The Historic Dockyard in Chatham, maritiem openluchtmuseum

Dit werfterrein werd gebruikt tot 1984, maar had zijn gloriejaren in de zeventiende en achttiende eeuw. Op en rond deze werf valt veel te zien. Er zijn drie boten te bezichtigen; namelijk een Victoriaanse driemaster, een torpedojager en een duikboot. Daarnaast is er een smederij, een touwslagerij, een collectie van reddingsboten en een maritiem museum te vinden.

Chatham en Michiel de Ruyter

Vanwege de geschiedenis van Chatham is deze scheepswerf vooral voor Nederlanders interessant om te bezoeken. In juni 1667 vond hier namelijk de Slag bij Medway plaats. Ter hoogte van Gillingham was de rivier door de Engelsen afgesloten met een ketting, waarvan de schakels zes duim dik waren. Dit bleek geen geweldige hindernis te zijn. Onder leiding van Michiel de Ruyter vervolgde de Nederlandse vloot zijn weg naar Chatham. Daar aangekomen werden dertien schepen in brand gestoken (onder andere de Matthias, Carolus Quintus en Sancta Maria) en werd het vlaggenschip ‘Royal Charles’ buitgemaakt door de Nederlanders. Dit gebeurde dus allemaal bij schepen die aangemeerd lagen bij deze historische werf.

Fort Amherst

Als gevolg van deze daad werd fort Amherst vlakbij de werf gebouwd als verdediging van de Naval Dockyard. Dit fort werd later tijdens de Napoleonistische oorlogen (1803-1815) verder uitgebreid. Ook dit fort is een toeristische attractie en vooral bekend vanwege zijn enorm tunnelcomplex.

De schepen

HMS Cavalier

Dit schip werd gebouwd in 1944 en geeft een goed beeld van het leven aan boord, net na de Tweede Wereldoorlog. Er is een winkeltje aan boord met artikelen uit die tijd. Er zijn bedden en hangmatten voor de bemanning te vinden en ook een kijkje in de keuken is erg bepalend voor deze tijdsperiode. De HMS Cavalier was één van de 96 War Emergency Programme torpedojagers van de Royal Navy.

Onderzeeër Ocelot

Bezichtiging van deze onderzeeër moet van tevoren worden ingepland. Reserveer bij de ingang een tijd voor bezichtiging. De rondleiding duurt tussen de 20-30 minuten. Hoewel de buitenkant anders doet vermoeden, was de onderzeeër van binnen erg klein en smal. Deze onderzeeër was het laatste Royal Navy oorlogsschip dat gebouwd werd bij Chatham (1962). Het ligt in één van de droogdokken.

HMS Gannet

De Gannet is het oudste schip dat te vinden is aan de scheepswerf in Chatham. Het schip werd gebouwd in 1878 en naast de zeilen was er ook een stoomketel aan boord. De stoomketel is nu verwijderd.

Reddingsbotenmuseum

In het reddingsbotenmuseum is een grote variëteit aan reddingsboten te vinden. Sommige zijn voorzien van poppen om het geheel nog levensechter te maken. Bij enkele reddingsboten kan je ook aan boord gaan om deze van binnen te bekijken. Er liggen boekjes met informatie in het museum. Hierin kan je lezen waar de boten gestationeerd waren, hoe vaak ze uitvoeren en hoeveel levens er met behulp van deze boten zijn gered.

Touwslagerij

Ook voor de touwslagerij moet van tevoren bij de ingang een tijd worden gereserveerd. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Je hoort over de geschiedenis van de touwslagerij en ziet hoe touw gemaakt wordt.

Tuin van The Commissaris House

Het huis is alleen nog in gebruik voor recepties en als trouwlocatie, maar de tuin is nog wel te bezichtigen. Deze is niet heel erg groot, maar zeker leuk om even door heen te lopen.

Maritiem museum

Naast het bovenstaande zijn er nog allerlei scheepsmodellen te vinden en een schaalmodel van het Eddystone Lighthouse (1759). Het grootste deel van deze collectie is te vinden in de voormalige smederij. Naast de scheepsmodellen en schilderijen is er ook nog wel iets terug te vinden van de smederij. De vuurput en de plaats waar het ijzer gebogen werd zijn nog steeds aanwezig. Verder is er nog wat materiaal aanwezig dat gebruikt kan worden om kinderen uit te leggen hoe het buigen van het ijzer in zijn werk ging en waarmee ze zelf kunnen experimenteren.

The Historic Dockyard, Chatham

© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Cavalier King Charles SpanielHondenras: Cavalier King Charles SpanielDe Cavalier King Charles Spaniel valt onder de groep 'gezelschapshonden'. De Cavalier is graag samen met zijn baas en u…
De Gannet: een beter implantaat bij heuphalsfracturenDe Gannet: een beter implantaat bij heuphalsfracturenMet de toename van het aantal ouderen in ons land, neemt ook het aantal gevallen van een gebroken heup toe. Een heupfrac…
Portsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth is door veel bekende mensen uit de geschiedenis aangedaan. Charles Dickens werd geboren in Portsmouth, Arthur…
De Engelse furie brandt los: Holmes' bonfire in 1666De Engelse furie brandt los: Holmes' bonfire in 1666De Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667) zou uiteindelijk gewonnen worden door de Republiek der Zeven Verenigde N…

Friesland: Het Poptaslot (Heringastate) bij MarssumFriesland: Het Poptaslot (Heringastate) bij MarssumHeringastate, in de volksmond beter bekend als het Poptaslot, ligt in het Friese Marssum onder de rook van Leeuwarden en…
Duiken in de Great Blue Hole in BelizeDuiken in de Great Blue Hole in BelizeDuiken in een van de blauwe gaten staat bij menigeen op de bucket list. Blauwe gaten zijn een soort onderzeese sinkholes…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fort_Amherst
  • http://thedockyard.co.uk/
  • De foto's gebruikt in dit artikel zijn afkomstig van mijzelf
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 16-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.