken met de traditionele marroncultuur. Er wordt onder andere uitgelegd hoe de kalebas bewerkt wordt en hoe cassavebrood wordt gemaakt. In plaats van de zoete cassave groeit in Zuid-Amerika oorspronkelijk bittere cassave welke met behulp van een gevlochten buisvormige pers wordt bewerkt tot eetbaar meel. Van oorsprong zit er namelijk een hoog gehalte aan blauwzuur in bittere cassave welke door de van palmbladeren gevlochten buis eruit wordt geperst. Verder kun je in het museum de traditionele houtsnijkunsten van de Saramaccanen bewonderen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotel Sequoia Lodge in Disneyland Resort ParisHotel Sequoia Lodge in Disneyland Resort ParisWie wil overnachten in de buurt van het Disneyland Paris Resort, heeft diverse mogelijkheden daarvoor. Er kan gekozen wo…
Voor 1 euro overnachten in SingaporeSingapore Airlines geeft van 15 april tot 30 september 2009 voor 1 euro een overnachting weg in Singapore. Dit gebeurt i…
De 10 leukste bezienswaardigheden van SurinameSuriname is een unieke vakantiebestemming, speciaal voor mensen uit Nederland en Vlaanderen. Dit is het enige Zuid-Ameri…

Fietsen in SurinameIn Suriname wordt veel gefietst. Er zijn diverse fietsverhuurbedrijven in Paramaribo. In de stad is het vrij druk om te…
10 reistips voor SurinameElk land heeft zijn eigen manier van omgaan met zaken. Daarom is het handig om op de hoogte te zijn van enkele tips die…
Bronnen en referenties
  • www.danpaati.net
  • Bezoek danpaati river lodge
  • Foto´s: tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.