Orzola: een vissersdorp in het noorden van Lanzarote

Orzola: een vissersdorp in het noorden van Lanzarote Orzola is een rustig vissersdorp gelegen in het noorden van Lanzarote. Het dorp is vooral bekend om de veerboten die een aantal keer per dag naar het nabij gelegen eiland La Graciosa varen. Het eiland is een echte aanrader voor mensen die van rust en natuur houden. In de omgeving van Orzola ligt ook een kleine kinderboerderij, las Pardelas Park. Voor de surfliefhebbers is er een zeer geschikt strand in de buurt, Playa la Canteria. Om te zwemmen is dit strand helaas niet geschikt.

Het dorp

Orzola is het meest noordelijke dorp van Lanzarote. Het is een echt vissersdorp waar nog nauwelijks toerisme terug te vinden is. De meeste vissersboten varen 's nachts uit om vis te vangen. De volgende dag staan er borden bij de verschillende restaurants met welke vis er verkrijgbaar is. Per dag wisselt het aanbod.

Het dorp heeft ook een beschermheilige, Rosa de Lima. Zij is de beschermheilige van de vrouwen. Elk jaar worden er eind augustus festivals georganiseerd om haar te eren.

La Graciosa

Veerboot

De meeste mensen kennen Orzola door de veerboot die vanaf Lanzarote naar een nabijgelegen eiland genaamd La Graciosa vaart. Op deze veerboot is het niet mogelijk om met de auto aan boord te gaan. Je kunt La Graciosa enkel lopend of met de fiets gaan verkennen. Overdag gaat er bijna elk uur een boot richting het eiland, de eerste boot gaat om 10 uur 's ochtends. De overvaart duurt ongeveer 35 minuten. Soms kan het zijn dat de boot bij slechte weersomstandigheden, zoals hele harde windstoten, niet vaart. Check voordat je richting de boot gaat dus altijd de dienstregeling online als je hier een mogelijkheid toe hebt.

Vertrektijden van de boot

  • Vanuit Orzola: 10.00, 11.00, 12.00, 13.30, 16.00, 17.00, 18.00
  • Vanuit Caleta del Sebo: 08.00, 10.00, 11.00, 12.30, 15.00, 16.00, 17.00

Het eiland

La Graciosa ligt ongeveer twee kilometer ten noorden van Lanzarote. De oppervlakte van het eiland is maar 29 km2. De zeestraat tussen La Graciosa en Lanzarote wordt El Rio genoemd. Op het eiland wonen ongeveer 750 mensen. De meeste mensen werken in de toerisme of in de visserij. Op het eiland zijn maar twee plaatsen die bewoond worden. De hoofdstad Caleta del Seba en er is nog een plaatsje met maar een paar inwoners, Casas de Pedro Barba.

Er zijn op het eiland meer voorzieningen dan je zou verwachten. Er is nog een postkantoor, er zijn diverse supermarkten en het eiland heeft gewoon een basisschool en zelfs een middelbare school.

La Graciosa is een echte oase van rust. Het rijden in een motorvoertuig is enkel toegestaan voor enkele inwoners die een vergunning hiervoor hebben. Op het eiland zijn enkele mogelijkheden om te overnachten. Er is een pension met enkele simpele kamers en er is een hotel met appartementen.

De weg vinden op het eiland is niet moeilijk. Er zijn vier duidelijke oriëntatiepunten: de Bermeja-vulkaan in het noorden, de Las Agujas-vulkaan in het midden, de Mojon- en Amarilla-vulkanen in het zuidwesten. Het mooiste strand van het eiland ligt in het noordwesten. De zee is hier helderblauw en het strand is sneeuwwit. Het nadeel van dit strand is dat het niet echt mogelijk is om in de zee te zwemmen, de stroming is er veel de sterk. De zee is veel beter geschikt om te zwemmen in de omgeving van El Rio in het zuidwesten.

Bezienswaardigheden in Orzola

Pardelas park
Wanneer je bij de toeristenplaatsen vandaan komt heb je twee mogelijkheden om richting Orzola te gaan. Je kan onderlangs via de kust en bovenlangs door het binnenland. Wanneer je door het binnenland gaat zul je een aantal kilometer voor het centrum van Orzola aan je linkerhand een kinderboerderij zien. Op deze kinderboerderij genaamd Pardelas park kun je rustig een hapje eten en kinderen kunnen alle dieren van de boerderij gaan voeren. Ze hebben onder andere paarden, ezels, schapen, geiten en een heleboel kippen en pauwen. De dieren zijn allemaal zeer vriendelijk. Op de kinderboerderij is ook een speeltuin en kleine cactustuin aanwezig. De entree voor dit park is in 2017 3 euro voor kinderen en 2.40 euro voor volwassenen. Bij deze prijs zit een grote bak voer voor de dieren inbegrepen. Kleine kinderen kunnen voor 3 euro extra ook een rit maken op een ezel.

Stranden in Orzola

In het buitengebied van Orzola zijn enkele mooie stranden te vinden.

Playa la Canteria

Ten westen van de haven ligt Playa de la Canteria, een rustig zandstrand dat ligt tussen loodrechte rotswanden. Het strand is zeer populair bij surfers. Helaas is de zee vaak te wild om in te zwemmen.

Bajo de los Sables
Wanneer je in de omgeving van Orzola graag in de zee wil zwemmen kun je de zeeroute terug richting de toeristenplaatsen nemen. Na enkele kilometers rijden op deze weg zie je aan de linkerkant een parkeerplaats met daarachter een strand. Op het strand zijn vele lavarotsen terug te vinden, om deze reden is het misschien slim om waterschoentjes aan te doen. De zee bij deze stranden is helderblauw en je zult dan ook heel gemakkelijk vissen kunnen zien zwemmen. Vooral als het eb is is dit strand super om te gaan zwemmen. Door de lavarotsen ontstaat er dan een soort baai waar het water nauwelijks in en uit kan. Het zeewater is dan rustig en wordt ook wat warmer dan normaal.
© 2017 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
Canarische eilanden: LanzaroteCanarische eilanden: LanzaroteLanzarote behoort tot de Canarische Eilanden en hoort bij Spanje. De voertaal is dan ook Spaans. Het eiland is klein, ie…
Wat te doen op Lanzarote?Lanzarote is een klein eiland behorende bij de Canarische eilanden. De voertaal is Spaans, maar ook in het Engels kan je…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland GraciosaOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland GraciosaGraciosa is na Corvo het kleinste eiland van de Azoren, maar desalniettemin een bezoekje waard. Beleef de authentieke sf…

Playa Blanca: een stad met mooie strandenPlaya Blanca: een stad met mooie strandenPlaya Blanca is begonnen als klein vissersdorpje en de laatste tientallen jaren uitgegroeid tot een heus toeristenoord.…
Tuvalu, een paradijs in de Stille OceaanTuvalu, een paradijs in de Stille OceaanTuvalu is een groep van eilandjes in de stille oceaan. De hoofdstad van Tavulu ligt op het grootste eiland en heeft de m…
Bronnen en referenties
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.