Corvo, het kleinste eiland van de Azoren

Corvo, het kleinste eiland van de Azoren Vila Nova is de enige plaats op het kleinste eiland van de Azoren. Corvo bestaat in zijn geheel uit de vulkaan Monte Gordo. De ingestorte top van deze vulkaan is de groene vulkaankrater Caldeirão, die het eiland domineert. De kraterrand is zeer stijl en torent hoog boven de noordelijke en noordwestelijke kustlijn uit. Langs de kraterrand kunnen ook wandelingen gemaakt worden.

Inhoud


Algemeen

Corvo is met 17 km² het kleinste eiland van de Azoren en heeft 440 inwoners (2013). De enige bewoonde plaats op het eiland is de hoofdplaats Vila Nova. De hoogste berg is de Morro dos Homens (718 m).

Corvo gezien vanaf Flores / Bron: Dreizung, Wikimedia Commons (Publiek domein)Corvo gezien vanaf Flores / Bron: Dreizung, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bezienswaardigheden

Corvo is het kleinste eiland van de Azoren en één van de meest afgelegen plekken van Europa. Het binnenland wordt gekenmerkt door landbouw een veeteelt. De hoofdplaats Vila Nova is de enige bewoonde plaats van het eiland en is met 440 inwoners de kleinste gemeente van Portugal. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Igreja de Nossa Senhora dos Milagres, midden in het dorp. Deze kerk is oorspronkelijk gebouwd in de 16de eeuw, werd later uitgebouwd en kreeg in de 18de eeuw een make-over in barokstijl. Achter het altaar staat een kleine sculptuur van Nossa Senhora dos Milagres (Onze Lieve Vrouw van Wonderen). Bij het vliegveld stuit men op drie 19de-eeuwse gerestaureerde windmolens. Opvallend is dat zij gebouwd zijn in de Moorse stijl van het Portugese vasteland.

Het uitzichtpunt Miradouro do Portão biedt een mooi uitzicht op Vila Nova en vanuit de Miradouro do Caldeirão (550 m) kijkt u in de vulkaankrater van de Caldeirão. De Caldeirão is de ingestorte top van de vulkaan Monte Gordo die het eiland deed ontstaan. De krater beslaat het noordelijke gedeelte van het eiland, en heeft een diepte van 300 m en een doorsnede van 2000 m. In de kraterbodem liggen twee kleine meren en meerdere eilandjes. Delen van de hellingen zijn lappendekens van ommuurde grasvelden en graasgronden. Het hoogste punt van het eiland is de zuidelijke kraterrand, de Morro dos Homens (718 m). Bij een wandeling langs de noordelijke kraterrand torent u hoog boven de steile noordelijke kustlijn uit. Ook de noordwestelijke kraterrand is zeer stijl met zijn Cavaleiro-klif van bijna 700 m hoog.

Heenreis

Corvo is te bereiken via Terceira en Faial. Terceira is vanuit Amsterdam rechtstreeks te bereiken via São Miguel. Faial is te bereiken door eerst vanaf Amsterdam naar Porto of Lissabon te vliegen. Van daaruit kunt u verder vliegen met SATA naar Faial. Er zijn vliegverbindingen met kleine vliegtuigen van SATA van Terceira naar Corvo en van Faial naar Corvo.

Een restaurant in Vila Nova / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)Een restaurant in Vila Nova / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)

Accommodatie

Corvo heeft een zeer beperkt aanbod aan accommodatie. Onderdak bij particulieren is mogelijk, met een beperkt aantal kamers. De enige vaste accommodatie is Guest House Comodoro.

Vervoer

Op Corvo rijden geen bussen. Ook is het niet mogelijk om een auto te huren, taxi's bedienen het hele eiland. Deze vindt u in de haven en op het vliegveld. In een restaurant kunt u ook vragen om een taxi.

Excursies

Op Corvo kunnen geen excursies geboekt worden. U kunt wel begeleid worden door de familie die Guest House Comodoro runt. Zij kunnen voor u een excursie naar de vulkaankrater organiseren. Ook kunnen zij boottochten rond het eiland regelen.

Uitgaan

Op Corvo zijn geen uitgaansgelegenheden. Er zijn wel enkele restaurants en snackbars.
Bron: Domjisch, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Domjisch, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Sportactiviteiten

De bekendste wandelroute op Corvo is die rond de vulkaankrater van de Caldeirão. Wandeltochten kunnen onder begeleiding gemaakt worden. Fietsen zijn op Corvo niet te huur. Op diverse plekken langs de kust kan gedoken worden. Zeevissen en vissen vanaf de kust is ook mogelijk.

Zwemmen

Praia de Areia heeft een strand en een natuurzwembassin. Bij Porto da Casa bevindt zich een havenbassin.

Lees verder

© 2016 - 2025 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland CorvoOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland CorvoHet eiland van de Raaf, oftewel ´ Ilha do Corvo´ is het kleinste eiland van de Azoren. Vanaf het eiland Flores is het mo…
Flores, het meest westelijke eiland van de AzorenFlores, het meest westelijke eiland van de AzorenFlores is het meest westelijke eiland van de Azoren. Dankzij haar uitbundige natuur is het een paradijs voor wandelaars…
Pico, het meest vulkanische eiland van de AzorenPico, het meest vulkanische eiland van de AzorenPico is een bergachtig eiland en op geen andere plek op de Azoren is het vulkanisme zo alomtegenwoordig. Het eiland word…
Portugese wijnen uit de Douro: PortwijnPortugese wijnen uit de Douro: PortwijnPort is in Nederland een bekende wijn en misschien wel voor Nederlanders de bekendste en meest gedronken wijnsoort afkom…

Rochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester is een klein stadje, gelegen aan de rivier de Medway, veel mensen wel bekend uit de geschiedenis van Michiel d…
Faial, het internationale eiland van de AzorenFaial, het internationale eiland van de AzorenNa de ontdekking van Faial in de 15de eeuw steeg de welvaart toen de haven van Horta een tussenstop werd voor schepen. T…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chrizz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • 'Portugal met Madeira en de Azoren' (Capitool reisgidsen) door M. Symington (Van Reemst Uitgeverij, 2009)
  • 'Azoren' (Dominicus-reisgidsen) door M. van Beek (Uitgeverij J.H. Gottmer, 2015)
  • 'Azoren: 9 eilanden midden in de Atlantische Oceaan' (Rother wandelgidsen) door R. Martin (Uitgeverij Elmar, 2014)
  • 'Ontdek Azoren' (ANWB) door S. Lipps (ANWB Media Uitgeverij reisboeken, 2014)
  • Afbeelding bron 1: Dreizung, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Domjisch, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.