Beleef het nachtleven van Madrid!

Beleef het nachtleven van Madrid! Eén van de dingen, die Madrid aantrekkelijk maakt voor een toerist is het bruisende nachtleven. Om dat goed te beleven kan je er het best toe bereid zijn om lang op te blijven, want meestal begint het pas echt tegen middernacht. Maar als je de volgende ochtend vroeg een museum wilt bezoeken of een excursie gaat maken dan zijn er vele andere mogelijkheden. In de Spaanse hoofdstad zijn duizenden bars en restaurants te vinden, voor elk wat wils, en er is altijd wel ergens iets open. Uitgaan in Madrid kan op veel plekken: rond of op het toeristische 'Plaza Mayor', in de drukke omgeving van de 'Calle de las Huertas', het meer trendy 'Chueca', of bijvoorbeeld in de wijken 'Lavapiés' of 'La Latina', beide in het oude centrum gelegen. Alles ligt relatief op loopafstand van elkaar.

Bron: Tom Radulovich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Tom Radulovich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Calle de las Huertas

De 'Calle de las Huertas' - of in de volksmond 'Huertas' - ligt in de 'Barrio de las Letras', een wijk die zo genoemd werd vanwege de vele grote Spaanse schrijvers, die er in de 16de eeuw gewoond hebben: Quevedo, Cervantes, Lope de Vega... Het loopt van de 'Paseo del Prado' naar het 'Plaza del Ángel', ten zuiden van de 'Puerta del Sol', het virtuele centrum van het land. Rondom deze straat stikt het van de bars en de restaurants. Zo kan je er, op dezelfde 'Plaza del Ángel', het 'Café Central' vinden, een bar die al 30 jaar iedere dag jazz-concerten aanbiedt. 'Café PopulArt', in dezelfde 'Huertas', doet elke dag tussen 22 en 23.15 uur hetzelfde. De entree is gratis; alleen de consumpties zijn dan wat duurder dan normaal.

Ga voor een portie patatas bravas naar de 'Calle Espoz y Mina'. Daar bevindt zich het legendarische 'Las Bravas', gespecialiseerd in deze in Spanje populaire tapa, bestaande uit gebakken aardappelen met hete saus. Wie een typische en authentieke Spaanse taveerne zoekt, kan terecht bij 'La Venencia', in de 'Calle de Echegaray', ter hoogte van het Thyssen-Bornemisza museum. Daar worden uitsluitend sherry's geschonken: manzanilla, fino, palo cortado...

Bron: Luis García (Zaqarbal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Luis García (Zaqarbal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Plaza de Santa Ana
In dezelfde buurt ligt ook het zeer druk bezochte 'Plaza de Santa Ana', met haar vele terrassen. Een aperitief kan daar o.a. genomen worden bij de 'Cervecería Alemana', een bar die al sinds 1904 bestaat en ooit de Amerikaanse schrijver Ernest Hemmingway onder haar stamgasten heeft mogen rekenen. In de 'Cervecería Naturbier', iets verderop naar rechts, kunnen verschillende soorten zelfgebrouwen bier gedronken worden. Daarvoor hebben de klanten tafeltjes tot hun beschikking met tappen, die ze zelf kunnen bedienen. Aan de hand van hoe de stand van de meter verandert wordt achteraf de rekening bepaald.

Aan de andere kant van het plein, naast het hotel 'Reina Victoria', bevindt zich 'Villa Rosa', een etablissement dat opvalt door zijn façade vol tegelafbeeldingen van Andalusische steden. Ook de binnenkant is zeer de moeite waard om eens te bekijken. Er kan dan tevens een flamencovoorstelling bijgewoond worden onder het genot van een drankje. Ook in de 'Calle de Cañizares', iets meer richting 'Antón Martín', wordt dagelijks flamenco van hoge kwaliteit ten beste gegeven; in 'Casa Patas' begint men wel meestal vrij laat, maar voor de voorstelling kan er in het restaurant wat gegeten worden. Bij de prijs voor de voorstelling is overigens een drankje inbegrepen.

