Monte Gordo, een geliefde badplaats in Oost-Algarve

Monte Gordo, een geliefde badplaats in Oost-Algarve In het oostelijke gedeelte van de Algarve, vlakbij de Spaanse grens, ligt het vroegere vissersplaatsje Monte Gordo. Het is een grote stad met een ruim opgezet centrum en een prachtig zandstrand. Het heeft veel cultuur om zich heen en het is de ideale plaats om als vakantieganger, zowel in de zomer als in de winter, te verblijven. Niet alleen vanwege het gunstige klimaat, maar ook het natuurschoon wat aanwezig is, is voor veel mensen doorslaggevend om in de Algarve hun vakantie te houden.

Oost-Algarve

Het oostelijke gedeelte van de Algarve loopt van Faro tot de Spaanse grens. Het is het zuidelijkste gedeelte van Portugal en daarom erg geliefd bij vakantiegangers. Heel kenmerkend voor dit gebied zijn de lange, brede zandstranden van ongeveer zestien kilometer lang en de typische vissersdorpjes met hun karakteristieke vissersbootjes, die op een aantal plekken op het strand nog te vinden zijn. Deze streek is een ideale bestemming voor vakantiegangers, omdat er voldoende gelegenheid is om te wandelen, fietsen, watersporten te beoefenen, golven of gewoon lekker om naar het strand te gaan, en dat in een gebied waar de echte Portugese sfeer nog volop aanwezig is.

Bron: Eigen afbeeldingBron: Eigen afbeelding
Mediterraan klimaat
Er heerst hier een mediterraan klimaat, maar dat voelt hier anders aan door de Atlantische Oceaan. De temperaturen voelen milder en aangenamer. Aan zee heb je een zeewind, maar het kan in de binnenlanden, vanwege de afwezigheid van de zeewind, soms erg warm en droog zijn. Over het algemeen valt de meeste regen in de winterperiode van november tot maart.
De warmste maanden zijn juni, juli en augustus en dan kunnen er temperaturen zijn van boven de 30 graden Celsius. In de winter is de temperatuur bijna nooit onder de 12 graden Celsius. Ideaal dus om te overwinteren.

Natuur en landschap

Er zijn twee natuurgebieden te vinden, het natuurpark Ria Formosa en het natuurreservaat Reserva Natural do Sapal de Castro Marim e Vila Real de Santo António. Deze zijn van grote betekenis voor de vele vogelsoorten als broed-, rust- en doortrekplaats. Verder heeft dit gedeelte van de Algarve een prachtig, glooiend heuvellandschap met pittoreske dorpjes en kleine witte huisjes, die in het midden staan van een zonnige, kleurrijke en een afwisselende natuur. Cabanas, Santa Luzia, Tavira en Vila Real de Santo Antonia zijn een aantal van deze dorpjes met hun schilderachtige aanblik. Deze plaatsjes zijn dan ook erg in trek voor toeristen om iets op te snuiven van de Portugese sfeer. Echte strand en zon liefhebbers gaan voor de bekende badplaats Monte Gordo.

Monte Gordo en zijn ligging

Monte Gordo is het meest toeristische centrum mét Portugese sfeer en ligt in het zuidoosten van de Algarve. In 2011 had deze stad 3308 inwoners. Van oudsher is dit een vissersplaats, maar dit is verminderd door de opkomt van toerisme. Samen met de plaatsen Vila Nova de Cacela en Vila Real de Santo Antonio hoort Monte Gordo bij de gemeente Vila Real de Santo Antonio.

Monte Gordo ligt op vijf kilometer afstand van Spanje. Tussen Spanje en Monte Gordo ligt de Gudiana rivier. De visserij wordt hier nog wel steeds beoefend, maar niet meer zo veel als vroeger. Je kunt dit nog merken aan de vissersboten die op het strand te vinden zijn en waar je ís avonds een schat aan schelpen kunt vinden die de boten meenemen vanuit zee. Er zijn zelfs nog een groot aantal vissershuisjes bewaard gebleven. Nu is Monte Gordo een belangrijke badplaats geworden met veel aandacht voor de toeristen. Er zijn verschillende hotels en appartementen te huur.

Bron: Eigen afbeeldingBron: Eigen afbeelding
Bron: Eigen afbeeldingBron: Eigen afbeelding
Bron: Eigen afbeeldingBron: Eigen afbeelding

Centrum van Monte Gordo

Het centrum van de stad ligt aan de brede boulevard vlak achter het strand en heeft brede straten met veel leuke winkeltjes, gezellige terrasjes en cafeetjes. Er zijn verschillende restaurants te vinden, ieder met hun eigen specialiteiten. Er zijn zelfs een paar echte visrestaurant hier. Het uitgaansleven in Monte Gordo biedt ook genoeg gelegenheid om je te vermaken. Aan de boulevard staat een casino waar vaak speciale avonden worden georganiseerd met spectaculaire shows inclusief diners, en er zijn veel restaurants op het strand die regelmatig shows en dansavonden organiseren. In het hoogseizoen vind je op de boulevard elke avond verschillende kraampjes vol met kleding, tassen, portemonnee's e.d. En er zijn verschillende straatartiesten aanwezig.
's Avonds hoef je je echt niet te vervelen, als je in Monte Gordo bent.

