Monte Gordo, een sfeervolle badplaats in de Oost-Algarve

Monte Gordo is een sfeervolle badplaats en ligt slechts op enkele kilometers van de Spaanse grens. Monte Gordo betekent: dikke berg. Deze naam omschrijft hiermee niet de plaats, want de omgeving is vrij vlak tot licht glooiend. Monte Gordo is een populaire badplaats, terwijl toch het sfeervolle Portugese karakter behouden is gebleven.

Geschiedenis

Vooral in de middeleeuwen kwam het vissersdorp Monte Gordo tot bloei. Al in de 18e eeuw woonden er 5000 vissers met hun gezinnen. Nu is Monte Gordo vooral op het toerisme ingesteld, zonder dat er sprak is van massatoerisme. In het stadscentrum bevindt zich een grote verscheidenheid aan winkels, maar toch is er nog een groot aantal vissershuisjes bewaard gebleven.

Natuur

Tussen Monte Gordo en Castro Marim bevindt zich een prachtig natuur(vogel)reservaat. Het is een moerassig gebied met een rijke flora en fauna. Langs de kust zie je veel bossen. Deze bestaan uit verschillende soorten bomen: kurk- en steeneiken, johannesbroodbomen en vooral veel pijnbomen. Monte Gordo beschikt over een kilometers lang en breed zandstrand.

Uitstapjes en excursies

Omdat Monte Gordo vrij vlak is, is het een bijzonder geschikte omgeving om te fietsen en te wandelen. Monte Gordo beschikt over een station en van hieruit kun je met de trein naar het naastgelegen Vila Real de Santo António (de grensplaats bij Spanje) en richting Faro. Richting Faro rijdt de trein langs diverse plaatsen zoals Tavira en Olhão. Dus de treinreis is op zich al een leuk uitstapje en bovendien erg goedkoop (de prijs in 2009 van Faro naar Vila Real: 4,98). Het station van Monte Gordo stelt niet veel voor; het treinkaartje moet u in de trein kopen.

Verder zijn er veel georganiseerde excursies: een jeepsafari door het binnenland, uitstapjes naar Lissabon, Sagres, een boottocht over de grensrivier Rio de Guadiana en vele andere mogelijkheden. En omdat Monte Gordo dichtbij Spanje ligt kunt u heel gemakkelijk over de brug of met de veerboot de grens oversteken naar o.a. de Spaanse grensplaats Ayamonte en verder landinwaarts naar Sevilla (Andalusië).


Wat is er te doen in Monte Gordo

Voor degene die graag discotheken bezoekt is Monte Gordo minder geschikt. Desalniettemin zijn er zowel overdag als ´s avonds vele mogelijkheden om je te vermaken. Op het strand kun je diverse strandtenten vinden. In het centrum en aan de boulevard zijn verschillende soorten winkels, café´s, restaurants, terrassen en een casino.
© 2009 - 2020 Lizzy-c18, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte GordoVakantie in Algarve: Manta Rota, Altura en Monte GordoDe Algarve ligt in het zuiden van Portugal en grenst grotendeels aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad met een interna…
Monte Gordo, een geliefde badplaats in Oost-AlgarveMonte Gordo, een geliefde badplaats in Oost-AlgarveIn het oostelijke gedeelte van de Algarve, vlakbij de Spaanse grens, ligt het vroegere vissersplaatsje Monte Gordo. Het…
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Corvo, het kleinste eiland van de AzorenCorvo, het kleinste eiland van de AzorenVila Nova is de enige plaats op het kleinste eiland van de Azoren. Corvo bestaat in zijn geheel uit de vulkaan Monte Gor…

Reageer op het artikel "Monte Gordo, een sfeervolle badplaats in de Oost-Algarve"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lizzy-c18
Gepubliceerd: 19-09-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Schrijf mee!