Tuvalu, een paradijs in de Stille Oceaan

Tuvalu, een paradijs in de Stille Oceaan Tuvalu is een groep van eilandjes in de stille oceaan. De hoofdstad van Tavulu ligt op het grootste eiland en heeft de meeste inwoners. Tavulu was een heel arm land, maar heeft zich door de jaren stilaan meer op de kaart weten te zetten. Toch is er nog altijd weinig toerisme door de moeilijke liggen en de weinige recreatiemogelijkheden. Alhoewel het ook veel mooie aspecten heeft. Door de klimaatveranderingen heeft het land meer en meer te kampen met de stijging van het water. Daardoor kan na verloop van tijd het land verloren gaan in de oceaan.

Ligging

Tuvalu betekent letterlijk acht eilanden. Voor 1 oktober 1978 werd Tuvalu de Ellice-eilanden genoemd. Tuvalu ligt in de buurt van Nieuw-Zeeland. Het land bestaat uit acht grote groepen, waarvan drie echte eilanden zijn. Deze acht grote groepen waren allemaal bewoond, maar door het stijgende water is dit nu niet meer het geval. Tuvalu ligt in de stille oceaan. Fongafale is de hoofdstad van Tuvalu. Dit is ook het eiland met het grootste bevolkingsaantal. In totaal wonen er ongeveer 11.000 bewoners in 2016. Het eiland van de hoofdstad is lang en smal. Op sommige plaatsen van het eiland kan je aan beide kanten de oceaan zien. Er is daar maar maximaal vijf meter eiland tussen de oceaan.

Sport

Ook al is Tuvalu nog zo klein, in 2008 heeft het als land meegedaan aan de Olympische Spelen in Peking. Er werden toen drie atleten naar de olympische spelen gestuurd. Tuvalu heeft ook een voetbalploeg. Deze voetbalploeg kon niet meedoen aan de kampioenschappen omdat het een van de weinige landen is die geen lid zijn van de FIFA.

Toerisme in Tuvalu

Het is mogelijk om naar Tuvalu te reizen. Een vliesreis naar Tuvalu duurt ongeveer dertig uur. Je zal dus wat geduld moeten hebben in het vliegtuig. De luchthaven is een rijbaan die twee maal per week wordt afgesloten voor de vliegtuigen. Eenmaal op het eiland is er één hotel en zes pensions waar je terecht kan om te logeren. Je kan er kennis maken met de tradities en de bevolking. Ook heeft Tuvalu een heel mooi uitzicht en een wit zandstrand. Het water rondom is helderblauw. Een nadeel van Tuvalu is dat er weinig andere recreatiemogelijkheden zijn.

In Tuvalu is het heel het jaar door tussen de 25 en 30 graden. Dit maakt het aangenaam warm. Tussen maart en november is het veilig om naar Tuvalu te reizen omdat er in die periode de minste stormen zijn.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering heeft Tuvalu het heel zwaar. De eilanden zijn op dit moment amper vijf meter hoger dan het zeepijl. Onderzoekers schatten dat het eiland tegen dit tempo nog twintig tot dertig jaar zal bestaan. Ook heeft het steeds meer last van tsunamiís en orkanen. Het oosten van Fongafale wordt opgehoogd om heel het dorp te beschermen van het water. Hier en daar kan je een oude autobus zien staan. Deze staat speciaal aan de kant van het water om als golfbreker te dienen in gevallen van nood.

Koraalrif

Ook het koraalrif heeft het zwaar te verduren. Het koraal bevindt zich onder water aan de rand van het eiland. Omdat het eiland moet opgehoogd worden om de bevolking en het dorp te redden, moet het koraal afgebroken worden.

Wanneer je met de boot naar de andere eilanden van Tuvalu vaart, is de klimaatverandering erg merkbaar. Waar vroeger de inwoners woonden of als kind naartoe gingen, zijn nu enkel nog rotsen boven water te zien. Wanneer je op het eiland zelf aankomt, zie je op de grond de plaatsen waar vroeger bomen stonden en waar gebouwen waren. Deze zijn door de klimaatverandering verloren gegaan.
© 2017 - 2023 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eilanden, Tuvalu (toe-vaa-loe)Eilanden, Tuvalu (toe-vaa-loe)Eén van de kleinste bewoonde staatjes die onafhankelijk zijn geworden is Tuvalu, een archipel die 9 atollen telt, en bes…
De Malediven als vakantielandDe Malediven als vakantielandDe laatste jaren zijn de Malediven steeds populairder geworden als vakantiebestemming. Veel reisbureaus bieden vakanties…
Bermuda als vakantielandBermuda als vakantielandBermuda heeft als eilandengroep in de Atlantisch Oceaan de toerist veel te bieden. Deze Bounty eilanden met hun subtropi…
Weetjes over landenHieronder staan een aantal leuke weetjes (en het zo leuke weetjes) over verschillende landen. Bijvoorbeeld wat zijn de k…

Orzola: een vissersdorp in het noorden van LanzaroteOrzola: een vissersdorp in het noorden van LanzaroteOrzola is een rustig vissersdorp gelegen in het noorden van Lanzarote. Het dorp is vooral bekend om de veerboten die een…
Alexandrië in Egypte: enkele bezienswaardighedenAlexandrië in Egypte: enkele bezienswaardighedenAlexandrië is een grote havenstad in het noorden van Egypte. De stad ligt aan de mediterrane kust op ongeveer 183 km van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pok Rie, Pixabay
  • http://www.reizendoejezo.nu/tuvalu_informatie.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tuvalu
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 17-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.