Romantiek in Antwerpen in kathedralen en kerken

Romantiek in Antwerpen in kathedralen en kerken Verona is gekend voor Romeo en Julia. Wat weinig mensen weten is dat ook Antwerpen een tragisch liefdesverhaal heeft gekend aan het begin van de 20ste eeuw. Aan de kathedraal is eveneens het verhaal van Nello en Patrasche gekoppeld. De Sint-Andrieskerk was dan weer getuige van een ander soort liefdesverhaal: "Moeders list". Totaal onbekend bij ons, maar in Amerika een echte hype. Inspiratie te over voor een superromantische wandeling door Antwerpen. Verbaas je partner met je kennis over de romantiek in Antwerpen!

Romantiek in Antwerpen

Voor een romantische wandeling door Antwerpen moet je op twee plaatsen zijn: de kathedraal en de Sint-Andrieskerk. Wat is daar romantisch aan zal je zeggen. Op het eerste zicht niet veel, maar als je even deze drie oude verhalen leest, ga je er meteen heel anders over denken. En je partner zal onder de indruk zijn over zoveel kennis van oude volkse verhalen.

De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal

Romeo en Julia in Antwerpen

Niet alleen Verona heeft zijn liefdestragedie. Ook in Antwerpen pleegde een radeloos koppeltje zelfmoord omdat hun respectievelijke families hun liefde niet goedkeurde. Hun wanhoopsdaad gebeurde op 25 april 1913. Op die dag sprongen Willy Molkau en Maria Peeters samen van de kathedraal. Eenennegentig meter lager vielen ze te pletter op de stenen van de Handschoenmarkt. De pastoor kon hen nog de heilige olie toedienen en omstanders gingen een gordijn halen om de lichamen van het koppel toe te dekken. Willy en Maria waren beiden achttien jaar. Maria kwam uit een rijke familie, Willy was niet zo welgesteld. Hun ouders waren tegen hun huwelijk en dus besloten ze er dan maar samen een einde aan te maken. Sinds dit voorval mogen bezoekers niet meer vrij rondlopen op de kathedraaltoren mede om zulke tragedies te vermijden.

Nello en Patrasche

Ook in het verhaal" A Dog of Flanders" speelt de kathedraal van Antwerpen een belangrijke rol. Het verhaal van Nello en Patrasche is vooral bekend in Japan, waar het verplichte lectuur is in alle scholen. Het verhaal gaat over een kleine jongen, Nello. Hij moet zijn opa, een melkboer, helpen bij zijn harde werk. Ze vinden een hond, die ze Patrasche noemen. Wanneer opa sterft, blijven Nello en Patrasche verweesd achter. Hun favoriete bezigheid na hun zware dagtaak is om naar de Kruisafneming van Rubens in de Antwerpse kathedraal te gaan kijken. En het zal onder dat schilderij zijn dat de twee samen zullen sterven van koude en ontbering. In 2017 werd naast de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, op de Handschoenmarkt een standbeeld van Nello en Patrasche. Het standbeeld stelt de hond en zijn baasje voor die samen onder een deken liggen (gemaakt van de straatstenen).

Locatie Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Je vindt de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Antwerpen aan de Handschoenmarkt. De bezichtiging van de kathedraal is betalend.

Sint-Andrieskerk

Moeders list

Hoofdrol in het hier onbekende verhaal "Moeders list" is de preekstoel van de Antwerpse Sint-Andrieskerk. Jan Kammerick junior en zijn moeder lijden erg onder het tirannieke gedrag van vader Jan Kammerick, een binnenschipper. Jan junior zou doodgraag beeldhouwer worden, maar daar heeft vader Kammerick geen oren naar. Mama Anneke besluit dan maar haar zoon te helpen. Ze stuurt hem van boord en brengt hem onder bij een gezin. Na een jaar moet hij terug naar de Sint-Andrieskerk komen met een presentje voor zijn vader. Wanneer Jan Kammerick senior ontdekt dat zijn zoon weg is, is hij toch een beetje onder de indruk. In dat jaar gebeuren er ook nog heel wat ongelukken in en rond het schip: een brand aan boord en een averij. Door al deze tegenslagen wordt vader dat jaar iets milder. Na een jaar stelt mama Anneke haar man een uitstapje voor naar de Sint-Andrieskerk waar ze elkaar destijds hebben leren kennen. Groot is vaders verbazing wanneer hij plots zijn zoon ziet in de kerk. En nog verbaasder is hij wanneer hij van zijn zoon een uit hout gesneden mini-versie krijgt van de preekstoel van de Sint-Andrieskerk. De vader is erg ontroerd en sluit vrede met zijn verloren gewaande zoon. Eind goed, al goed dus. Het verhaal van "Moeders list" werd in 1876 gepubliceerd in The Carrol Herald en is daarom meer bekend in Amerika dan in Antwerpen.

Locatie

Je vindt de Sint-Andrieskerk in de Waaistraat 5. Er zijn geleide bezoeken van 1 mei tot 30 september, iedere zondag om 15 uur. De rondleidingen zijn gratis, reserveren is niet nodig.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
A Dog of Flanders: Nello en Patrasche van Hoboken tot JapanA Dog of Flanders: Nello en Patrasche van Hoboken tot JapanVraag aan een Belgisch kind wie Nello en Patrasche zijn en bijna niemand zal ze kennen. Stel dezelfde vraag aan een Japa…
Antwerpen en zijn acht zeer verschillende districtenAntwerpen en zijn acht zeer verschillende districtenWanneer we Antwerpen zeggen, denkt iedereen vrijwel onmiddellijk aan Antwerpen centrum, met de Meir en de De Keyserlei.…
Toerisme in België met grootste trekpleistersBelgië kent een aantal steden die als kunststeden zijn te beschouwen en als zodanig veel toeristen trekken. Koploper van…
Antwerpen: Gouden Eeuw 1490-1530 eerste groeifaseDe ontwikkleing van de stad Antwerpen in de 16e Eeuw was grandioos. Na Parijs was Antwerpen de grootste stad ten noorden…

Brisbane, wat je moet zien: uitzichtpunten, parken en tuinenAustralië is het land waar je de vrijheid echt nog kunt proeven. Het is het land van de vele mogelijkheden. Ontdek de ou…
Dordrecht, de oudste plaats van NederlandDordrecht, de oudste plaats van NederlandDordrecht is een stad, die ligt tussen de rivieren de Maas, de Noord en de Merwede. Vroeger was het een eiland (het eila…
Bronnen en referenties
  • GVA 11 en 12 februari 2012
  • Wikipedia
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 09-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.