Portsmouth, een havenstad aan de zuidkust van Engeland

Portsmouth, een havenstad aan de zuidkust van Engeland Portsmouth is door veel bekende mensen uit de geschiedenis aangedaan. Charles Dickens werd geboren in Portsmouth, Arthur Conan Doyle begon hier zijn carrière als arts en ontmoette hier zijn eerste vrouw. Zijn collega in Portsmouth was ene Dr. Watson. Ook schrijver Rudyard Kipling bracht een deel van zijn jeugd door in Portsmouth en zelfs Arnold Schwarzenegger (acteur en gouverneur van Californië) heeft enige tijd in Portsmouth gewoond. Veel historische elementen zijn in de stad en voor de kust van Portsmouth terug te vinden en daarnaast heeft Portsmouth ook een modern herkenningsteken, namelijk de Spinnaker Tower. De havenstad Portsmouth ligt in het graafschap Hampshire aan de zeestraat Solent en telt zo’n 190.000 inwoners (in 2016). De oudste verwijzing naar deze stad is te vinden op een kaart uit 1360, waarop de stad Portis Mouth wordt genoemd.

Portsmouth Historic Dockyard

Bereid je in het hoogseizoen voor op grote drukte en wachttijden wanneer je de Historic Dockyard wil bezoeken. Je vindt er verschillende schepen, die je ook aan boord kan bezichtigen:
 • Mary Rose: een schip uit de zestiende eeuw dat tussen 1545 en 1982 op de bodem van de zee lag. Het zeilschip had een uitgebreide bemanning aan boord, bestaande uit 200 matrozen, 185 soldaten en 30 gunners.
 • HMS Victory: het vlaggenschip van Lord Nelson, gebouwd in Chatham in 1758.
 • HMS Warrior: een gepantserd oorlogsschip uit 1860 dat werd aangedreven door een stoommachine.

Hiernaast is er ook nog een marinemuseum aanwezig.

Kinderen en jongeren kunnen zich in Portsmouth Historic Dockyard prima vermaken met de grootste indoor klimtoren van Engeland (8,4 meter), lasergames, een touwenparcours voor de kleintjes en simulators.

Portsmouth museum

Het museum van Portsmouth is gratis te bezoeken en laat een beeld zien van de veranderingen in het leven thuis door de generaties heen. Je vindt er een slaapkamer uit de zeventiende eeuw, een woonkamer uit begin zestiger jaren, een keuken uit de tijd voor de Tweede Wereldoorlog enz. Verder is er het één en ander te vinden over Sir Arthur Conan Doyle en vind je op de zolderverdieping de historie van de spelcomputer. Voor de kinderen van tegenwoordig is het wel grappig om een spelletje te spelen op de allereerste spelcomputer. Dat is nog niet zo eenvoudig en voor de veertigers en vijftigers onder ons een feest der herkenning.

De historische kustlijn

Forten

Wanneer je langs de waterkant van Portsmouth loopt vallen als eerste de vele forten in zee op. Ook kom je de Round Tower en de Square Tower, gebouwd in de vijftiende eeuw en een aantal kanonnen tegen tijdens de wandeling. Een groot deel van deze verdedigingswerken werd gebouwd op bevel van koning Hendrik V en verbeterd tijdens de Napoleontische oorlogen. De Square Tower kan worden afgehuurd voor feesten of als trouwlocatie.

Royal Garrison Church

De Royal Garrison Church kom je tijdens de wandeling langs de kustlijn ook tegen. Deze kerk werd in 1212 gebouwd door de bisschop van Winchester. Het dak van het schip ontbreekt, maar de kapel is nog redelijk intact.

Portsmouth Naval Memorial
Indrukwekkend is het Portsmouth Naval Memorial. Dit oorlogsmonument herdenkt alle 25.000 Britse en Commonwealth zeilers die zijn omgekomen tijdens de twee wereldoorlogen. De namen van alle 25.000 slachtoffers zijn op de bronzen plaquettes rond het gedenkteken aangebracht.

Spinnaker Tower

Een hedendaags kenmerk van de stad is de 170 meter hoge Spinnaker Tower. Het uitkijkplatform is bereikbaar via een glazen lift of via de 570 traptreden. De toren is in 1999 voltooid en bevindt zich in Gunwharf Quays.

Het geboortehuis van Dickens

De schrijver Charles Dickens werd op 7 februari 1812 geboren in Portsmouth. Dit huis is nu ingericht als museum. Het interieur is uit de tijd en in de stijl die gebruikelijk was in die periode. Het museum bezit hiernaast nog enkele persoonlijke bezittingen van Dickens zoals zijn snuifdoos en de bank waarop hij overleed. Slechts één boek van Dickens speelt zich af in Portsmouth en dat is het boek ‘The Life and Adventures of Nicholas Nickleby’.

Portsmouth

Legenda
A. Portsmouth Historic Dockyard
B. Portsmouth museum
C. Round Tower
D. Square Tower
E. Royal Garrison Church
F. Portsmouth Naval Memorial
G. Spinnaker Tower
H. Charles Dickens geboortehuis
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sir Arthur Conan DoyleSir Arthur Conan DoyleEr bestaat een aantal fictieve personages die beroemder zijn dan de mensen die ze verzonnen hebben. Denk maar aan Peter…
Rochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester is een klein stadje, gelegen aan de rivier de Medway, veel mensen wel bekend uit de geschiedenis van Michiel d…
Southsea in Porthsmouth: kuststadje met karakterSouthsea is een klein Engels stadje op 20 minuten rijden van het grotere Southampton. Dit mooie kuststadje heeft veel te…
Engelse kinderboekenschrijvers; Charles DickensEngelse kinderboekenschrijvers; Charles DickensCharles Dickens was ongetwijfeld een van de belangrijkste schrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Door zijn boeken als…

Graciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa is het op één na kleinste eiland van de Azoren en het levenstempo verloopt er nog rustig en overzichtelijk. Ken…
Ruse, Bulgarije: Donau, oude gebouwen, forten, rotskloostersRuse, Bulgarije: Donau, oude gebouwen, forten, rotskloostersMet bijna 200,000 inwoners in 2016 is Ruse (Cyrillisch: Pyce, zeg: Roe-se) de vijfde stad van Bulgarije. Omdat de meeste…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Diego Torres, Pixabay
 • http://www.visitportsmouth.co.uk/things-to-do
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Dickens
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Portsmouth_(Verenigd_Koninkrijk)
 • http://www.charlesdickensbirthplace.co.uk/
 • http://www.english-heritage.org.uk/visit/places/royal-garrison-church-portsmouth/
 • https://www.spinnakertower.co.uk/ten-things-you-didnt-know-about-portsmouth/
 • Foto's zijn gemaakt door mijzelf
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.