Belize: het land van de relaxtheid

Belize, het kleine land dat begrensd is door Mexico, Guatemala, Honduras en de Caribische zee, is in Amerika een van de meest populaire plaatsen ter wereld om te trouwen of op huwelijksreis naartoe te gaan. En dat is niet gek, want de prachtige turqoois-blauwe zee, de witte stranden, de palmbomen, de cocktails, het Creoolse Engels, de reggeabeats en de wonderlijk aardige bevolking verleiden eenieder om tot volledige rust te komen. Op z'n Beliziaans chillen...
Bron: U.S. Central Intelligence Agency, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: U.S. Central Intelligence Agency, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De feiten

 • Land: Belize
 • Hoofdstad: Belmopan (maar Belize City is de grootste stad)
 • Oppervlakte: 23.000 km2 (net iets groter dan Wales)
 • Talen: Engels, Spaans, Creools, Garifuna
 • Geld: Belize Dollars
 • Inwoners: 266.440

Artikelindeling


Geschiedenis Belize

Belize ligt op de Maya-route en her en der in het land zijn dan ook nog Maya-gebouwen te vinden. De Spanjaarden kwamen in het begin van de 16e eeuw in Belize en waren waarschijnlijk het eerste contact van de bevolking van Belize met Europeanen. De Spanjaarden waren in eerste instantie niet echt geinteresseerd in Belize, omdat ze op zoek waren naar goud en zilver en dat vonden in omliggende landen Honduras en Mexico.

Later kregen de Spanjaarden interesse in het hout (logwood) van de regenwouden van Belize en in 1725 werden de eerste slaven naar Belize gebracht. Deze slaven kwamen uit Afrika en dat verklaart dan ook de overgrote zwarte bevolking van Belize nu.

Ook de Britten waren in Belize te vinden vanwege het economisch interessante logwood. De Britten zijn er eeuwenlang gebleven en Belize werd een kolonie van Engeland. De onafhankelijkheid kwam in 1981, maar Belize is lid gebleven van 'the British Commonwealth'.

Levensstijl bevolking

De grotendeels zwarte bevolking spreekt Creools Engels. Een taal die in eerste instantie op baby-Engels lijkt wanneer men 'aarait' zegt in plaats van 'how are you doing?'. De relaxtheid die de taal uitdraagt is ook terug te vinden in de bevolking van Belize.

'Doe het rustig' aan is het motto van de Belizianen. Iedereen heeft tijd genoeg en niemand stresst. Wanneer je over straat loopt, wordt je aangesproken door vrolijke mannen met lange dreadlocks die vragen of je het naar je zin hebt en wat je van hun mooie landje vindt.

Maya-route

Doordat het Maya-koninkrijk zich uitstrekt tot Belize, is het land onderdeel van de Maya-route die ook door de Mexicaanse provincie Yukatan en Guatemala loopt.

Altun Ha

Meer dan 600 jaar voor Christus hebben de Maya's in Altun Ha een kleine, maar rijke handelspost in Altun Ha gebouwd, waarvan er nog steeds tempels en andere gebouwen overeind staan.

Rio Bravo Conservation Area

Dit beschermde natuurgebied is ruim 100.000 hectares groot en wordt bewoond door puma's, jaguars (de grootste jaguar-populatie van Midden-Amerika), schorpioenen, spinnen en vogels. Meer dan 60 Maya-plekken zijn er ontdekt en te bezichtigen in de tropische bossen van het gebied.

Corozal

Deze plaats is vooral een populaire stop voor reizigers die vanuit Mexico komen of onderweg zijn naar Mexico. Deze stad heeft een Caribische vibe en er zijn twee Maya-ruines te bezichtigen.

Westen van Belize

Het westen van Belize wordt gekenmerkt door bergen en de vele watervallen en grotten waar nog meer Maya-ruines liggen. Ook hier weer veel flora en fauna zoals apen en jaguars. San Ignacio in het westen van Belize is een eiland-achtige plaats tussen rivieren en Maya-ruines in.

Hoogtepunten van Belize

Belize City

Belize Stad is een kleurrijke en levendige Caribische stad waar je de kans krijgt om de locals hun ding te zien doen. Het is geen mooie stad en er zijn geen echte bezienswaardigheden, maar een paar dagen door de stad slenteren is leuk om de vibe van de stad te beleven.

De noordelijke eilanden

Hier liggen vele eilandjes, groot en klein. De twee bekendste en populairste eilanden zijn Caye Caulker en Ambergris Caye. Caye Caulker is vooral in trek bij backpackers door de aanwezigheid van de vele low-budget hostels. Ambergris Caye is meer een resort-eiland. Allebei de eilanden hebben een relaxte Beliziaanse sfeer. Overal zijn barretjes te vinden en meer dan cocktails drinken, verse vis eten, snorkelen, duiken, zonnen en uitgaan is er niet te doen.
De eilanden staan ook bekend om de aanwezigheid van haaien (nurse sharks) en roggen waartussen je kan snorkelen of duiken.

Blue Hole
Een van de meest sensationele plekken om te duiken is de Blue Hole. Het kost wat geld om ernaar toe te gaan (zo'n 250 US$ voor een 5-daagse trip met een boot, maar dan heb je ook wel wat.) Ook kan er gesnorkeld worden. De Blue Hole is een gat van 122 meter diep en 305 meter breed. Er zijn veel haaien te zien.

