Suriname, een veelzijdig land

Suriname, een veelzijdig land Suriname, een veelzijdig land in Zuid-Amerika. Veelzijdig qua culturen met een prachtige natuur. Suriname grenst aan Frans-Guyana, Guyana, Brazilië en de Atlantische Oceaan.

Klimaat

Suriname ligt in de equatoriale zone van de tropen en heeft dus een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van circa 27°C. Door de invloed van de noordoostpassaat valt er regen in alle jaargetijden. Het kustgebied is in het algemeen moerassig met uitgestrekte vloedbossen, waarin de bekende mangroven groeien. Mangroven zijn bomen of struiken die in de ecozones voorkomen. Het is een verzameling van flora en fauna die in een omgeving leeft. Ten zuiden van de mangroven liggen de landbouwgronden met plantages en verder naar het zuiden toe beginnen de heuvellanden met de ondoordringbare tropische regenwouden.

  • Inwoners: 500.000 inwoners
  • Taal: officiële taal is Nederlands
  • Munteenheid: De Surinaamse Dollar
  • Beste reistijd: januari t/m april, augustus t/m oktober
  • Tijdverschil: 4 uur vroeger
  • Reistijd: ± 8 uur met vliegtuig
  • Grootte land: 163.820 km2 (4x zo groot als Nederland)

Geografie

Suriname heeft een aantal belangrijke rivieren.
  • Suriname: 480km lang
  • Coppename: 150km lang
  • Tapanahoni
  • Saramacca: 255km lang
  • Corantijn: 700km lang

Alle rivieren lopen van het zuiden naar het noorden.

Bevolking

Suriname bestaat uit een grote verscheidenheid van rassen, ieder met een eigen afkomst, cultuur en godsdienst.
  • Hindoestanen: afkomstig uit voormalig Brits-Indië (India en Pakistan). Vormen de grootste bevolkginsgroep
  • Creolen: in Suriname is dit de verzamelnaam voor alle in Suriname geboren zwarte Surinamers en kleurlingen
  • Bosnegers of Boslandcreolen: nakomelingen van de naar de bossen gevluchte negerslaven. Zij leven in stamverband en houden vast aan de traditionele religeuze Afrikaanse tradities en opvattingen.
  • Javanen: afkomstig uit voormalig Nederland-Indië. Dit zijn veel handelaars en kleine landbouwers, wonend in Commewijne.
  • Indianen: de oorspronkelijke bewoners. Te verdelen in Benedenlandse Indianen (Arowakken, Cariben), woonachtig in de kustgebieden. En de Bovenlandse Indianen (Wajana’s, Trio’s, Akoerio), woonachtig in de binnenlanden.
  • De kustindianen werken veelal in de nabijgelegen dorpen en steden, maar behouden wel hun Indiaanse leefwijze. De Indianen in het binnenland wonen nog grotendeels in kleine groepen op primitieve wijze in het oerwoud en leven van de jacht en de visserij.
  • Chinezen: de nakomelingen van de contractarbeider uit Hongkong of Nederlands-Indië. Het zijn veelal handelaars. Op dit moment migreren veel Chinezen naar Suriname. Dit komt door onder andere door de behoefte van China naar hout en mineralen, wat natuurlijk aantrekkelijk is voor de Chinese ondernemers.
  • Blanken: nakomelingen van de Nederlanders, Portugezen van Madeira, andere Europeanen, Libanezen, Syriërs en Anglo-Amerikanen. Vooral Paramaribo en Wanica zijn bevolkt door deze groep.
  • Bakra’s zijn de blanken die net in Suriname zijn komen wonen, of geen gemend bloed hebben.
  • Boeroe’s zijn de afstammelingen van de blanke kolonisten die in het midden van de 19e eeuw uit Groningen en Gelderland kwamen.
  • Brazilianen: een nieuwe en groeiende groep inwoners. De reden dat ze naar Suriname zijn gekomen, is om goud te zoeken. Echter nemen ze steeds meer deel in andere branches.

Surinamers in Nederland

In Nederland wonen ongeveer 350.000 Surinamers. De meeste daarvan zijn rond 1980/1982 naar Nederland vertrokken, na de militaire coup (1980) of na de Decembermoorden (1982). Echter is er vanaf de koloniale tijd ook migratie geweest tussen Nederland en Suriname. In het begin waren dit de rijkere, later vanaf 1920/1930 kwamen ook de minder rijke Surinamers naar Nederland. Zij zochten een betere opleiding, werk of een muziekcarrière.

De meeste inwoners wonen in het noorden van Suriname, in de districten Paramaribo, Wanica en Nickerie. Het dunstbevolkte disctrict is Sipaliwini. Sipaliwini omvat het grootste deel van het binnenland.

Taal

Door onder andere de verschillende rassen komt het dat er ongeveer 20 verschillende talen in Suriname wordt gesproken. De officiële taal is Nederland, echter in het zakelijk verkeer is Engels in opkomst. Tijdens de slaventijd ontwikkelde het ‘taki-taki'. Dit is neger-Engels, ook Sranan of Sranantongo genoemd. Taki’taki is een creoolse taal dat door bijna iedere Surinamer wordt gesproken.

Godsdienst

De verhoudingen tussen de godsdiensten zien er ongeveer als volgt uit:
  • 41% christendom – de helft hiervan is rooms-katholiek en de andere helft Protestants.
  • 20% Hindoeïsme
  • 13% Islam
  • 10% geen of andere godsdienst
  • 16% geen gegevens

Paramaribo

De hoofdstad van Suriname ligt op 20km van de zee in een brede bocht van de Surinamerivier. Vele koloniale gebouwen zijn typerend voor Paramaribo, zoals Fort Zeelandia. Evenals het straatleven is typerend voor Paramaribo. Ga je naar de markt, is dit een ware belevenis. De mensen die achter een kraam iets verkopen zijn van verschillende rassen en bevolkingsgroepen.

