Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Graciosa

Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Graciosa Graciosa is na Corvo het kleinste eiland van de Azoren, maar desalniettemin een bezoekje waard. Beleef de authentieke sfeer en de rust die het eiland uitstraalt en bezoek prachtige natuurwonderen als vulkaankraters, grotten en warmwaterbronnen. Graciosa; een wereld om te ontdekken.

Het eiland Graciosa

Het eiland is 12,5 km lang en 8,5 kilometer breed en heeft een oppervlakte van ongeveer 61 km2. Daarbij is het ook het laagste eiland. Het hoogste punt is de Pico Timão die tot een hoogte van 398 m reikt. Het landschap van Graciosa wordt voor het grootste gedeelte gekenmerkt door glooiende heuvels met wijngaarden en akkers en hier en daar een dorpje. Het oostelijke deel van Graciosa bestaat uit één grote caldeira oftewel krater. Er wonen rond de 4700 mensen op het eiland. De hoofdstad heet net als op het eiland Flores, Santa Cruz.

Santa Cruz

Santa Cruz ligt in het noordwesten van het eiland. In dit plaatsje waan je, je weer even terug in de tijd. Je begeeft je in Santa Cruz in een decor van gezellige straatjes met huizen met witte voorgevels, die hier en daar versierd zijn met vulkanisch gesteente. In het centrum tref je ook twee waterreservoirs aan, waar vroeger het vee kwam drinken. Verder is er een haven die omringd wordt door kleine vissershuisjes en waar de inwoners graag aan de waterkant een praatje met elkaar maken. Behalve de kalme en authentieke sfeer die je in Santa Cruz kunt ervaren, kun je hier ook de Parochiekerk van het plaatsje bewonderen. De oorspronkelijke kerk stamt uit de 16e eeuw, maar werd in de 18e eeuw herbouwd. In de kerk vind je werken van Portugese kunstenaars uit de 15e een 16e eeuw, waaronder voorstellingen van het Heilige Kruis (Santa Cruz) en van de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen (Pinksteren). Daarnaast is het ook leuk om het Museu Etnográfico te bezoeken. In dit museum maak je aan de hand van voorwerpen kennis met het traditionele leven op het eiland. Er wordt onder andere aandacht geschonken aan de wijnbouw en de walvisvaart. In een gebouw aan de haven kun je nog een oude wasvissloep bekijken. Er wordt ook een film gedraaid met beelden van de walvisvaart.

Hoogtepunten van Graciosa

De natuur heeft goed haar best gedaan op Graciosa en daarom zijn er een aantal bijzondere bezienswaardigheden ontstaan, zoals de Caldeira, de Furna do Enxofre, de Furna de Maria Encantada en Carapacho, die we hier verder zullen toelichten.

Caldeira en de Furna do Enxofre

De Caldeira is een enorme krater met een diameter van 1,2 km in het zuidoosten van Graciosa. In de helling van de krater is een 100 meter lange tunnel gemaakt, waardoor je met auto de krater in kan rijden. De krater is bedekt met groene velden en bossen. Er zijn mooie picknickplaatsen met barbecue-faciliteiten en je kunt er prachtige wandelingen maken. In het midden van deze krater bevindt zich de Furna do Enxofre, een spectaculaire grot. De grot is te voet via een wenteltrap met 184 treden te bezoeken. Daarbinnen vind je een grot die wel 220 m lang is en 120 m breed is. Hier bevindt zich ook een zwavelhoudend meer. Het water aan de oppervlakte is lauw, maar daaronder is het kokend heet. In de zomermaanden is de Furna do Enxofre te bezoeken tussen 11:00 uur en 16:00 uur.

Furna de Maria Encantada

Dit is een 15 meter lange tunnel in de kraterwand. In deze tunnel zijn hier en daar uitkijkjes van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt over de krater.

Carapacho

Carapacho ligt in het zuidoostelijke puntje van Graciosa. Hier vind je een kuuroord met weldadige warmwaterbronnen die boven de zeespiegel omhoog komen. Je vindt hier ook een klein strand.

Stranden

Behalve het kleine strand bij Carapacho zijn er ook nog twee kleine zandstranden in Praia. Zowel Praia en Santa Cruz bieden mogelijkheden om te zeilen, windsurfen en waterskiën. Daarnaast is ook de onderwaterwereld van Graciosa voor duikers de moeite van het ontdekken waard.

Het eiland Graciosa is geschikt als vakantiebestemming voor wie op zoek is naar rust en natuur. Omdat het eiland nogal klein is, is het voor de meeste mensen beter geschikts als leuke dagtrip vanaf de andere eilanden van de Azoren of voor een korte vakantie. Voor meer toeristische informatie kun je ook terecht bij het toeristenbureau van Graciosa:

Posto de Turismo da Graciosa
9980 Santa Cruz da Graciosa
Tel.: +351 295 712509


Kijk ook eens op Azoren.nl
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Graciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa is het op één na kleinste eiland van de Azoren en het levenstempo verloopt er nog rustig en overzichtelijk. Ken…
De Azoren, een heerlijke bestemming!De Azoren, een bijzondere vakantiebestemming. Een Portugese eilandengroep van negen eilanden die allemaal hun eigen kara…
Corvo, het kleinste eiland van de AzorenCorvo, het kleinste eiland van de AzorenVila Nova is de enige plaats op het kleinste eiland van de Azoren. Corvo bestaat in zijn geheel uit de vulkaan Monte Gor…
De Azoren, prachtige eilandengroep in de Atlantische OeaanAls je een liefhebber bent van de natuur zijn de Azoren een echt paradijs waar je graag zal vertoeven. Prachtige bloemen…

Een blik op ... Miami in Florida, VSEen blik op ... Miami in Florida, VSMiami is de toegangspoort tot zowel de Everglades als de Florida Keys, en een van de snelst groeiende steden in Amerika.…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland São JorgeOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland São JorgeHet langgerekte eiland São Jorge wordt gekenmerkt door machtige kliffen, vulkaantoppen en adembenemende natuur. Dit bijz…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 18-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.