Duiken in de Great Blue Hole in Belize

Duiken in de Great Blue Hole in Belize Duiken in een van de blauwe gaten staat bij menigeen op de bucket list. Blauwe gaten zijn een soort onderzeese sinkholes. Vanuit de lucht vallen ze erg op door hun diepblauwe kleur en het contrast met de meer ondiepe zee. Duiken in een blauw gat kan erg spectaculair zijn en elke fanatieke duiker moet deze ervaring dan ook een keer gehad hebben. Voor de kust van Belize Stad ligt een goed bereikbaar blauw gat genaamd de Great Blue Hole. Het is mogelijk om deze binnen drie uur per boot te bereiken. Een bezoek aan de Great Blue Hole kan ook gecombineerd worden met het duiken op een van de vele andere duiklocaties die Belize rijk is zoals Half Moon Caye Wall of Esmeralda Canyons.

Blauwe gaten

Blauwe gaten zijn diepe, meestal ronde gaten in de kalkbodem van de zee. Ze worden ook wel onderzeese sinkholes genoemd. Omdat de zee op deze plekken veel dieper is dan in de omringende gebieden hebben de gaten een diep blauwe kleur. De gaten zijn een overblijfsel uit de ijstijd, toen het niveau van het zeewater een stuk lager was dan nu. De betreffende plaatsen stonden toen bloot aan erosie en verwering waardoor de gaten ontstaan zijn en zijn later onder water komen te staan.

Blauwe gaten vind je op diverse plekken in de wereld, waaronder voor de kust van China, Vietnam, Zuid-Afrika, Mexico, de Bahama's, Guam, Australië en Belize. Het allerdiepste blauwe gat is te vinden in de Zuid-Chinese Zee en wordt Dragon Hole of Longdong genoemd. Deze is ruim 300 meter diep en daarmee 100 meter dieper dan Dean's Blue Hole in de Bahama's. Veel blauwe gaten liggen op erg afgelegen plekken waardoor ze voor avonturiers niet makkelijk te bereiken zijn. De blauwe gaten die wel goed bereikbaar zijn zijn daarentegen erg populair bij duikers en andere toeristen.

Great Blue Hole in Belize

Een bij toeristen populair blauw gat is het 125 meter diepe Great Blue Hole voor de kust van Belize. Het ligt in het midden van Lighthouse Reef, een kleine atol op zo'n 70 kilometer afstand van Belize Stad en heeft een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Great Blue Hole werd bekend gemaakt door de beroemde Franse ontdekkingsreiziger en onderzoeker Jacques-Yves Cousteau, die het aan begin van de jaren 70 helemaal in kaart bracht met zijn schip de Calypso.

Door een combinatie van de goede bereikbaarheid, het kristalheldere water en de diverse soorten vissen die er gespot kunnen worden is de Great Blue Hole erg in trek bij toeristen. In 2012 werd het door Discovery Channel nog gekozen als nummer 1 op de lijst van '10 Most Amazing Places on Earth'. Vissen die er gespot kunnen worden zijn onder andere de zeldzame Scarus coelestinus en de Caribische rifhaai, stierhaai en hamerhaai.

Het is ook mogelijk om in de Great Blue Hole te duiken. Het is zelfs één van de populairste duikplekken van Belize. Duikers die vooral geïnteresseerd zijn in kleurrijke taferelen kunnen wat teleurgesteld raken. Het is namelijk niet echt een kleurrijke duik. Je moet je meer voorbereiden op een donkere onderzeese grot met indrukwekkende stalactieten. Ook is de kans groot dat je grote groepen (ongevaarlijke) haaien tegenkomt. Helaas is de Great Blue Hole geen duik voor onervaren duikers. De meeste aanbieders van duiktrips vragen dat je redelijk wat ervaring hebt en toch wel minimaal 25 duiken gemaakt hebt.

Een duikexcursie boeken naar de Great Blue Hole

Omdat de Great Blue Hole niet al te ver van de kust van Belize ligt worden veel dagtrips aangeboden door lokale aanbieders van excursies. Veel trips hebben als vertrekpunt Belize Stad, maar er kunnen ook trips geboekt worden vanaf Long Caye, Caye Caulker of Ambergris Caye. Per boot ben je vanaf Belize Stad ongeveer drie uur onderweg. Er zijn ook dagtrips waarmee je meerdere duiklocaties op één dag aandoet. Je kunt dan ook duiken bij bijvoorbeeld de Half Moon Caye Wall, Long Caye Aquarium, Gladden Spit en Esmeralda Canyons.

Verblijven in en vliegen naar Belize

Naast dat je er goed kunt duiken is het sowieso geen straf om een vakantie door te brengen in Belize. Naast duiken kun je er namelijk ook genieten van prachtig natuurschoon en hagelwitte stranden om lekker te relaxen. Vanwege de populariteit van Belize bij toeristen kent het land veel hotels in alle prijsklassen. Een 3-sterren hotel boek je al vanaf circa 45 euro per nacht. Wil je een luxe vakantie boeken dan is het ook mogelijk om te gaan voor een 5-sterren hotel waarvoor je soms niet meer dan 135 euro per nacht betaalt (prijzen zijn voor het laatst gecheckt in 2019).

Vliegen naar Belize is helaas alleen mogelijk met een overstap (2019). Je kunt naar Belize Stad vliegen met onder andere KLM, Lufthansa, Delta Air Lines en American Airlines. Vaak heb je de overstap dan in Atlanta of Houston.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Half Moon Cay en the Great Blue Hole bij BelizeHalf Moon Cay en the Great Blue Hole bij BelizeVoor de kust van Belize ligt het eilandje Half Moon Cay, een onderzoekseilandje vlakbij de atol met de Great Blue Hole,…
Belize: het land van de relaxtheidBelize, het kleine land dat begrensd is door Mexico, Guatemala, Honduras en de Caribische zee, is in Amerika een van de…
Kom tot rust op Caye Caulker, BelizeKom tot rust op Caye Caulker, BelizeBen je nog op zoek naar een vakantielocatie? Misschien is Caye Caulker, Belize iets voor jou! Op dit eiland in de Caribi…
De mooiste snorkelbestemmingenDe mooiste snorkelbestemmingenIedereen kent wel het Great Barrier Reef als populaire duik- en snorkelbestemming. Er zijn echter vele andere mooie, nog…

The Historic Dockyard in Chatham, maritiem openluchtmuseumDit werfterrein werd gebruikt tot 1984, maar had zijn gloriejaren in de zeventiende en achttiende eeuw. Op en rond deze…
Slot Neuschwanstein in Schwangau, DuitslandSlot Neuschwanstein in Schwangau, DuitslandIn Duitsland staat een wereld aan kastelen en burchten. In de 19e eeuw was er een jonge koning: koning Lodewijk II van B…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: U.S. Geological Survey (USGS), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.belizeadventure.ca/great-blue-hole/
  • http://ambergrisdivers.com/great-blue-hole-dive-lighthouse-reef-day-tour/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_hole
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-11-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.