Ga ook eens voor een afzakkertje langs bij 'La Lupe de Huertas', beroemd vanwege zijn chupitos -kleine glaasjes brandewijn of likeur- en cocktails. Voor de liefhebbers van rock-muziek is er in dezelfde 'Calle de las Huertas' het 'Café Capacho', waarvan de gevel versierd is met de hoezen van beroemde elpees, zoals The Wall van Pink Floyd. Eenmaal binnen zal het een modern gestileerde bar blijken te zijn.

Wie echter meer zin heeft in een Caribische sfeer zijn 'El hecho bar' en 'La Bodeguita de Enmedio', in dezelfde 'Calle de las Huertas', absolute aanraders. Daar worden originele Cubaanse mojitos, daiquiris en piña coladas bereid. Ook 'La Negra Tomasa' (Calle de Cádiz) is voor de Madrilenen een klassieker: er worden live concerten ten beste gegeven onder het genot van de 'beste mojitos van de buurt'.

Wandel voor één van de beroemdste cocktails van Madrid even naar de 'Gran Vía'. Daar is sinds 1931 de historische 'Bar Chicote' -tegenwoordig 'Museo Chicote' genaamd. Het gebouw, waar deze gelegenheid zich in bevindt, werd opgericht in 1914. Er worden overigens tegenwoordig ook live concerten georganiseerd.

Malasaña en Chueca

En nu we toch op de 'Gran Vía' zijn, daarachter liggen twee uitgaanswijken met hele verschillende karakters, 'Malasaña' en 'Chueca'. Hun denkbeeldige scheidslijn is de 'Calle Fuencarral'. Ook daar is het voor een nachtbraker goed vertoeven.

Malasaña

In 'Malasaña', rond de 'Plaza del Dos de Mayo', bevinden zich enkele bars, die al vele jaren ertoe in staat zijn geweest om hun klanten te bevredigen. Zo bestaat 'Casa Julio' (Calle de la Madera) al sinds 1927. Niet alleen volgens de zanger van U2, Bono, worden daar de beste kroketten van de stad bereid. Aan te raden is om de kroketten met kaas, spinazie en rozijnen eens te proberen.

Ook 'La Ardosa' (Calle de Colón) ademt een historische sfeer uit. Het bestaat dan ook niet voor niets al sinds 1892. Specialiteiten zijn er de tortilla -Spaanse omelet-, salmorejo -koude tomatensoep- en vermouth van de tap.

Een andere bar met een authentieke sfeer sinds 1929 is 'Casa Camacho' (Calle de San Andrés). Het wordt beschreven in de romans van de Madrileense schrijver Juan Madrid. De specialiteit is Dos Yayos of Yayos (Opa en oma), een cocktail van vermouth, gin en spuitwater. Met een tapa kost het 4 euro.

In de jaren 80 was Malasaña het centrum van de zg. 'Movida madrileña', een culturele stroming waartoe o.a. de beroemde cineast en Oscar-winnaar Pedro Almodóvar behoorde. 'El Penta' (Calle de la Palma) heeft er zijn bekendheid aan te danken, namelijk dankzij het feit dat een Spaanse popgroep uit die periode, Nacha Pop, het in één van hun bekendste hits, La chica de ayer, bezong. Misschien werd niet voor niets in de buurt een straat vernoemd naar de ex-leider van die groep, Antonio Vega, die enkele jaren geleden is overleden.

'Barco' is een moderne bar in de wijk, die zijn klanten live muziek aanbiedt. Emblematisch is 'La Musa' (Calle Manuela Malasaña), waar altijd wel verrassende tapas op het menu kunnen worden aangetroffen. Drink ook eens een frisse witte wijn uit Galicië met als tapa gefrituurde aubergines met honing in 'Bar Cabreira' (Calle Ruiz).

In dezelfde straat biedt het literaire café 'Café Ruiz' een meer rustige sfeer, meer gefocust op cultuur en literatuur. De koffie is er uitmuntend en de pilsjes worden er goed getapt, een kunst die in Spanje niet iedereen zomaar eigen zal blijken te zijn.