Visa

Nederlanders hebben geen visum nodig voor Belize. Een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek vanuit Belize is voldoende. Let wel op de departure tax. De tarieven voor het verlaten van Belize waren in 2006:
 • Via land: US$ 18
 • Via zee: US$ 3,75
 • Via lucht: US$ 35

Geld

Amerikaanse dollars worden overal geaccepteerd, maar soms is het onduidelijk of prijzen in Beliziaanse dollars of Amerikaanse dollars zijn genoteerd.

In Belize zijn er veel pinautomaten, maar niet alle pinautomaten accepteren buitenlandse kaarten. Je mag sowieso niet meer dan 250 US$ per dag pinnen. Op veel eilanden, zoals Caye Caulker, is er maar een pinautomaat en deze is vaak leeg of buiten gebruik. Informeer dus altijd naar de pinmogelijkheden op afgelegen plekken en ben vooral niet afhankelijk van je pinpas.

Creditcards worden overal in het land geaccepteerd, vooral bij banken. Maar ook bij sommige hotels en touroperaters wordt de creditcard geaccepteerd.

Traveller cheques kun je bij de meeste banken omwisselen en deze kun je ook soms in hotels of bij toeuoperators gebruiken.

Belize duur?

In vergelijking met de buurlanden is Belize een duur land. Ook wanneer je backpackt zul je je dagelijks budget tot zeker US$ 35 moeten verhogen en dan zul je nog steeds iedere cent moeten omdraaien. De goedkoopste bedden kosten US$ 10, voor een flesje bier betaal je bijna Europese prijzen en voor een snorkeltrip op Caye Caulker ben je ook minstens US$ 25 kwijt voor een paar uurtjes. Wil je toch zo low-budget mogelijk reizen, doe het dan als een local! Eet bij de talloze afhaalbarretjes op straat of ga naar een Beliziaanse snackbar. Het is niet alleen goedkoper, maar ook veel leuker!
Dorm rooms zijn er bijna niet in Belize, dus zoek een paar mede-reizigers op en deel een kamer. De kamers zijn in de meeste gevallen worth your money.

Gevaren

Belize is een veilig land om in te reizen. Zakkenrollen is het grootste 'gevaar' in Belize. Laat nooit duidelijk je rijkdom zien en let op je spullen in bussen. Belize City wordt vaak als gevaarlijk bestempeld, maar dat is eigenlijk een stempel uit het verleden. Let toch gewoon altijd op je spullen, zoals je overal ter wereld zou doen.

Vaccinaties

Altijd aanbevolen
 • Hepatitis A
 • DTP

Soms aanbevolen
 • Hepatitis B
 • Buiktyfus
 • Gele koorts
 • Malaria

Voor meer informatie kun je het beste naar de GGD www.ggd.nl

Klimaat en wanneer te gaan?

Belize is heet en vochtig gedurende het hele jaar. De meeste regen valt in het zuiden. Het hoogseizoen is van midden December tot April en van Juni tot Augustus. Dit is dan ook de drukste periode. Het droge seizoen van November tot Mei is de beste tijd om te reizen, de prijzen zijn dan ook lager. Om het hete en beklemmende klimaat te ontvluchten, kun je het beste de Maya Mountains intrekken. Het is er comfortabel warm overdag en 's avond koelt het wat af. Maar ook hier blijft het vochtig.

Hurricanes

Het hurricane-seizoen is officieel van Juni tot November, maar de meest schade-aanrichtende hurricanes vinden meestal plaats in September en November. Wanneer er een hurricane nadert, ga dan land-inwaarts.

Belize gevaarlijk?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert bezoekers van Belize waakzaam te zijn in verband met geweldsmisdrijven zoals berovingen en verkrachtingen door buitenlandse bendes. Deze berovingen vinden plaats rond afgelegen gebieden en in de toeristencentra. Laat je waardevolle spullen dus altijd thuis en draag geen sieraden. Maar, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, verlopen de meeste bezoeken aan Belize zonder incidenten.
© 2007 - 2024 Imke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kom tot rust op Caye Caulker, BelizeKom tot rust op Caye Caulker, BelizeBen je nog op zoek naar een vakantielocatie? Misschien is Caye Caulker, Belize iets voor jou! Op dit eiland in de Caribi…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Winterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterWinterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterHeerlijk op vakantie in de zon terwijl het winter is in Nederland. Waar schijnt de zon voor een perfecte strandvakantie?…
Duiken in de Great Blue Hole in BelizeDuiken in de Great Blue Hole in BelizeDuiken in een van de blauwe gaten staat bij menigeen op de bucket list. Blauwe gaten zijn een soort onderzeese sinkholes…

Malediven, een honeymoonbestemmingOp een afstand van 670 km ten zuidwesten van Sri Lanka ligt De Malediven. De Malediven dat bekend staat als een waar par…
Suriname, een veelzijdig landSuriname, een veelzijdig landSuriname, een veelzijdig land in Zuid-Amerika. Veelzijdig qua culturen met een prachtige natuur. Suriname grenst aan Fra…
Bronnen en referenties
Imke (11 artikelen)
Laatste update: 06-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.