Pico, het meest vulkanische eiland van de Azoren

Pico, het meest vulkanische eiland van de Azoren Pico is een bergachtig eiland en op geen andere plek op de Azoren is het vulkanisme zo alomtegenwoordig. Het eiland wordt gedomineerd door de Montanha do Pico. Zijn flanken dalen stijl af naar het zwarte vulkaangesteente langs de kust. Wijngaarden strekken zich uit tussen de vulkaankraters, kliffen en lavastromen. Lange tijd was Pico het eiland van de walvisjagers, tegenwoordig jaagt men met camera's op walvissen. Een andere belangrijke attractie is de vulkaangrot Gruta das Torres, de langste vulkaantunnel van Portugal.


Inhoud


Algemeen

Pico is met een oppervlakte van 445 km² het op één na grootste eiland van de Azoren heeft ruim 14.000 inwoners (2013). De hoofdstad is Madalena met 2600 inwoners (2013). De hoogste berg is de Montanha do Pico (2351 m).

De Montanha do Pico / Bron: FitMum, PixabayDe Montanha do Pico / Bron: FitMum, Pixabay

Bezienswaardigheden

Pico wordt gedomineerd door de Montanha do Pico, met 2351 m de hoogste berg van Portugal. Veel toeristen komen naar Pico om naar de top van deze vulkaan te wandelen. Madalena, de hoofdstad van het eiland, is een rustige havenplaats met een beperkt aantal attracties. Iets buiten Madalena, richting het vliegveld, bevindt zich het Museu do Vinho. Hier komt u meer te weten over de wijncultuur van Pico aan de hand van foto's, video's en materieel. Ook komt de algemene geschiedenis van de wijnbouw aan bod. Een belangrijke attractie van Pico is het walviskijken (whalewatching). Tot 1984 was Pico het eiland van de walvisjagers, maar de walvissen staan nog altijd centraal. Tegenwoordig kunt u vanaf Lajes do Pico in kleine boten de zee op en heeft men de harpoenen verruild voor camera's. Het Museu dos Baleeiros, ook in Lajes, belicht de geschiedenis van de walvisvangst via boten, materieel en voorwerpen van walvisbotten- en tanden.

De walvissen werden verwerkt in een fabriek in São Roque, in het noorden van het eiland. De fabriek is gesloten en is nu het Musea da Indústria Baleeira. Ketels, drogers en vermalers ter verwerking van de walvissen zijn hier nog steeds te zien. In het oosten van het eiland, nabij Criaçao Velha, ligt een attractie voor het daglicht verborgen: de vulkaangrot Gruta das Torres. Met een lengte van meer dan 5 km is het de meest uitgestrekte vulkaantunnel van Portugal. De lavapaden in de diepte zijn toegankelijk onder begeleiding van een gids.

Heenreis

Pico is te bereiken via Terceira en São Miguel. Zowel Terceira en São Miguel zijn vanuit Amsterdam rechtstreeks te bereiken. Er zijn vliegverbindingen van SATA van Terceira naar Pico en van São Miguel naar Pico. Het is ook mogelijk om eerst vanaf Amsterdam naar Porto of Lissabon te vliegen en van daaruit verder met SATA naar Pico. Veerboten varen het hele jaar door meerdere keren per dag van Faial naar Pico. Het hele jaar door is er ook een verbinding tussen São Jorge en Pico.

Een hotelkamer in Lajes / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)Een hotelkamer in Lajes / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)

Accommodatie

Pico heeft een voldoende aanbod aan accommodatie. De meeste hotels en appartementen bevinden zich in Madalena en Lajes. Pensions en vakantiehuisjes liggen verspreid over het eiland. São Roque heeft een jeugdherberg.

Vervoer

Pico heeft een noordelijke buslijnroute en een zuidelijke, die samen de belangrijkste plaatsen langs de kusten aandoen. Vanwege de afstanden is het huren van een auto het meest praktisch. Taxi's vindt u bij de veerterminals in Madalena en São Roque, en op het vliegveld. Taxistandplaatsen zijn er verder in de centra van Madalena, São Roque en Lajes.

