Terceira, het traditionele eiland van de Azoren

Terceira, het traditionele eiland van de Azoren Terceira is een eiland met geschiedenis en traditie. Het staat vooral bekend om de traditie van de stierengevechten en om zijn kleurig geschilderde Heilige Geest-huizen. Terceira is alleen bewoond langs de kust, het binnenland wordt vooral voor veeteelt gebruikt. De hoofdstad Angra do Heroísmo wordt gezien als de mooiste stad van de Azoren. Het eiland heeft vele vulkanische verschijnselen, zoals de Santa Bárbara-vulkaan en de vulkaangrot Algar do Carvão. Zwaveldampen komen uit de grond vrij bij Furnas do Enxofre. De stad Praia da Vitória valt in de smaak vanwege zijn lange zandstrand.


Inhoud


De kathedraal van Angra / Bron: EXOTOURS, PixabayDe kathedraal van Angra / Bron: EXOTOURS, Pixabay

Algemeen

Terceira heeft een oppervlakte van 400 km² en ruim 56.000 inwoners (2013). De hoofdstad is Angra do Heroísmo met ruim 21.000 inwoners (2013). De hoogste berg is de Santa Bárbara (1021 m).

Bezienswaardigheden

Angra do Heroísmo

De hoofdstad Angra do Heroísmo is in 1983 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het Praça Velha vormt het centrum van de stad. Aan de oostzijde van dit plein staat het 19de-eeuwse Câmara Municipal (gemeentehuis). Achter het plein ligt de centrale stadstuin. Op het hoogste punt van deze tuin staat de obelisk van de Alto da Memória, vanwaar u een weids uitzicht heeft op het centrum met de 16de-eeuwse kathedraal. Aan de westkant van de baai van Angra ligt de vulkaankegel Monte Brasil. Deze wordt geheel omsloten door het fort Castelo de São João Baptista, tegenwoordig een militair steunpunt.

In het Convento de São Francisco bevindt zich het eilandmuseum Museu de Angra. Het geeft een beeld van de geschiedenis van de eilanden en ook ziet u een deel van het belangrijkste franciscaner klooster van de Azoren.
Furnas do Enxofre / Bron: Stachelbeer, Flickr (CC BY-2.0)Furnas do Enxofre / Bron: Stachelbeer, Flickr (CC BY-2.0)
Het eiland rond
Het westen van het eiland wordt door het massief van de Santa Bárbara gedomineerd. De Santa Bárbara-vulkaan is met 1021 m de hoogste vulkaanberg van het eiland. Vlakbij de kraterwand bevindt zich het uitzichtpunt. In het oosten van het eiland biedt het platform Serra do Cume (546 m) uitzicht over Praia da Vitória. Deze havenstad heeft een mooi en overzichtelijk oud centrum. Bezienswaardig is de Igreja da Misericórdia. Deze typische blauw-witte kerk is gebouwd in de 15de eeuw. Hoogtepunt van het interieur zijn beeltenissen van Espírito Santo en Santo Cristo. Ten zuiden van de baai van Praia bevindt zich Praia da Rivièra, een door rotsen omgeven zandstrand. In de stad Biscoitos groeit op een uitgestrekte lavatong de wijn van het eiland. Het Museu do Vinho geeft uitleg over de methoden voor het maken van wijn. Ook zijn er foto's en artikelen te zien die inzicht geven over de wijnbouw door de eeuwen heen.

Een belangrijke attractie van Biscoitos zijn de natuurlijke baden tussen de zwarte rotsen. In het midden van het eiland ligt de vulkaangrot Algar do Carvão, een gat ontstaan door een vulkanische explosie. Het gat met zwart gesteente is begroeid met mos en varens, onderin ligt een klein meer. Vlakbij de vulkaangrot ligt de Furnas do Enxofre. In dit gebied zitten gaten in de grond waar zwaveldamp van kokende massa's vrijkomt.

Heenreis

Terceira heeft een internationale luchthaven en is vanuit Amsterdam rechtstreeks te bereiken via São Miguel. Het is ook mogelijk om eerst vanaf Amsterdam naar Porto of Lissabon te vliegen en van daaruit verder met SATA naar Terceira. Er bestaat geen directe bootverbinding vanaf het vasteland.

Accommodatie

Terceira heeft een ruim accommodatieaanbod. Vooral in Angra en Praia bevinden zich voldoende van sterren voorziene hotels en pensions. Quintas van hoge kwaliteit bevinden zich in Cabo da Praia en Biscoitos. São Mateus heeft een jeugdherberg.

Vervoer

Terceira heeft een uitgebreid busnetwerk met regelmatige verbindingen over het hele eiland. De bussen doen de meest relevante plaatsen aan, vaak alleen langs de kustwegen en niet door het binnenland. In Angra do Heroísmo rijden bussen door de buitenwijken en in Praia da Vitória rijden overdag minibussen. Taxi's vindt u op het vliegveld, in de veerhaven en op de vaste standplaatsen in Angra en Praia da Vitória. Autoverhuurkantoren zijn te vinden op het vliegveld, in de veerhaven en in Angra.

Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
Een boottocht langs de kust van Terceira / Bron: Imelda Loosen, Flickr (CC BY-2.0)Een boottocht langs de kust van Terceira / Bron: Imelda Loosen, Flickr (CC BY-2.0)
Bron: WolfBlur, PixabayBron: WolfBlur, Pixabay

Excursies

Terceira heeft een groot aanbod van excursies. Er worden luchtballontochten aangeboden, maar ook 4WD-tours en een sightseeing in Angra. Vanuit Angra kunnen boottochten langs de kust gemaakt worden. Ook het maken van walvistochten en zwemmen met dolfijnen is mogelijk.

Uitgaan

Terceira heeft een bescheiden uitgaansleven, wel is er een ruime keuze aan bars en cafés. In Angra do Heroísmo bevinden zich bars, cafés, café-restaurants en clubs. Voor muziek, theater, films en tentoonstellingen kunt u terecht in het Centro Cultural e de Congressos de Angra do Heroísmo. Ook Praia da Vitória heeft aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Hier biedt het Auditório do Ramo Grande muziek, theater en exposities. Verder heeft Praia bars, cafés, clubs en ook een discotheek. Andere plaatsen hebben geen uitgaansgelegenheden, op enkele bars en cafés na.

Sportactiviteiten

Op Terceira kunt u wandelen, fietsen, duiken, surfen en golfen. Wandeltochten kunnen onder begeleiding gemaakt worden. Een unieke tocht is een wandeling in de krater van Santa Bárbara. Voor het huren van mountainbikes, brommers of scooters kunt u terecht in de grotere plaatsen. Mountainbiken in groepsverband is ook mogelijk. Het heldere water rond Terceira maakt het een ideale plek om te duiken.

Het rotsachtige strand bij Praia da Vitória / Bron: Domjisch, Flickr (CC BY-SA-2.0)Het rotsachtige strand bij Praia da Vitória / Bron: Domjisch, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Duikcentra vindt u in Angra en Praia, hier is ook duikuitrusting te huur. Een interessante duikplek is de baai van Angra, hier zijn onder water ongeveer 80 scheepswrakken te bewonderen. Surfen kunt u op meerdere plekken, maar de beste plek is Ribeira, net ten zuiden van Praia. Golfen is mogelijk in Fajãs da Agualva, enkele kilometers ten westen van Serra do Cume. De golfbaan wordt beschouwd als de makkelijkste van de drie banen op de Azoren. De andere twee liggen op São Miguel.

Zwemmen

Angra heeft een overdekt zwembad en een klein mooi zandstrand. Een groter strand vindt u in Praia. Van de rotsige natuurbaden zijn die van Biscoitos, São Mateus (Porto Negrito) en Angra (Silveirabaai) het bekendst.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Corvo, het kleinste eiland van de AzorenCorvo, het kleinste eiland van de AzorenVila Nova is de enige plaats op het kleinste eiland van de Azoren. Corvo bestaat in zijn geheel uit de vulkaan Monte Gor…
Santa Maria, het strandparadijs van de AzorenSanta Maria, het strandparadijs van de AzorenMet zijn prachtige witte zandstranden is Santa Maria een waar strandparadijs. Het eiland, dat zelden door toeristen word…
Flores, het meest westelijke eiland van de AzorenFlores, het meest westelijke eiland van de AzorenFlores is het meest westelijke eiland van de Azoren. Dankzij haar uitbundige natuur is het een paradijs voor wandelaars…
São Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel is het hoofdeiland van de Azoren. Het is ook het grootste, meest drukbevolkte en meest gevarieerde eiland van…

Rochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester is een klein stadje, gelegen aan de rivier de Medway, veel mensen wel bekend uit de geschiedenis van Michiel d…
Portsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth is door veel bekende mensen uit de geschiedenis aangedaan. Charles Dickens werd geboren in Portsmouth, Arthur…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Praia56, Pixabay
 • 'Portugal met Madeira en de Azoren' (Capitool reisgidsen) door M. Symington (Van Reemst Uitgeverij, 2009)
 • 'Azoren' (Dominicus-reisgidsen) door M. van Beek (Uitgeverij J.H. Gottmer, 2015)
 • 'Azoren: 9 eilanden midden in de Atlantische Oceaan' (Rother wandelgidsen) door R. Martin (Uitgeverij Elmar, 2014)
 • 'Ontdek Azoren' (ANWB) door S. Lipps (ANWB Media Uitgeverij reisboeken, 2014)
 • Afbeelding bron 1: EXOTOURS, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stachelbeer, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Imelda Loosen, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: WolfBlur, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Domjisch, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.