Santa Maria, het strandparadijs van de Azoren

Santa Maria, het strandparadijs van de Azoren Met zijn prachtige witte zandstranden is Santa Maria een waar strandparadijs. Het eiland, dat zelden door toeristen wordt bezocht, wordt ook wel de 'Algarve van de Azoren' genoemd. Populair zijn de prachtige stranden van Praia Formosa en São Lourenço. Naast de mooie zandstranden heeft Santa Maria ook zeewaterzwembaden in Maia en Anjos. In Anjos herinnert een monument aan het bezoek van Columbus in 1493. Bezienswaardig is de hoofdstad Vila do Porto.


Inhoud


Algemeen

Santa Maria heeft een oppervlakte van 97 km² en ruim 5500 inwoners (2013). De hoofdstad is Vila do Porto met bijna 3000 inwoners (2013). De hoogste berg is de Pico Alto (587 m).

De baai van São Lourenço / Bron: Csgmachado, PixabayDe baai van São Lourenço / Bron: Csgmachado, Pixabay

Bezienswaardigheden

Santa Maria heeft weinig bezienswaardigheden, maar het eiland is een waar strandparadijs. Het heeft aangename watertemperaturen in de zomer en de meeste uren zonneschijn van de hele archipel. In Praia Formosa bevindt zich een mooi wit zandstrand. Een klein strandje ligt in de baai van São Lourenço. De badplaatsen Maia en Anjos hebben een zeewaterzwembad. Santa Maria heeft een gevarieerd landschap. Het westen van het eiland is een droog en vlak plateau, het oosten is groen en heuvelachtig. De hoofdstad Vila do Porto bestaat uit een lange hoofdweg met winkels, restaurants en openbare instellingen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de hoofdkerk Igreja Matriz Nossa Senhora da Assunção, gebouwd in de 15de eeuw. In de badplaats en vissersplaats Anjos herinnert een standbeeld aan het bezoek van Columbus in 1493. Het dorp Santo Espírito is een bezoek waard vanwege het etnografisch eilandmuseum Museu de Santa Maria. Interessant is de kerk Nossa Senhora da Purificação, aan de buitenkant versierd met zwart basalt.

Bron: Domjisch, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Domjisch, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Heenreis

Santa Maria is te bereiken via São Miguel. São Miguel is vanuit Amsterdam rechtstreeks te bereiken. Van São Miguel naar Santa Maria is er een vliegverbinding van SATA. Het is ook mogelijk om eerst vanaf Amsterdam naar Porto of Lissabon te vliegen en van daaruit verder met SATA naar Santa Maria. Veerboten varen tijdens de zomer enkele keren per week van São Miguel naar Santa Maria.

Accommodatie

Op Santa Maria vindt u een redelijke verscheidenheid aan accommodatie, in diverse prijsklassen. Er zijn enkele hotels die voldoen aan alle toeristische eisen. Daarnaast worden er enkele landhuizen privé verhuurd. In Vila do Porto bevindt zich een jeugdherberg en Praia Formosa heeft een appartementencomplex.

Een provinciale weg doorkruist het eiland van oost naar west / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)Een provinciale weg doorkruist het eiland van oost naar west / Bron: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)

Vervoer

Alle buslijnen op Santa Maria doen samen de belangrijkste plaatsen aan, inclusief de haven en het vliegveld. U kunt een auto huren, maar zonder huurauto komt u ook per taxi probleemloos rond het eiland. Taxi's vindt u op het vliegveld, in de haven en in de centra van de grootste dorpen.

Excursies

Op Santa Maria verzorgt een beperkt aantal bedrijfjes excursies. Op het programma staat bijvoorbeeld een jeepsafari. Ook andere excursies kunnen geboekt worden, zoals canyoning, boottochtjes en vogels spotten.

Uitgaan

Op Santa Maria is het uitgaansleven beperkt. In Vila do Porto bevinden zich een aantal bars en cafés. In het Auditório Municipal vinden culturele voorstellingen plaats. In Praia Formosa bevinden zich een strandbar en pub. Anjos en Maia hebben een café-restaurant. Maia heeft ook een bar bij het met zeewater gevulde zwembad. De enige discotheek van het eiland ligt in São João. Verder bevinden zich op het terrein rond het vliegveld een club en een pianobar.

Bron: Mal B, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: Mal B, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Sportactiviteiten

Op Santa Maria zijn de populairste sporten wandelen, fietsen, duiken, golfsurfen en windsurfen. Wandeltochten kunnen onder begeleiding gemaakt worden. Een populaire route loopt van Fajãzinha (bij Santa Bárbara) naar São Lourenço. Mountainbikes en scooters zijn op het eiland een uitstekend vervoermiddel. Deze zijn te huur bij een bedrijf op de weg tussen Vila do Porto en Valverde. Wilt u duiken dan kunt u terecht bij duikcentra in de haven van Vila en in Forno. Overal langs de kust kan worden gedoken, populair is de baai van São Lourenço. Golfsurfen en windsurfen is populair in Praia, maar kan ook in São Lourenço.

Zwemmen

Santa Maria heeft prachtige witte zandstranden. Een mooi wit zandstrand bevindt zich in Praia Formosa. Ook São Lourenço heeft een klein strandje. De badplaatsen Maia en Anjos hebben een zeewaterzwembad.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Corvo, het kleinste eiland van de AzorenCorvo, het kleinste eiland van de AzorenVila Nova is de enige plaats op het kleinste eiland van de Azoren. Corvo bestaat in zijn geheel uit de vulkaan Monte Gor…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaSanta Maria is een prachtig eiland, onder andere vanwege het fantastische samenspel van de vele kleuren die je hier tege…
Flores, het meest westelijke eiland van de AzorenFlores, het meest westelijke eiland van de AzorenFlores is het meest westelijke eiland van de Azoren. Dankzij haar uitbundige natuur is het een paradijs voor wandelaars…
São Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel is het hoofdeiland van de Azoren. Het is ook het grootste, meest drukbevolkte en meest gevarieerde eiland van…

Faial, het internationale eiland van de AzorenFaial, het internationale eiland van de AzorenNa de ontdekking van Faial in de 15de eeuw steeg de welvaart toen de haven van Horta een tussenstop werd voor schepen. T…
Portsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth, een havenstad aan de zuidkust van EngelandPortsmouth is door veel bekende mensen uit de geschiedenis aangedaan. Charles Dickens werd geboren in Portsmouth, Arthur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
  • 'Portugal met Madeira en de Azoren' (Capitool reisgidsen) door M. Symington (Van Reemst Uitgeverij, 2009)
  • 'Azoren' (Dominicus-reisgidsen) door M. van Beek (Uitgeverij J.H. Gottmer, 2015)
  • 'Azoren: 9 eilanden midden in de Atlantische Oceaan' (Rother wandelgidsen) door R. Martin (Uitgeverij Elmar, 2014)
  • 'Ontdek Azoren' (ANWB) door S. Lipps (ANWB Media Uitgeverij reisboeken, 2014)
  • Afbeelding bron 1: Csgmachado, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Domjisch, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Crosathorian, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Mal B, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.