Fort Zeelandia

Een voormalig Nederlands fort, gelegen aan de oever van de rivier de Suriname. Sinds 2004 is het een museum.

Sinds 2002 staat het historische centrum van Paramaribo op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. UNESCO staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Zij hebben het doel het waarborgen van vrede en veiligheid door de samenwerking met verschillende lidstaten. UNESCO stelt onder andere een lijst samen van het Werelderfgoed.

De Sint Petrus en Paulus Kathedraal is een beschermd gebouw. Geheel uit hout opgetrokken en daardoor een ‘zorgenkindje’. De kathedraal is na een restauratie multifunctioneel. Er bevindt het graf van Peerke Donders, een door de Rooms-Katholieke kerk zalig verklaarde Nederlandse geestelijke.

Er zijn vele bekende mensen geboren in Paramaribo,
Ruth Jacott (zangeres), Edgar Davids (voetballer), Humberto Tan (presentator) en nog vele andere.

Natuur

Suriname heeft verschillende flora en fauna. Het overgrote deel is met oerwoud bedekt. Dit oerwoud maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde: Het Amazone-regenwoud, het grootste deel hiervan ligt in Brazilië.
Vele biologen bezoeken het binnenland voor studies of onderzoeken.
Helaas door de ontbossingen en door verontreiniging als gevolg van mijnbouw (vooral goudwinning) zijn er bedreigingen voor de natuur. In Suriname is er een lange geschiedenis op het gebied van natuurbescherming. Er zijn diverse organisaties actief om de natuur te beschermen, Stinasu, ’s Lands Bosbeheer en wwf-guiana’s.

Suriname heeft 11 beschermde natuurreservaten, 1 natuurpark en 4 bijzondere beheersgebieden.

Naam gebiedOppervlakte (hectare)District
Boven-Coesewijne Natuurreservaat27.000Saramacca, Para
Brinckheuvel Natuurreservaat6.000Brokopondo
Centraal Suriname Natuurreservaat1.600.000Sipaliwini
Coppename Monding Natuurreservaat12.000Saramacca
Galibi Natuurreservaat4.000Marowijne
Hertenrist Natuurreservaat100Nickerie
Copi Natuurreservaat28.000Para
Peruvia Natuurreservaat31.000Coronie
Sipaliwini Natuurreservaat100.000Sipaliwini
Wanekreek Natuurreservaat45.000Marowijne
Wia Wia Natuurreservaat36.000Marowijne
Brownsberg Natuurpark12.200Brokopondo
Bigi Pan Bijzonder Beheersgebied67.900Nickerie, Coronie
Noord Commewijne-Marowijne Bijzonder Beheersgebied61.500Commewijne, Marowijne
Noord Coronie Bijzonder Beheersgebied27.200Coronie
Noord Saramacca Bijzonder Beheersgebied88.400Saramacca

Toerisme

Door de politieke onrust zijn er in 1975 veel Surinamers geëmigreerd naar Nederland. De daarop volgende jaren is het toerisme beperkt gebleven, Suriname werd bezocht voor de familie. Het toerisme begint de laatste jaren weer te groeien.

Bezienswaardigheden

Fort Nieuw Amsterdam: Een fort welk strategisch gelegen is op de plaats waar de Commewijnerivier uitkomt in de Surinamerivier en vanwaar ze samen naar de oceaan stromen. Fort Nieuw Amsterdam is in de 18e eeuw gebouwd om de plantages langs de Commewijnerivier te beschermen tegen piraten en andere indringers.

Strand bij Galibi: Hier zijn populaties reuzeschildpadden. De lokale bevolking noemt hen Aitkanti. Dit is de lederschildpad, de meest voorkomende schildpad.

Cola Kreek: Zijn naam heeft hij te danken aan het donkerbruine water, wat echter heel schoon is mede omdat het uit het binnenland komt. Vele Surinamers komen hier om een dagje te ontspannen.

Onafhankelijkheidsplein: Het plein is zo genoemd na de onafhankelijkheid in 1975. De koloniale gebouwen die hier staan doen denken aan typisch Nederlandse steden. Er staan verschillende gebouwen geheel van steen gemaakt. De funderingen van de houten huizen zijn vaak uit dezelfde stenen opgetrokken.

Suriname is een mooi land met vele culturen. Je vindt er vele vormen van kunst en er zijn galerieën waar je de werken van kunstenaars kunt bewonderen, gebouwen en monumten. Een land wat je gezien moet hebben.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suriname, een warm en gastvrij landSuriname, een warm en gastvrij landSuriname ligt in Zuid-Amerika. Suriname wordt ook wel gezien als één van de verwantschapslanden van Nederland. Het land…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
Suriname vakanties, wie, wat waar?Suriname vakanties, wie, wat waar?Suriname is een prachtig land. Als u besluit om naar Suriname op vakantie te gaan, stapt u een wereld binnen die u omhel…
Vakantieoorden in SurinameVakantieoorden in SurinameSuriname ligt in het noordelijk gedeelte van Zuid-Amerika en maakt deel uit van het Caribisch gebied. Suriname is voorna…

Belize: het land van de relaxtheidBelize, het kleine land dat begrensd is door Mexico, Guatemala, Honduras en de Caribische zee, is in Amerika een van de…
Trafalgar Square in Londen: plein met National GallaryTrafalgar Square in Londen: plein met National GallaryHet Trafalgar Square is een van de bekendste pleinen van Londen. Het grote plein en de National Gallary trekken ieder ja…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brokopondo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.