Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Terceira

Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Terceira Terceira behoort tot de Portugese eilandengroep de Azoren. Dit vulkanische eiland bestaat uit schitterende groene heuvels, bergtoppen, ruige rotsen, grotten, bossen en kleurige bloemen. Terceira, wat Derde betekent, was het derde eiland dat ontdekt werd na São Miguel en Santa Maria en is tevens het derde eiland van de Azoren wat betreft grootte na São Miguel en Pico.

Het eiland Terceira

Terceira ligt op ongeveer 144 kilometer afstand van São Miguel en ongeveer 106 kilometer van het eiland Faial. Het eiland telt ongeveer 56.000 inwoners en bestaat uit een oppervlakte van bijna 400 km2. Terceira is in de lengte ongeveer 29 km breed en de maximale breedte is 17.5 km. Het hoogste punt is de Serra de Santa Barbara met een hoogte van 1022 m.

Angra do Heroísmo

De hoofdstad van Terceira is Angro do Heroísmo. Deze naam betekent, Baai van de heldenmoed. Dit verwijst naar de strijd van de Azorianen tegen het leger van Miguel, die in 1828 koning was van Portugal. Angro Heroísmo staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, vooral vanwege de bijzondere militaire architectuur van de 4 eeuwen oude fortificaties van São Sebastião en São João Baptista. Angra do Heroísmo beschikt over verschillende pensions en hotels. Iets buiten de stad vind je prachtige landhuizen en boerderijen (zogenaamde quinta´s) waar je ook kunt verblijven. In Angro do Heroísmo vind je een zandstrand. Er bestaan hier mogelijkheden om te windsurfen, te waterskiën en te zeilen. Er zijn in de stad goede restaurantjes en enkele uitgaansgelegenheden.

Praia da Vitória

Praia da Vitória is de bekendste badplaats op Terceira. Het is samen met Angro do Heroísmo de enige plek waar je zandstranden hebt. De meeste stranden op het eiland bestaan uit rotsen en natuurlijke zwembaden die ontstaan zijn door delen van de zee af te zetten waar men veilig kan zwemmen en waar men kan zonnen op rotsplateaus. In Praia da Vitória zijn goede hotels op loopafstand van het strand en verder vind je er enkele pensionnetjes en buiten het plaatsje kun je ook terecht bij boerderijen en landhuizen (quinta´s). In Praia da Vitória zijn ook enkele uitgaansgelegenheden.

Hoogtepunten Terceira

Naast de plaatsen Angro do Heroísmo en Praia da Vitória kent Terceira nog verschillende andere hoogtepunten, die je niet mag missen tijdens je bezoek aan dit eiland.

Caldeira de Guilherme Moniz

Dit is een vulkanische krater. Het is de grootste krater van de hele Azoren. De diameter van de krater is 15 km. Je treft er een indrukwekkende unieke flora aan, die door de wet beschermd wordt. Het is dan ook een ongekend mooie plek.

Algar do Carvão

Dit is een grot die wel tot 100 m diep gaat. Je kunt hier indrukwekkende stalactieten, stalagmieten en een ondergronds meer bewonderen.

Estrada das Doze Ribeiras (De weg van de Twaalf Rivieren)

Het is zeer aan te raden deze pas te bezoeken in het oosten van het eiland, vooral vanwege het spectaculaire uitzicht dat je op verschillende plekken tegen zult komen. Via deze pas kun je onder andere het hoogste punt van het eiland bereiken, de Serra de Santa Barbara. Dit gebied is een natuurreservaat geworden omdat het van groot landschappelijk, botanisch en wetenschappelijk belang is.

Wijnmuseum in Biscoitos

In 1990 werd in Biscoitos het eerste en enige wijnmuseum van de Azoren geopend. Je leert hier alles over de wijnproductie op de Azoren.

Evenementen en activiteiten op Terceira

Stierenrennen

Terceira staat in het bijzonder bekend om de stierenrennen, die tourada á corda worden genoemd. Hierbij wordt een stier aan een lang touw losgelaten in de straten van een dorp. De mannen van het dorp dagen de stier uit met jassen en paraplu´s. Het zijn razend populaire evenementen waar het hele dorp voor uitloopt.

Wandeltochten

Over het hele eiland kunnen prachtige wandeltochten gemaakt worden. Voor de Monte Brasil bij Angro do Heroísmo is een populaire plek onder wandelaars.

Vissen

Omringd door zee kan het niet anders dan dat de visserij een belangrijke rol speelt op Terceira. Ook voor sportvissen en diepzeevissen ben je op het goede adres op Terceira. Er wordt gevist op onder andere makreel, zaagvis en ansjovis. Er gaan boten verder de zee op om grotere vissoorten te vangen als tonijn en zwaardvis.

Walvissen- en dolfijnenexcursies

In het water rond Terceira worden regelmatig walvissen en dolfijnen gespot. In Praia da Vitória en Angra do Heroísmo worden walvissen- en dolfijnenexcursies georganiseerd.

Overige activiteiten

Tot slot bestaan er ook mogelijkheden om te mountainbiken, paardtijdtochten te maken of tochten per quad te maken. Kortom, Terceira is een onvergetelijke vakantiebestemming die uitermate geschikt is voor mensen die in alle rust van de unieke natuur van het eiland willen genieten.
© 2009 - 2023 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terceira, het traditionele eiland van de AzorenTerceira, het traditionele eiland van de AzorenTerceira is een eiland met geschiedenis en traditie. Het staat vooral bekend om de traditie van de stierengevechten en o…
De Azoren, prachtige eilandengroep in de Atlantische OeaanAls je een liefhebber bent van de natuur zijn de Azoren een echt paradijs waar je graag zal vertoeven. Prachtige bloemen…
De Azoren, een heerlijke bestemming!De Azoren, een bijzondere vakantiebestemming. Een Portugese eilandengroep van negen eilanden die allemaal hun eigen kara…
Azoren  Archipel in de Atlantische OceaanAzoren Archipel in de Atlantische OceaanDe Azoren, een archipel met bewoonde en onbewoonde eilanden in de Atlantische Oceaan, is een prachtige plek om walvissen…

Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland PicoOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland PicoPico behoort tot de eilandengroep de Azoren, die bij Portugal hoort. Pico is na São Miguel het grootste eiland van de Az…
Op ontdekkingstocht naar de Azoren: het eiland São MiguelOp ontdekkingstocht naar de Azoren: het eiland São MiguelSão Miguel is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Portugese eilanden de Azoren. Het is ongeveer 90 kilometer l…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 18-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.