Hotel Dunamar met erachter het hoge Yellow Monte Gordo Beach hotel / Bron: Eigen afbeeldingHotel Dunamar met erachter het hoge Yellow Monte Gordo Beach hotel / Bron: Eigen afbeelding
Appartementen en hotels
In Monte Gordo heb je tal van keuzes als het om appartementen en hotels gaat. Je hebt o.a. hotel Vasco da Gama, hotel Yellow Monte Gordo Beach, appartementenhotel Alba of appartementenhotel Dunamar. Deze hotels hebben allemaal een zeer gunstige ligging ten opzichte van het strand en het centrum. Binnen een paar honderd meter ben je er en dit alles is op loopafstand.

Economie

De inkomsten in Monte Gordo komen het allergrootste deel van toerisme. Ook bij de inwoners van het buurtstadje Vila Real de Santo Antonio is dit het geval. Verder zijn er een klein aantal verdiensten uit de visserij, maar dat is niet veel en dan is er nog een klein beetje handel met buurland Spanje.

Uitzicht op de Spaanse stad Ayamonte, aan de overkant van de Gudiana rivier. / Bron: Eigen afbeeldingUitzicht op de Spaanse stad Ayamonte, aan de overkant van de Gudiana rivier. / Bron: Eigen afbeelding

Bezienswaardigheden rondom Monto Gordo

Portugal heeft veel geld geïnvesteerd aan het fietsnetwerk door veilige fietspaden te bouwen, die door heel de Algarve loopt. Op deze manier kun je vrij eenvoudig naar een aantal bezienswaardigheden gaan die in de buurt liggen van Monte Gordo.
 • Castro Marim: hier staat een oude kasteelruïne uit de 12e eeuw die je kunt bezoeken en er is een klein museum met landbouwgereedschappen, wapens en handkunstwerken.
 • Villa Real de Antoni: vanaf Monte Gordo is het 20 minuten fietsen naar deze grensstad. Het heeft een grote haven en is de moeite waard om te bezoeken. Vanuit hier kun je met de pont naar Spanje varen, wat al een belevenis is en je komt dan aan in de Spaanse stad Ayamonte. Let dan wel op het tijdsverschil van 1 uur
 • Olhão: deze stad heeft de grootste vissershaven van de Algarve. Aan de ingang van dit dorp heb je een brug die een mooi uitzicht geeft op de witte huisjes die er staan.
  De kasteelruïne van Castro Marim / Bron: Eigen afbeeldingDe kasteelruïne van Castro Marim / Bron: Eigen afbeelding
  Je kunt de kerk Igreja Matriz bezichtigen en beklimmen en vanaf de klokkentoren heb je dan een mooi uitzicht over de stad. Het park Parque Joaquim Lopes die langs de rivier ligt, geeft een mooi uitzicht over de haven en de uitgestrekte eilanden voor de kust.
 • Tavira: hier ligt een oud Moors kasteel met prachtige tuinen die je kunt bezoeken. Er is ook een oude Romeinse brug te vinden vanaf het plein Praça da República.

Fietsen te huur in Monte Gordo / Bron: Eigen afbeeldingFietsen te huur in Monte Gordo / Bron: Eigen afbeelding

Vervoer

In Monte Gordo kun je meestal bij alle appartementen of hotels wel fietsen huren tegen een relatief lage prijs. In het centrum is er ook een winkel waar je fietsen, auto's, brommers en zelfs een scootmobiel kunt huren voor een paar uur of een hele dag.

Openbaar vervoer

Je kunt naar andere plaatsen in de Algarve met de bus, maar vertrouw niet al te veel op de officiële dienstregeling. De verbinding met andere toeristenplaatsen worden onderhouden met snelbussen. Ook zijn er in Monte Gordo ontzettend veel taxiís aanwezig met een redelijke prijs.

Vliegvelden

Op ongeveer 40 kilometer ten westen van Monte Gordo ligt het internationale vliegveld Faro Airport, en deze is binnen een half uur eenvoudig te bereiken via de snelweg A22. Er zijn veel budget vliegmaatschappijen die rechtstreekse vluchten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Vakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte GordoVakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte GordoDe Algarve ligt in het zuiden van Portugal en grenst grotendeels aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad met een interna…
Monte Gordo, een sfeervolle badplaats in de Oost-AlgarveMonte Gordo is een sfeervolle badplaats en ligt slechts op enkele kilometers van de Spaanse grens. Monte Gordo betekent:…
Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…

Wat te doen in Antwerpen: Sint-AndriesWat te doen in Antwerpen: Sint-AndriesSint-Andries is een hippe en bruisende wijk die net ten zuiden van de Groenplaats ligt. Vlakbij Sint-Andries ligt de Kam…
Beleef het nachtleven van Madrid!Beleef het nachtleven van Madrid!Eén van de dingen, die Madrid aantrekkelijk maakt voor een toerist is het bruisende nachtleven. Om dat goed te beleven k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sky Hlv, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.voetstappen.nl/buitenland/portugal/algarve/algarveoost.php
 • http://www.algarve-gids.com/nl/plaatsen.html
 • Afbeelding bron 1: Eigen afbeelding
 • Afbeelding bron 2: Eigen afbeelding
 • Afbeelding bron 3: Eigen afbeelding
 • Afbeelding bron 4: Eigen afbeelding
 • Afbeelding bron 5: Eigen afbeelding
 • Afbeelding bron 6: Eigen afbeelding
 • Afbeelding bron 7: Eigen afbeelding
 • Afbeelding bron 8: Eigen afbeelding
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.