Wat te doen in Antwerpen: Sint-Andries
Sint-Andries is een hippe en bruisende wijk die net ten zuiden van de Groenplaats ligt. Vlakbij Sint-Andries ligt de Kammenstraat waar de zeer dure en exclusieve kledingwinkels liggen. In deze wijk zijn zeer veel goedkope restaurantjes en gezellige cafeetjes te vinden. Ook ligt er het Modemuseum, de Sint Andrieskerk en het Mercator Ortelius-huis. Deze zijn alle drie zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.
Modemuseum provincie Antwerpen
Het modemuseum is geopend in 2002, het ligt midden in een trendy buurt waar meerdere jonge, Belgische modeontwerpers wonen en werken. Het modemuseum bevindt zich in een pand dat is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Jaarlijks biedt het museum twee grote thematentoonstellingen aan. Tijdens beide periodes worden vele activiteiten en workshops georganiseerd die betrekking hebben tot het thema van die periode.
Op de benedenverdieping van het gebouw lopen wisselende projecten van kleine collectiepresentaties en staan kostuums gestald van academiestudenten. In het pand zitten ook de modeafdeling voor de Academie voor Schone kunsten en de grootste flagshipboetiek van de Japanse modeontwerper Yohji Yamamoto.
Het modemuseum heeft een collectie van meer dan 25.000 items, dit zijn kleding, schoenen, accessoires, kant, borduurwerken, weefsels en gereedschap voor de ambachtelijke textielbewerking. In het museum zijn zowel hedendaagse als historische stukken te vinden.
Praktische informatie
Adres: Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen.
Entreeprijs: acht euro voor volwassenen, gratis voor personen onder de achttien jaar en zes euro voor een volwassene die een of meerdere kinderen begeleidt.
Openingstijden: het museum is elke maandag gesloten. De overige dagen is het museum geopend van 10-18 uur. Elke eerste donderdag van de maand is het modemuseum zelfs geopend tot negen uur 's avonds.
Sint Andrieskerk
In de 16de eeuw is de kerk gebouwd door de paters van de Augustijnen. De kerk heeft een zeer bewogen geschiedenis. Eerst was deze kerk enkel een kleine parochie kerk. Deze heeft enkele tegenslagen meegemaakt, een van deze tegenslagen is de beeldenstorm in 1522 geweest. In 1755 is de toren geheel afgebroken hiervoor is een nieuwe, barokke constructie in de plaats gekomen. Aan de binnenkant heeft de kerk vooral een barok stijl. Er bevinden zich enkele hoge altaren en prachtige kunstwerken uit de 17de eeuw.
Het barokke hoofdaltaar is afkomstig uit de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem. Het altaar heeft een driedimensionale beeldengroep van Maria. De echte blikvanger in de kerk is de preekstoel van J.B. van Hool en J.F. Van Geel uit 1821. Het is een levensgrote verbeelding van de roeping tot apostel van de patroonheilige Andreas en zijn broer Petrus. Deze twee mannen zijn allebei tijdens het vissen aangesproken door Jezus, deze heeft hen gevraagd om hem te komen volgen en om de rest van hun leven mensenvissers te zijn. Het is zeer speciaal aan deze stoel om te zien hoe ontzettend realistisch de personen, hun vangst en hun werkmaterialen weergegeven zijn.
Er zijn nog een aantal dingen die interessant zijn om te bekijken. Dit zijn het marmeren beeld van Sint-Pieter gemaakt door Artus de Oude en het epitaaf voor de schotse koningin Mary Stuart.
Mercator Ortelius-huis
Het Mercator Ortelius-huis is een bijzonder mooie patriciërswoning uit de 16de-17de eeuw. Het heeft een prachtige puntgevel met vensters die voorzien zijn van een stijl in het midden. De gevel is volledig van zandsteen en bevat een handstenen poortomlijsting die toegang geest tot de binnenplaats. De binnengevels zijn gemaakt van typisch Vlaamse bakstenen gevels. De achterste gevel is pas later gebouwd en is versierd met twee beelden uit de 18de eeuw. Het huis heeft achteraan ook een tuin, vanuit hier kijkt u uit over de barokke achtergevel. In het Mercator Ortelius-huis zit momenteel de Stedelijke informatiedienst voor Archeologie en Monumentenzorg gevestigd.