10 reistips voor Suriname

Elk land heeft zijn eigen manier van omgaan met zaken. Daarom is het handig om op de hoogte te zijn van enkele tips die iedere Surinamer je zou kunnen vertellen. Zo kom je een beetje beslagen ten ijs als je Suriname gaat bezoeken. Suriname is een schitterend vakantieland en door de tips in je op te nemen kun je er nog optimaler van genieten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Armoede leidt tot criminaliteit

Er heerst veel armoede in Suriname. De lonen zijn laag; een onderwijzer verdient bijvoorbeeld anno 2013 rond de 250 euro. Sommige producten zoals een pot pindakaas zijn in Suriname even duur als in Nederland. Je begrijpt dat in dit land veel mensen met een armoedeprobleem zitten. Mensen hebben dubbele banen; dat is in Suriname helaas bittere noodzaak. Sommigen verdienen bij als crimineel om aan hun geld te komen.

Toeristische en veiligheidstips

Een algemene tip is om een Surinaamse supermarkt te bezoeken. Vrijwel alle in Suriname aanwezige supermarkten worden gerund door mensen van Chinese afkomst. In de supermarkt vind je dranken die je in Nederland nauwelijks kunt kopen zoals dawet, Shneps gember en orangeade, een amandelsiroop die vroeger werd gemaakt van de noten van de tropische amandelboom. Ook kun je er andere interessante snoep en chips kopen die in Nederland nauwelijks te verkrijgen zijn. Hieronder staan 5 interessante toeristische tips en 5 veiligheidstips.

1. Neem euro's mee

Veel uitjes, dagtours en meerdaagse tours moeten worden betaald in euro's. Het verdient derhalve aanbeveling genoeg euro's mee te nemen en deze niet om te wisselen voor SRD of Surinaamse Dollars. Je kunt bij de meeste geldautomaten gewoon SRD pinnen.

2. Ga het binnenland in

Het binnenland van Suriname is het mooie gedeelte van het land. Vanaf 100 kilometer landinwaarts begint het glooiend tot heuvelachtig te worden. Daar is het volop oerwoud. 200 kilometer uit de kust bestaan er geen wegen meer; er is slechts oerwoud dat hooguit hier en daar is aangetast door goudzoekers die door gebruik van kwik het bos vernietigen. Overigens treedt de Surinaamse regering hier niet tegen op en is er een hele zwarte economie geboren. Er zijn tijdelijke nederzettingen ontstaan waar vooral Brazilianen rijk van worden.

3. Geniet van lokaal eten

Er zijn redelijke sjieke restaurants met Europese keuken zoals Torarica, Baka Foto, De Waag en ´t Vat. Maar dat is niet het echte Surinaamse eten. Daarvoor ga je naar een warung, de eettentjes van de waterkant en een leuk restaurant zoals Liba Massanga, wat achter de Waag aan de SMS-pier zit. Het zou verboden moeten worden om Suriname te bezoeken zonder bakabana in pindasaus te eten; zo lekker is deze snack.

4. Koop een Surinaamse Simkaart

Met een Surinaamse Simkaart kun je goedkoop lokaal bellen en een taxi bestellen of een restaurant reserveren. Bovendien kan je gebeld worden en makkelijker lokale vrienden maken. Het verdient aanbeveling om de Nederlandse Simkaart niet te gebruiken. Je kunt contact onderhouden met Nederland via internet wat in vele restaurants, hotels en internetwinkels verkrijgbaar is. Uiteraard moet je om internet te gebruiken op je hotelkamer wel je laptop, notebook of ipad meenemen. In vele hotels kun je een computer gebruiken in het zogenaamde business centrum.

5. Bezoek de Markten!

Er is een interessante medicijnmarkt in Paramaribo. Verder zijn er leuke fruitmarkten. Je kunt artistieke houtsnijwerken en andere souvenirs op de markt kopen. Je kunt souvenirs bij de Ready Tex kopen maar dat is een standaard souvenirwinkel; het is veel leuker om bij een houtsnijder op straat in Paramaribo of in het binnenland iets te kopen. Dan verkrijg je meer originele werken.

