Graciosa, het rustige eiland van de Azoren

Graciosa, het rustige eiland van de Azoren Graciosa is het op één na kleinste eiland van de Azoren en het levenstempo verloopt er nog rustig en overzichtelijk. Kenmerk van dit eiland zijn de windmolens die men in elke plaats aantreft. Met de hoofdstad Santa Cruz bezit Graciosa één van de mooiste steden van de Azoren. De belangrijkste attractie is de gigantische vulkanische grot Furna do Enxofre, liggend in de reuzenkrater Caldeira. In het kuuroord Carapacho bevindt zich het tot wellnesscentrum verbouwde badhuis.


Inhoud


Algemeen

Graciosa heeft een oppervlakte van 61 km² en ruim 4500 inwoners (2013). De hoofdstad is Santa Cruz met bijna 1800 inwoners (2013). De hoogste berg is de Caldeira (402 m).

De haven van Santa Cruz / Bron: Angrense, Wikimedia Commons (Publiek domein)De haven van Santa Cruz / Bron: Angrense, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bezienswaardigheden

Graciosa is het op één na kleinste eiland van de Azoren. Kenmerk van dit rustige eiland zijn de windmolens, die men in elke plaats aantreft. De hoofdstad Santa Cruz heeft de sfeer van een klein dorp. In het centrum bevindt zich het Praça Fontes Pereira de Melo. Op dit uitgestrekte dorpsplein zijn alle toeristische voorzieningen aanwezig, zoals winkels, restaurants en terrasjes. Vlak bij het plein ligt het Museu da Graciosa. In dit etnografisch museum wordt aandacht besteed aan de waterarchitectuur, het sociaal-culturele leven en de festiviteiten van het eiland. Enkele meters verderop staat het Barracão das canoas baleeiras, een klein museum over de walvisvangst.

Iets ten zuiden van de stad ligt de Monte de Nossa Senhora da Ajudo. Op de bergtop staat de Ermida de Nossa Senhora da Ajudo. Deze fortachtige kerk is gebouwd in de 16de eeuw en binnen zijn 18de-eeuwse tegels (azulejos) te bewonderen. In het zuidoosten ligt de belangrijkste attractie van het eiland, de Furna do Enxofre. Deze zwavelgrot is de grootste vulkanische koepel van Europa. De toegang bevindt zich in de reuzenkrater Caldeira, bereikbaar via een tunnel door de kraterwand. In de vulkaangrot maakt u in een 36 m hoge toren de gang naar beneden via een wenteltrap. Op de bodem ligt een enorme grot met een zwavelmeer. Via kijkgaten kunt u kijken naar een borrelende kookpot met modder. Boven de grot, bij de Furna da Maria Encantada, leidt een lavatunnel door de rotsen naar de kraterrand. Vanhier heeft u een prachtig uitzicht over het eiland. Aan de voet van de vulkaan ligt het kustverblijf Carapacho. Hier zijn in een thermaal bad behandelingen mogelijk tegen huid- en gewrichtsaandoeningen.

Het vliegveld bij Santa Cruz / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)Het vliegveld bij Santa Cruz / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)

Heenreis

Graciosa is te bereiken via Terceira. Terceira is vanuit Amsterdam rechtstreeks te bereiken via São Miguel. Van Terceira naar Graciosa is er een vliegverbinding van SATA. Veerboten varen tijdens de zomer enkele keren per week van Terceira naar Graciosa.

Accommodatie

Graciosa heeft een beperkt aanbod aan accommodatie. In Santa Cruz bevinden zich enkele hotels en pensions. Ook Praia heeft enkele hotels. Er zijn enkele kamers bij particulieren te huur en vakantiehuisjes liggen verspreid over het eiland. In Carapacho bevinden zich enkele quintas in kuuroordstijl.

Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)

Vervoer

Graciosa heeft vanuit Santa Cruz meerdere busverbindingen per dag naar alle dorpen. Taxi's vindt u op het vliegveld, in de haven en in Santa Cruz. Praia en Luz hebben ook een taxistandplaats. U kunt een auto huren, maar vanwege de korte afstanden is dit niet noodzakelijk.

Excursies

Op Graciosa worden boottochten rond het eiland aangeboden. Ook kunnen er excursies geboekt worden waarbij u kunt duiken, zeekajakken of zeevissen. Wilt u iets van het eiland zien, dan is een taxirondrit een alternatief.

Uitgaan

Het nachtelijk vertier op Graciosa is beperkt. Santa Cruz heeft een aantal bars, cafés en een pub. Nabij het vliegveld ligt een discotheek annex pub. Andere plaatsen hebben niet of nauwelijks uitgaansgelegenheden.

Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)

Sportactiviteiten

Graciosa kent een aantal wandelroutes. Populair zijn een wandeling in en om de krater en de lavatunnels. Wandeltochten kunnen onder begeleiding gemaakt worden. De fiets is een ideaal vervoermiddel in het relatief vlakke binnenland. Voor de verhuur van fietsen (al dan niet met begeleiding) kunt u terecht in Santa Cruz. De baaien van Santa Cruz en Praia zijn bij uitstek geschikt voor zeilers en windsurfers.

Zwemmen

Zwemmen kan prima in het zeewater-openluchtzwembad in Santa Cruz. Praia heeft een zandstrand. Santa Cruz en Carapacho hebben een zeewaterzwembad.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Corvo, het kleinste eiland van de AzorenCorvo, het kleinste eiland van de AzorenVila Nova is de enige plaats op het kleinste eiland van de Azoren. Corvo bestaat in zijn geheel uit de vulkaan Monte Gor…
Santa Maria, het strandparadijs van de AzorenSanta Maria, het strandparadijs van de AzorenMet zijn prachtige witte zandstranden is Santa Maria een waar strandparadijs. Het eiland, dat zelden door toeristen word…
Orzola: een vissersdorp in het noorden van LanzaroteOrzola: een vissersdorp in het noorden van LanzaroteOrzola is een rustig vissersdorp gelegen in het noorden van Lanzarote. Het dorp is vooral bekend om de veerboten die een…
São Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel is het hoofdeiland van de Azoren. Het is ook het grootste, meest drukbevolkte en meest gevarieerde eiland van…

Terceira, het traditionele eiland van de AzorenTerceira, het traditionele eiland van de AzorenTerceira is een eiland met geschiedenis en traditie. Het staat vooral bekend om de traditie van de stierengevechten en o…
Portsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth is door veel bekende mensen uit de geschiedenis aangedaan. Charles Dickens werd geboren in Portsmouth, Arthur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Don Owsley, Pexels
  • 'Portugal met Madeira en de Azoren' (Capitool reisgidsen) door M. Symington (Van Reemst Uitgeverij, 2009)
  • 'Azoren' (Dominicus-reisgidsen) door M. van Beek (Uitgeverij J.H. Gottmer, 2015)
  • 'Azoren: 9 eilanden midden in de Atlantische Oceaan' (Rother wandelgidsen) door R. Martin (Uitgeverij Elmar, 2014)
  • 'Ontdek Azoren' (ANWB) door S. Lipps (ANWB Media Uitgeverij reisboeken, 2014)
  • Afbeelding bron 1: Angrense, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.