Wat te doen in Antwerpen: het schipperskwartier en eilandje

Wat te doen in Antwerpen: het schipperskwartier en eilandje Het schipperskwartier en het eilandje liggen beiden ten noorden van het historische centrum van Antwerpen. In deze twee wijken heeft vrijwel alles met boten, water en de haven te maken. Het eilandje was tot een aantal jaren geleden nog een verlaten wijk. Nu probeert men er een hippe, trendy buurt van te maken.

Sint-Pauluskerk

Deze laatgotische kerk bevindt zich in het midden van de buurt schipperskwartier. Vroeger maakte deze kerk deel uit van een enorm groot kloostercomplex. Begin 16de eeuw startte de bouw van de kerk, in 1639 is deze pas voltooid. De barokke klokkentoren van de kerk is later gebouwd, pas in 1680. De kerk is zwaar beschadigd geraakt in 1968 door brand, dit is wel weer allemaal gerestaureerd. Het interieur van de kerk is heel erg versierd in een barokke stijl. Op de 17de-eeuwse biechtstoelen staan grote figuren en ze hebben een mooie wandbetimmering. Aan de linker zijkant van de kerk hangen vijftien schilderijen die de mysteries van de rozenkrans als ontwerp hebben. Deze schilderijen zijn onder andere geschilderd door Rubens, Van Dyck en Jordaens. In de schatkamer van de kerk worden kostbare religieuze voorwerpen en gewaden tentoongesteld. De tuin en de binnenplaats zijn ook zeer bijzonder om te zien.

Hessenhuis

Het Hessenhuis is een pakhuis uit de 16de eeuw. Het is een bouwwerk dat gebouwd is in de stijl van de renaissance. Duitse kooplieden hebben verzocht om het pakhuis te bouwen. Het ligt dichtbij de nieuwe, hippe havenbuurt het Eilandje. Het is een erg mooi gebouw om te zien. Aan de muren zijn nog ringen zichtbaar waar men vroeger de paarden aan vastbond. Het grootste deel van de binnenkant van het Hessenhuis is alleen te bezichtigen wanneer er tentoonstellingen zijn. 's Avonds verandert een deel van het Hessenhuis in een zeer gezellig café waar mensen dansen tot de volgende morgen.

Internationaal zeemanshuis

Het internationaal zeemanshuis is een hotel dat vooral voor zeevaarders bedoeld is maar ook andere mensen zijn er welkom. Je kunt de hele dag eten in een zelfbedieningsrestaurant. Er heerst meestal een zeer gezellige, rustige sfeer. In het hotel komen mensen van over de hele wereld eten en slapen. Ook worden er regelmatig theatervoorstellingen georganiseerd in het zeemanshuis.

Rijn- en binnenvaartmuseum

Het Rijn- en binnenvaartmuseum is een ligplaats voor oude binnenschepen en museumschepen. Het museum is in de jaren zeventig opgericht met als doel om bepaalde scheepstypen te redden. Je kunt er kennis maken met veel verschillende scheepstypes, scheepsuitrustingen en je kunt leren hoe de schippers vroeger leefden.

Het museum is elke woensdag open van half april tot half maart. Ook kun je de schepen bekijken op iedere eerste zaterdag van de maand. Wanneer je met een groep van meer dan tien mensen komt is het op elke dag mogelijk om het museum te bezoeken. De entree van het museum is gratis. Elk jaar wordt er in het vierde weekend van september een groot evenement georganiseerd, de open scheepvaartdagen. Op deze dag probeert men iedereen die normaal gezien alleen aan wal staat ook in contact te brengen met de scheepvaart.

Kranen van Antwerpen

De grootste collectie van havenkranen ter wereld staat in Antwerpen. Aan de Scheldekaai staan 11 van de 16 museumkranen die in het bezit zijn van de MAS (museum aan de stroom). De oudste van deze kranen komt uit 1907, de nieuwste komt uit 1963. De kranen aan de scheldekaai zijn afkomstig van tien verschillende constructeurs uit de hele wereld. Je kunt aan deze kranen goed zien hoe de technologische evolutie in de 20ste eeuw verlopen is. Vanaf 2002 worden bijna alle kranen als een monument beschermd.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden op het Eilandje in AntwerpenBezienswaardigheden op het Eilandje in AntwerpenBij een bezoek aan Antwerpen is de wijk het Eilandje (of ít Eilandje) een must voor wie van hip en trendy houdt! Ooit wa…
Kerstshoppen? Winkelstad Antwerpen!Antwerpen aan de Schelde is de Vlaamse winkelstad. Antwerpen kent enkele zeer gezellige winkelwijken, vol bekende modeza…
Milaan - De wijk Navigli en de kanalenWanneer u Milaan bezoekt moet u zeker eens een kijkje nemen in een van de gezelligste buurten van Milaan, de Navigli. Hi…
De 5 beste bezienswaardigheden van AntwerpenDe historische havenstad aan de Schelde is de plaats bij uitstek voor een dagje of weekendje genieten. Antwerpen heeft v…

Openluchtzwembaden in en rond AntwerpenOpenluchtzwembaden in en rond AntwerpenDe perfecte citytrip bestaat uit een juiste combinatie van een vleugje cultuur en op tijd en stond wat ontspanning. Bezo…
Wat te doen in Antwerpen: Sint-AndriesWat te doen in Antwerpen: Sint-AndriesSint-Andries is een hippe en bruisende wijk die net ten zuiden van de Groenplaats ligt. Vlakbij Sint-Andries ligt de Kam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FaceMePLS, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.hessenhuis.com/info.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hessenhuis
  • http://www.rijnenbinnenvaartmuseum.be/scheepvaartdagen.html
  • http://www.antwerpharbourhotel.be/
  • http://www.sint-paulusparochie.be/
  • http://www.mas.be/Museum_MAS_NL/MASNL/Wat-is-er-te-zien/Collecties/Kranen-van-Antwerpen.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.