Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Pico

Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Pico Pico behoort tot de eilandengroep de Azoren, die bij Portugal hoort. Pico is na São Miguel het grootste eiland van de Azoren. Het eiland is eigenlijk één grote vulkaan. Deze vulkaan heet Pico, Portugees voor piek. En hiernaar is ook het eiland vernoemd. Dit bijzondere eiland in de Atlantische Oceaan moet je een keer bezocht hebben.

Het eiland Pico

Pico is een langwerpig eiland van 42 kilometer lang en ongeveer 15,2 kilometer breed. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 447 km2. Pico telt ongeveer 15.500 inwoners. De hoofdstad van het eiland is Madalena aan de westkust van het eiland. Hier vind je de meeste restaurants en winkels. Verder vertrekken vanuit deze plaats ferry-verbindingen naar andere eilanden, waaronder Faial of São Jorge. Het vulkanisch eiland Pico wordt op alle fronten gedomineerd door de enorme vulkaan Pico.

De vulkaan Pico

De vulkaan Pico is 2351 meter hoog. De top is vaak in wolken gehuld. Het is de hoogste berg van zowel de Azoren als van heel Portugal. De krater van de vulkaan heeft een diameter van 700 meter en is 30 meter diep. Naast de grote vulkaan vind je op het oostelijke deel van het eiland nog een plateau met kleinere vulkanen. De gestolde lava heeft ervoor gezorgd dat er steile kliffen zijn ontstaan. De vulkaan Pico is ongetwijfeld de grootste attractie van het eiland. Het is een flinke uitdaging om de vulkaan te beklimmen. Een tocht naar de top, een ronde om de krater en de afdaling nemen over het algemeen 7 uur in beslag. De tocht is redelijk zwaar vanwege het enorme hoogteverschil en de ondergrond van vulkaanrotsen. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen. Voor minder getrainde lopers en klimmers is het verstandig om een gids mee te nemen. Je kunt hiervoor terecht bij het toeristenbureau:

  • Pico Tourism Office
  • Rua Conselheiro Terra Pinheiro
  • 9950-329 Madalena
  • Tel/fax: +351 292 623 524

Sommige mensen kiezen ervoor om de vulkaan s´nachts te beklimmen, eenmaal boven wordt je beloond met een adembenemende zonsopgang.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Wijngaardenlandschap

Pico beschikt over een zeer bijzonder en authentiek wijngaardenlandschap. In de 15e eeuw werd er al door de kolonisten begonnen met de wijnbouw. De wijngaarden staan op lavagronden en bestaan uit duizenden kleine rechthoekige stukjes land met stenen muurtjes er omheen. Deze muurtjes zijn gebouwd om de wijngaarden te beschermen tegen de invloeden van de wind en het zeewater. De wijn die geproduceerd wordt van de druiven uit deze wijngaarden heet Verdelho. Het bijzondere wijngaardenlandschap van Pico staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lajes do Pico

De eerste bewoners van het eiland Pico vestigden zich op de plek die nu Lajes do Pico wordt genoemd. Het is een rustig stadje met typische witgekalkte huizen tussen de landerijen die uitlopen in een lavaplateau, de zogenaamde fajã. Vanaf de 19e eeuw tot in 1981 leefde men hier voornamelijk van de walvisvangst. In 1981 werd deze echter verboden. In Lajes do Pico kun je wel nog steeds alles te weten komen over de walvisvangst in het Museu dos Baleeiros. Dit museum vind je in een voormalig botenhuis in de haven van de stad.

Boottochten om walvissen te zoeken

Nadat de walvisvangst in 1981 werd verboden, heeft men een nieuwe manier gevonden om inkomsten te genereren met de aanwezige walvissen in de omringende wateren. Vandaag de dag zijn de boottochten, waarbij men op zoek gaat walvissen, een grote toeristische trekpleister op Pico. De organisaties die de tochten organiseren, garanderen 98% kans op het aantreffen van walvissen. Voor meer informatie kun je onder andere terecht Espaço Talassa.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland FaialOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland FaialDit vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan, dat tot de Portugese Azoren-archipel behoort, wordt ook wel het ´Blauwe…
Pico, het meest vulkanische eiland van de AzorenPico, het meest vulkanische eiland van de AzorenPico is een bergachtig eiland en op geen andere plek op de Azoren is het vulkanisme zo alomtegenwoordig. Het eiland word…
De Azoren, een heerlijke bestemming!De Azoren, een bijzondere vakantiebestemming. Een Portugese eilandengroep van negen eilanden die allemaal hun eigen kara…

The City of Angels, maak kennis met Los AngelesAls we het hebben over Los Angeles denken we natuurlijk al snel aan de gigantische filmindustrie die opgebouwd is rond h…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland TerceiraOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland TerceiraTerceira behoort tot de Portugese eilandengroep de Azoren. Dit vulkanische eiland bestaat uit schitterende groene heuvel…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 18-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.