Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Corvo

Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Corvo Het eiland van de Raaf, oftewel ´ Ilha do Corvo´ is het kleinste eiland van de Azoren. Vanaf het eiland Flores is het mogelijk om een dagtocht te maken naar dit kleine eilandje. Lees hier meer over de geschiedenis van dit eiland, de spectaculaire vulkaankrater de Caldeirão en het geïsoleerde eilandleven op Corvo.

Het eiland Corvo en de vulkaan Monte Gordo

Corvo is een ovaalvormig eiland dat ontstaan is door een vulkaaneruptie van de vulkaan Monte Gordo. De 300 meter diepe krater van de vulkaan die Caldeirão wordt genoemd, ligt aan de noordzijde van het eiland op een hoogte van 718 meter. De krater heeft een doorsnee van 2,4 km. In de krater liggen twee meren met daarin verschillende eilandjes.

Het eiland is 6,5 km lang en 4 km breed en beslaat een oppervlakte van 17,5 km2. Wie aan komt varen op Corvo ziet een moeilijk toegankelijk zwarte rots uit de oceaan omhoog rijzen. Corvo werd in 1452 als laatste eiland van de Azoren door de Portugezen ingenomen. Het eiland werd pas vanaf het midden van de 16e eeuw bewoond. Er ontstond op dit eiland een redelijk geïsoleerde samenleving, omdat het eiland met zijn rotskusten en zonder beschermende baaien moeilijk toegankelijk was. Vandaag de dag leven er ongeveer 450 mensen op Corvo. Het enige plaatsje op Corvo is Vila Nova do Corvo.

Vila Nova do Corvo

In dit kleine plaatsje wonen alle ruim 450 inwoners van Corvo. Het plaatsje wordt gekenmerkt door smalle kronkelige straatjes met huizen van eenvoudige architectuur. Op het eiland wonen voornamelijk boeren en herders. In het dorp staat een kerk, de Igreja de Nossa Senhora dos Milagres. In deze kerk staat onder andere een 16e eeuws Vlaams beeld. Ondanks dat Vila Nova do Corvo zo klein is, heeft het wel een eigen vliegveld. Vanaf dit vliegveld vertrekken vluchten naar de andere eilanden van de Azoren.

Activiteiten en bezienswaardigheden op Corvo

Bezoek aan de Caldeirão

De grote krater, de Caldeirão is de grootste trekpleister van het eiland. Je kunt de krater per jeep bezoeken. Een rit naar de krater duurt drie kwartier. Je kunt ook de wandelschoenen aantrekken en te voet naar de krater gaan. Deze wandeltocht duurt ongeveer drie uur. Het is aan te raden om in ieder geval warme kleding mee te nemen, door het hoogteverschil kan het koud zijn boven bij de krater. Je kunt tijdens de tocht genieten van de prachtige natuur met de vele bloemen en groene velden.

Cavaleiro en Marco

Op het zuidwestelijke gedeelte van Corvo kun je twee bizarre basalt rotsformaties bewonderen met de namen Cavaleiro en Marco.

Windmolens

Karakteristiek voor Corvo zijn de kleine windmolens die opgebouwd worden uit zwarte stenen. Je treft de windmolens aan langs de kust. De windmolens zijn voorzien van een vernuftig systeem, wat er voor zorgt dat de koepel draait waardoor de driehoekige zeilen altijd wind vangen. De windmolens op Corvo kom je op geen enkel ander eiland van de Azoren tegen. Ze lijken meer op de windmolens die je ziet op het Portugese continent.

Handwerk op Corvo

Typisch voor Corvo zijn de klassieke handwerken. Er worden hier traditionele donkerblauwe wollen mutsen gemaakt met een witte streep.

Omdat Corvo erg klein is en omdat er weinig voorzieningen zijn is het geen plek om een lange vakantie door te brengen. Maar het eiland is wel een prachtige bestemming voor een boeiende dagtrip wanneer je op één van de andere eilanden van de Azoren verblijft, bijvoorbeeld Flores.

Kijk ook eens op Azoren.nl
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Corvo, het kleinste eiland van de AzorenCorvo, het kleinste eiland van de AzorenVila Nova is de enige plaats op het kleinste eiland van de Azoren. Corvo bestaat in zijn geheel uit de vulkaan Monte Gor…
Monte Gordo, een sfeervolle badplaats in de Oost-AlgarveMonte Gordo is een sfeervolle badplaats en ligt slechts op enkele kilometers van de Spaanse grens. Monte Gordo betekent:…
Vakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte GordoVakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte GordoDe Algarve ligt in het zuiden van Portugal en grenst grotendeels aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad met een interna…
Op ontdekkingsreis naar de AzorenOp ontdekkingsreis naar de AzorenMidden in de diepe donkerblauwe Atlantische Oceaan duiken ineens groene eilanden op. De eerste zeevaarders die op deze e…

Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaSanta Maria is een prachtig eiland, onder andere vanwege het fantastische samenspel van de vele kleuren die je hier tege…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland FaialOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland FaialDit vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan, dat tot de Portugese Azoren-archipel behoort, wordt ook wel het ´Blauwe…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 18-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.