Vakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte Gordo

Vakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte Gordo De Algarve ligt in het zuiden van Portugal en grenst grotendeels aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad met een internationale vluchthaven is Faro. In de Oost-Algarve liggen o.a. de toeristenplaatsen Manta Rota, Altura en Monte Gordo. Leuke uitstapjes zijn een bezoek aan de steden Faro, Tavira en het plaatsje Vila Real de Santo António, dat grenst aan Spanje. Eten, drinken en vervoer is relatief goedkoop in Portugal. Daarnaast valt er in de Oost-Algavre zeker veel te genieten van de natuur.

Vakantie in Manta Rota Altura Monte Gordo

Manta Rota is een klein, maar gezellig dorpje aan de kust. Er zijn veel restaurantjes in de hoofdstraat en een aantal leuke tentjes dichter bij het strand. Altura is groter dan Manta Rota en biedt dus meer uitgaansgelegenheden. Monte Gordo is de grootste van deze drie toeristenplaatsen en dus ook het drukste. Manta Rota, Altura en Monte Gordo hebben mooie stranden.
Over het algemeen is het er wel vrij winderig en in het voor- en najaar niet echt warm.

Prijzen in Portugal

De prijzen in Portugal zijn in de periode 2012 t/m 2016 ca. 4% gestegen, terwijl deze in Nederland met 6% zijn gestegen. Bij prijsvergelijking van de consumptiegoederen in de Europese vakantielanden staat Portugal op nummer 19 (prijsniveau=82) onder het gemiddelde prijsniveau (=100) van Duitsland en Italië, respectievelijk nummer 14 en 15. Nederland staat op nummer 10 met een prijsniveau van 108. Portugal behoort tot de goedkopere landen in Zuid-Europa.

Eten en drinken in de Oost-Algarve

In Portugal is uit eten gaan relatief goedkoop. Hoe verder van het strand hoe goedkoper. Lekker is bijvoorbeeld Sardinhas grelhadas (gegrilde sardines, gekookte aardappels en salade), Ameijoas (schelpjes) met brood of salade of Frango piri piri (kip piri piri). Goede expresso (voor een dubbele vraag een Dupla dose) is te drinken in een Pastelaria of Snack Bar. Hier zijn ook gebak of tostis te eten.

Vervoer in de Oost-Algarve: fietsen, trein, taxi en bus

Fietsen in Oost-Algarve

Vanuit Manta Rota is het goed fietsen richting het Westen over smalle binnenwegen en fietspaden. Richting Monte Gordo gaat het hele stukken langs de autoweg (N125). Iets voor Monte Gordo ligt een fietspad, maar daar wordt meer rekening gehouden met de afslagen en afritten, dan met de fietsers. Bij elke afrit duikt het fietspad als het ware de diepte in. Om deze weg gedeeltelijk te mijden is het mogelijk om tussen Altura en Monte Gordo door een mooi bos over (onverharde) fietspaden te rijden. Ook kan dan eerst nog een stuk via de Praia Retur worden gereden. Tussen Manta Rota en Altura ligt een stuk verwilderd land van circa 2 km breed. Hier is een klein (fiets)paadje. Het kan echter voorkomen, dat de bruggetjes in het voorjaar door het water zijn weggeslagen en de fiets aan de hand door de inmiddels droge rivierbedding moet worden gesleept. Een lekke band krijgen, is hier ook niet ongewoon. Het is wel even zoeken naar het pad, maar het is wel mooier en korter dan via de autoweg. Vanuit Manta Rota richting Tavira is het fietsvriendelijker. Het gaat dan via een binnenweg, golfbaan en (onverharde) fietspaden. Ook hier is het de eerste keer goed zoeken waar de fietspaden beginnen, met name in Cabanas. Zowel in Manta Rota, Altura als in Monte Gordo kunnen fietsen (via een hotel) gehuurd worden.