Chueca

'Chueca', het Soho van de stad, heeft vooral veel leuke en trendy restaurants en bars, als 'Bazaar' (Calle de San Marcos) en 'El Armario' (Calle de San Bartolomé), beiden met een moderne en creatieve keuken, en -net zo belangrijk- zachte prijzen. 'El Tigre', in de 'Calle Infantas', is bekend vanwege het feit dat daar bij een caña (pilsje) een enorme berg aan tapas wordt aangeleverd, en dat allemaal voor slechts 2,50 euro.

Op het 'Plaza de Chueca', het centrum van de wijk, worden meestal tientallen terrassen uitgestald. Daaromheen, in de nauwe straatjes, wemelt het van de pubs en discotheken -al dan niet voor 'gays'. Voor een cocktail heeft 'Stromboli Cocktail Bar & Club', in de Calle de Hortaleza' een uitgebreid aanbod. De aardbei-capiroska is een aanrader.

Bron: Nicolas Vigier from Paris, France, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Nicolas Vigier from Paris, France, Wikimedia Commons (CC0)
Bron: Montrealais, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Montrealais, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: Benjamín Núñez González, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Benjamín Núñez González, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Omgebouwde markten

De 'Mercado San Antón' (Calle de Augosto Figeroa) en 'Mercado San Ildefonso' (Calle Fuencarral) zijn oude overdekte markten, die -geïnspireerd door de 'Street Markets' in Londen en New York- zijn omgebouwd tot plekken met vele 'stands', waar bij een pilsje of een glas wijn allerlei tapas en raciones (porties)van hoog gastronomisch gehalte uitgekozen en genuttigd kunnen worden.


Bron: Pablomfa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Pablomfa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

La Latina

In de meer zuidelijk gelegen wijk 'La Latina' is de 'Calle Cava Baja' de uitgaansstraat bij uitstek. Het is één van de oudste straten van de stad -al in de 17de eeuw werden er post en goederen naar Toledo of Guadalajara langs getransporteerd. Tegenwoordig is de straat één en al 'posadas', 'tabernas' en 'mesones'. Één van de meest populaire is 'Casa Lucio', vooral dankzij haar huevos estrellados -gebakken eieren met patat en de nog verse vulling van de chorizo. Wie de Canarische of Baskische keuken wil proberen moet eens naar 'El Escaldón' respectievelijk 'Txacolina' gaan. Een goed assortiment aan Spaanse wijnen wordt geschonken in 'Casa Lucas'. 'El Tomás' is een echte klassieker, die wat ten onder dreigt te gaan aan de commercie.

Ook in de 'Carrera de San Francisco' stikt het van de bars en -bij mooi weer- terrassen. Voor vegetariërs is het restaurant 'El Estragón' (Plaza de la Paja) een goede optie.


Bron: Gaelx from Madrid / A Coruña, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Gaelx from Madrid / A Coruña, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Lavapiés

In de wijk rond het 'Plaza de Lavapiés' treffen we ook een flink aantal bars aan, en daarnaast enkele interessante avant-garde theatertjes, w.o. het roemruchte 'Cine Doré'. Het ligt relatief dicht bij 'La Latina', in de richting van de 'Paseo del Prado'.

'Café Barbieri', een café in dat tegenwoordig in de 'Calle de Ave María' is te vinden, is er van een historisch gehalte; het bestaat dan ook al sinds 1901. 'Casa Amadeo' ('Plaza de Cascorro'), ook bekend als 'Los Caracoles', is populair vanwege haar in bouillon gekookte slakken. De bar van 'La Musa de Espronceda' (Calle Santa Isabel), altijd weelderig vol met tapas, is een lust voor het oog; een aanrader is een tapa van pompoen met geitenkaas.

Andere aanraders

Voor degenen, die het 's nachts liever niet te laat maken: wandel op zondagochtend door 'El Rastro' (de vlooienmarkt), tussen 'Lavapiés' en 'La Latina', proef van de drukke, maar toch relaxte, sfeer en geniet -behalve van een groot aanbod aan creatieve prullaria en tweedehands spullen- van alle barretjes eromheen.