Walvissen spotten bij Lajes / Bron: PraxisGer, PixabayWalvissen spotten bij Lajes / Bron: PraxisGer, Pixabay

Excursies

Op Pico zijn vele bedrijfjes die uiteenlopende excursies aanbieden. Er kunnen zeiltochten gemaakt worden en er worden duikexcursies aangeboden. Er zijn kajaks te huur, en hengels en ander visgerei voor kustvissen. Pico is een toplocatie om walvissen te zien. Vanuit Lajes vertrekken dagelijks tochten om langs de kust walvissen te spotten.

Uitgaan

Op Pico speelt het nachtelijk vertier zich hoofdzakelijk af in Madalena, met enkele bars en cafés. Er ligt een discotheek in het veld tussen Madalena en Bandeiras. In Lajes kunt u hooguit terecht in enkele bars, cafés en een walvisvaarderscafé. Andere plaatsen hebben geen uitgaansgelegenheden, op enkele bars en cafés na.

Bron: Allie Caulfield, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Allie Caulfield, Flickr (CC BY-2.0)

Sportactiviteiten

Veel toeristen komen naar Pico om naar de top van de berg Pico te wandelen. Wandeltochten kunnen onder begeleiding gemaakt worden. Op Pico kunt u ook fietsen. Fietsen en mountainbikes zijn te huur in Madalena, São Roque en Lajes. Mountainbiken of rijden op quads in groepsverband is ook mogelijk. Wilt u zeilen dan kunt u terecht in Madalena. Vanhier uit kunnen korte en lange zeiltochten gemaakt worden. Er is ook gelegenheid om te duiken. Duikcentra bevinden zich in Madalena en Lajes.

Zwemmen

Op Pico kunt u op tal van plaatsen zwemmen. In Madalena bevindt zich een rotszwembad en ook Lajes heeft een natuurlijk zwembad. Er zijn ook zwemmogelijkheden in talloze kleine haventjes. Prainha do Norte heeft een klein zandstrand.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Santa Maria, het strandparadijs van de AzorenSanta Maria, het strandparadijs van de AzorenMet zijn prachtige witte zandstranden is Santa Maria een waar strandparadijs. Het eiland, dat zelden door toeristen word…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland PicoOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland PicoPico behoort tot de eilandengroep de Azoren, die bij Portugal hoort. Pico is na São Miguel het grootste eiland van de Az…
Graciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa is het op één na kleinste eiland van de Azoren en het levenstempo verloopt er nog rustig en overzichtelijk. Ken…
São Jorge, het wandelparadijs van de AzorenSão Jorge, het wandelparadijs van de AzorenSão Jorge is een wandeleiland bij uitstek, met veel kustpaden en afdaalroutes. In het binnenland staat een rij van vulka…

Rochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester: een klein stadje in Kent, EngelandRochester is een klein stadje, gelegen aan de rivier de Medway, veel mensen wel bekend uit de geschiedenis van Michiel d…
Terceira, het traditionele eiland van de AzorenTerceira, het traditionele eiland van de AzorenTerceira is een eiland met geschiedenis en traditie. Het staat vooral bekend om de traditie van de stierengevechten en o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FitMum, Pixabay
  • 'Portugal met Madeira en de Azoren' (Capitool reisgidsen) door M. Symington (Van Reemst Uitgeverij, 2009)
  • 'Azoren' (Dominicus-reisgidsen) door M. van Beek (Uitgeverij J.H. Gottmer, 2015)
  • 'Azoren: 9 eilanden midden in de Atlantische Oceaan' (Rother wandelgidsen) door R. Martin (Uitgeverij Elmar, 2014)
  • 'Ontdek Azoren' (ANWB) door S. Lipps (ANWB Media Uitgeverij reisboeken, 2014)
  • Afbeelding bron 1: FitMum, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: PraxisGer, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Allie Caulfield, Flickr (CC BY-2.0)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.