Met de trein in de Oost-Algarve
De trein gaat vlot en is heel goedkoop. Treinen gaan regelmatig, maar toch kunnen er een aantal uren tussen zitten, voordat de volgende komt. Een retourtje Vila Nova de Cacela (vlakbij Manta Rota) Faro (ca. 120 km) kost ca. 6,45 Euro (in juli 2011: 6,20 Euro) voor een volwassene en de helft 3,25 Euro (in juli 2011: 3,10 Euro) voor een kind. De rit duurt ongeveer een uur. Bestuderen van de treintijden is belangrijk, behalve voor een tussenstop in Tavira. Een enkeltje Vila Nova de Cacela Vila Real de Santo António (ca. 10 km) kost ca. 1,30 Euro (in juli 2011: 1,25 Euro) voor een volwassene en ca. 0,70 Euro (in juli 2011: 0,65 Euro) voor een kind. In Vila Real de Santo António is een pont over de grensrivier Guadiana voor ca. 1,90 Euro (in juli 2011: 1,80 Euro) pp naar het Spaanse Ayamonte.

Met de taxi en bus in de Oost-Algarve

Een taxi van de boulevard in Monte Gordo naar Cecela (ca. 8 km) kost ca. 11,50 Euro (in juli 2011 ca. 11 Euro). Ongeveer 1 Euro per km goedkoper dan in Nederland. Bussen rijden voornamelijk s ochtends en s middags.

Natuur in de Oost-Algarve

Fiets- of wandeltochten leiden o.a. langs boomgaarden met sinaasappelbomen, alfarrobabomen of johannesbroodbomen, vijgenbomen, amandelbomen, olijfbomen en dadelbomen. Ook zijn er speciale Algarve wijnroutes (roteiro de adegas do algarve). In de zomer bloeien overal prachtige oleanders en geuren de wilde pepermunt en rozemarijn. Bijzonder zijn ook de bloeiende cactussen en duinplanten.

Verder zijn er in de Oost-Algarve bijvoorbeeld in de lagunes en het natuurreservaat tussen Praia Verde vlakbij Monte Gordo, Castro Marim en Vila Real de Santo António - veel vogels te zien, zoals ooievaars en witte reigers. In de lente zitten er zelfs ooievaars bovenop de toegangspoort van de oude stad van Faro.

Mooie steden in de Oost-Algarve

Een bezoekje aan Faro en Tavira zijn zeker de moeite waard. Wanneer er met de trein naartoe gereisd wordt, valt gelijk wat van het binnenland te zien. Faro is statiger en Tavira wat romantischer. Het is leuk om in Faro de oude stad en het centrum te bezichtigen en in Tavira langs de rivier en over de pleinen te slenteren. Ook zijn in Tavira veel mooie kerken van binnen te bekijken.
In Vila Real de Santo António is de markthal (alleen s ochtends open) een echte aanrader. Ook is het bijzonder om - geflankeerd door prachtige palmbomen - op de boulevard aan de rivier bij de haven te lopen.


Lees verder

© 2011 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monte Gordo, een sfeervolle badplaats in de Oost-AlgarveMonte Gordo is een sfeervolle badplaats en ligt slechts op enkele kilometers van de Spaanse grens. Monte Gordo betekent:…
Monte Gordo, een geliefde badplaats in Oost-AlgarveMonte Gordo, een geliefde badplaats in Oost-AlgarveIn het oostelijke gedeelte van de Algarve, vlakbij de Spaanse grens, ligt het vroegere vissersplaatsje Monte Gordo. Het…
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…

Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Mekka: Heilige Islamitische stadMekka is een bedevaartsoord en iedere vrome moslim is verplicht deze stad eens in zijn leven te bezoeken. Ooit was Mekka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ddzphoto, Pixabay
  • Brochures
  • Eigen ervaring
  • http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:HICP_all-items,_annual_average_inflation_rates,_2006-2016_(%25)_YB17.png
  • http://www.deinfodeler.nl/2017/02/wat-is-het-goedkoopste-vakantieland-in.html
  • http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/mapToolClosed.do?tab=map&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00120&toolbox=types
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.