6. Zwervers en bedelaars

Geef bedelaars niets en haal in ieder geval nooit je portemonnee te voorschijn. Hou los kleingeld in de broekzak en geef dat aan de bedelaars. Het is bekend dat sommige criminelen zich voordoen als bedelaar en de portemonnee uit de hand trekken zodra je die tevoorschijn haalt. Geloof niet de verhalen van ´mijn moeder is ziek´, ´ik heb niks te eten´ en ´ik ben zo zielig´. De meeste zwervers zijn cocaïneverslaafd en alcoholverslaafd. Door te bedelen hoopt men hun verslaving te bekostigen.

7. Doe eenvoudig

Loop niet rond met dure juwelen of dikke pakken met geld in de portemonnee. Criminelen hebben daar een oogje voor en zullen mensen achterna lopen die veel geld tonen. Suriname is een land waar armoede heerst en dat brengt een groot aantal mensen in de criminaliteit. Het is eerder andersom; als je eenvoudig gekleed gaat en hooguit een goedkoop horloge draagt zullen criminelen jou vermijden.

8. Taxi

Sommige taxichauffeurs doen net alsof ze geen wisselgeld hebben. Wanneer je deze treft, sta er dan op dat ze wisselgeld geven. Spreek van tevoren een bedrag af en vraag alvast of ze wisselgeld hebben, mocht je niet gepast kunnen betalen. Ze zullen misschien zeggen dat ze je later ophalen, weer naar het hotel brengen en dat je dan kan betalen. Dan blijkt dat als je 10 minuten na de afgesproken tijd komt, omdat je bijvoorbeeld langer moet wachten in het restaurant, ze ook geld in rekening brengen voor wachttijden. Over het algemeen laten de taxichauffeurs toeristen veel meer betalen. Vraag aan lokale mensen wat de normale prijs is voor een afstand. Wanneer je een eerlijke taxichauffeur treft, vraag hem dan om zijn nummer zodat je deze kan opbellen. Je kunt in Paramaribo een betrouwbaar bedrijf als Tourtonne Taxi of Hertog Taxi in de arm nemen. Deze bedrijven hanteren vaste prijzen voor de ritten, gebaseerd op de afstand. Een willekeurige taxi op straat aanvaarden heeft meer risico op het betalen van een te hoge prijs.

9. Waardevolle spullen, laat ze niet zien

Als je een auto huurt, laat dan geen waardevolle zaken zichtbaar achter in de auto. Leg geen sleutels van een hotelkamer op een terrastafeltje; dat kan simpelweg meegenomen worden. In elk land ter wereld moet je uiteraard voorzichtig doen dus ook in Suriname. Voor jonge vakantiegangers die lekker de boel de boel willen laten kan deze waarschuwing geen kwaad; ze maken eerder de fout door met dure Pradatassen te lopen of iets dergelijks; dat is nodeloos de aandacht van criminelen trekken.

10. De hotelkamer

Inviteer geen mensen die je niet kent in de hotelkamer. Mensen kunnen zich aardig voordoen maar ze kunnen wanhopig op zoek naar geld zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristenkaart voor SurinameDe toeristenkaart voor Suriname is een verplicht reisdocument dat je eenvoudig kunt verkrijgen; het is niet zo gecomplic…
Een stage vinden in Suriname: tipsEen stage vinden in Suriname: tipsVolg je een mbo-, hbo- of wo-opleiding dan en moet je voor je studie stage lopen of bestaat de mogelijkheid omdat vrijwi…
Geld lenen in SurinameGeld lenen in SurinameSurinaamse banken verstrekken veel leningen. Het kan aantrekkelijk zijn om geld te lenen in Suriname, omdat het makkelij…
Vakantieoorden in SurinameVakantieoorden in SurinameSuriname ligt in het noordelijk gedeelte van Zuid-Amerika en maakt deel uit van het Caribisch gebied. Suriname is voorna…

Danpaati River LodgeDanpaati River Lodge is een eilandje tegenover het dorpje Dan aan de Surinamerivier. Het ligt middenin het Surinaamse de…
Een particulier vakantiehuis hurenEen particulier vakantiehuis hurenEr zijn diverse manieren waarop je vakantie kan vieren. Zo kan je bijvoorbeeld een keuze maken tussen verblijven in een…
Bronnen en referenties
  • Reis naar Suriname
  • Informatie hotels in Suriname
  • Interview met mensen die in Paramaribo wonen
  • Foto´s:tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.