Tussen 'Lavapiés' en 'Plaza de Tirso de Molina', in de 'Calle de Mesón de Paredes' wacht al sinds 1830 de 'Taberna Antonio Sánchez', één van de oudste taveernes van Madrid. Achter de 'Plaza del Sol', tegenover één van de ingangen van het grote warenhuis, 'El Corte Inglés', bevindt zich 'Casa Labra' (1860), waar vooral op zondagochtend de Madrilenen in lange rijen staan voor de gebakken kabeljauw met een pilsje. Op die plek werd overigens op 2 mei 1879 de Spaanse Socialistische partij (PSOE) opgericht. In de 'Calle Postas' is 'Bar Postas' altijd wel vol met klanten vanwege zijn bocadillos de calamares fritos, (broodjes met gefrituurde pijlinktvisringen, -naar zeggen de beste van de stad.

Het oudste restaurant van de wereld
In de 'Calle de los Cuchileros' bevindt zich het oudste restaurant van de wereld, 'El Sobrino de Botín' -bijna 300 jaar oud. Hemmingway moet er in zijn tijd één van de specialiteiten geproefd hebben, geroosterd speenvarken. Iets verderop, in de 'Calle Mayor', treft men een andere omgebouwde markt voor culinaire fijnproevers aan, de 'Mercado de San Miguel', een gebouw uit 1916 (zie foto hiernaast), bestaande uit ijzer en glas. Evenals in de eerder genoemde markten, worden daar -in het teken van gourmet- allerlei drankjes en culinaire tapas aangeboden.

Enkele honderden meter verder, bij 'Opera', zijn een aantal bars en restaurants te vinden, die ook zeer de moeite waard zijn om eens te bezoeken, en bovendien vlakbij het Koninklijk Paleis. 'Café Oriente', gelegen aan het 'Plaza del Oriente', is een gelegenheid uit de 19de eeuw, dat vooral overdag -maar ook 's avonds- druk bezocht wordt. Ernaast zijn een aantal andere bars met gezellige terrassen te vinden. Alle kijken uit over het plein met daarachter het paleis.

Lopend naar links kan over een hoog viaduct 'Las Vistillas' bereikt worden. Ook daar zijn enkele terrassen, met een adembenemend uitzicht over de lager gelegen stad en de verderop gelegen bergen van de regio Madrid. De straten achter 'Las Vistillas' zijn ook al aardig 'bevolkt' met bars en restaurants.

Grotten

In het centrum van Madrid bevinden zich een aantal ondergrondse plekken, cuevas genoemd. Dat zijn historische grotten, die nu zijn omgebouwd tot cocktailbars. Bekend zijn vooral de 'Cuevas de Luis Candelas' (Calle de Cuchilleros), de 'Cueva del Secreto' (Calle de Barcelona) en 'Cuevas de Sandó' (Plaza de Santo Domingo).
© 2015 - 2024 Tjiw09, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Madrid; stad om uit te gaan; TapasAl bijna 450 jaar is Madrid de hoofdstad van Spanje. De stad die zelf al heel veel ouder is, werd in 1561 door koning Fi…
Tapas snel en eenvoudigTapas snel en eenvoudigTapas zijn snel en eenvoudig te maken en kunnen warm en koud gegeten worden. Tapas komen uit Spanje en zijn kleine voorg…
Sherry en tapas, tapas met SherrySherry en tapas, tapas met SherryZowel de sherry als de tapas vinden hun oorsprong in het zuid Spaanse Andalucia. De veelzijdigheid van de tapas zijn onl…

Monte Gordo, een geliefde badplaats in Oost-AlgarveMonte Gordo, een geliefde badplaats in Oost-AlgarveIn het oostelijke gedeelte van de Algarve, vlakbij de Spaanse grens, ligt het vroegere vissersplaatsje Monte Gordo. Het…
Nederlandse plaatsnamen in Zuid-AfrikaAl sinds de VOC-tijd is er sprake van een band tussen Nederland en Zuid-Afrika, waardoor de Nederlandse invloeden er tot…
Bronnen en referenties
Tjiw09 (84 artikelen)
Laatste update: 07-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.