Wat te doen op Lanzarote?

Lanzarote is een klein eiland behorende bij de Canarische eilanden. De voertaal is Spaans, maar ook in het Engels kan je je hier prima redden. Zelfs enkele woorden Nederlands worden hier wel begrepen. Lanzarote is erg toeristisch en vooral geliefd bij de Engelse toeristen. De grootste toeristische trekpleister van het eiland is het klimaat. De temperatuur ligt hier altijd tussen de 19 en 26 graden, zomer en winter. Heerlijk weer dus om te vertoeven op één van de vele stranden.

Vulkanen

Lanzarote is een vulkanisch eiland. De vulkanen zijn nu slapend. De laatste hevige vulkaanuitbarstingen waren in 1824. Er zijn op het eiland 130 grotere en kleinere vulkaankegels te vinden. Vooral in het natuurpark Timanfaya zijn de krachten van het vulkanisch hart van Lanzarote goed merkbaar. Op verschillende plaatsen is het aardoppervlak en zijn de stenen op de grond warm door de hitte uit het aardoppervlak. In het restaurant El Diablo in Timanfaya worden de kippen gebraden boven een vulkaankrater (Islote de Hilario). Niet zo vreemd dat dit mogelijk is want nog geen 10 meter onder de grond worden hier temperaturen gemeten van boven de 600 graden Celsius. In het park worden verder verschillende demonstraties gegeven, waarbij de kracht van de slapende vulkanen goed zichtbaar is. Water wordt in buizen in de grond gegooid, waar het met kracht in een meters hoge geiser weer uitspuit. Takkenbossen die tegen de wand van in een gat in de grond worden gehouden vliegen spontaan in brand. Je kan met een bus door dit landschap reizen of een rit per dromedaris maken. Zelfstandig door het gebied wandelen of rijden is niet toegestaan. Er is ook een klein bezoekerscentrum (Centro de Visitantes e Interpretacion) in een zeer modern gebouw aanwezig. Alle bezienswaardigheden zijn te vinden aan de Camino Pista Rural de los Valcenes die door het Timanfaya Park loopt.

César Manrique

César Manrique was een kunstenaar, beeldhouwer, architect en bouwadviseur en hij was afkomstig van Lanzarote. Op het eiland is nog heel veel te vinden wat aan hem herinnert. Hij is verantwoordelijk voor de bouwstijl op het eiland en de aanwezigheid van uitsluitend laagbouw. Op het eiland is veel te vinden wat aan hem herinnert, zoals zijn huis (Fundación César Manrique) wat te bezoeken is. Je vindt het huis bij Tahíche. Het huis is gebouwd rondom een lavagrond en veel van zijn kunstwerken zijn daar te vinden. Er hangen niet alleen kunstwerken van hem, maar ook van anderen zoals van Pablo Picasso.

Verder behoren de Mirador del Rio, Jameos del Agua, Jardín del Cactus (zie hieronder), Cueva de los Verdes, restaurant El Diablo (zie Timanfaya) en hotel Gran Melia Salinas tot zijn werken. Dit is allemaal te vinden op Lanzarote. Wanneer je over de wegen van Lanzarote rijdt, kom je op diverse plaatsen grappige windmobielen tegen. Ook deze kunstwerken zijn ontworpen door César Manrique.

Jardín del Cactus

Vlakbij het dorp Guatiza vind je een mooie cactustuin in een oude steengroeve. In deze cactustuin vind je verschillende cactussoorten die verder niet in Lanzarote voorkomen, maar afkomstig zijn uit voornamelijk Mexico. Dankzij de door de vulkanen warme bodem en de luwte in de steengroeve doen deze cactussoorten het hier uitstekend. Bovenaan de steengroeve staat een gofiomolen, waarbij je bijna verwacht dat Don Quichot om de hoek komt kijken. Deze tuin was één van de laatste kunstwerken van César Manrique.

Museo de Aloe de Lanzarote

Wanneer je in Lanzarote rondloopt zie je werkelijk overal producten van Aloë Vera. Op iedere straathoek vind je wel een bak waarin delen van de plant in het water liggen. Deze kan je eruit vissen waarna je de gelachtige binnenkant op je zonnebrand kan smeren. Hier kan geen aftersun tegenop. Mocht je nieuwsgierig worden naar de historie, dan vind je in Arrieta het gratis Museo de Aloe de Lanzarote. Het is een gratis te bezoeken aangezien het meer om de winkel dan om het museum gaat. Toch wordt hier ook daadwerkelijk het één en ander uitgelegd over het plantje en de diverse werkingen.

Jameos del Agua

Het origineelste werk van de al eerder genoemde kunstenaar, vooral vanwege de kleurcontrasten en het. In een lavatunnel die vanaf de vulkaan naar de oceaan loopt bevindt zich een blauw meer met hierin blinde albinokreeftjes. Zeer bijzonder. Het ligt langs de weg tusen Tahiche en Órzola, tegenover Cueva de los Verdes (de tunnel van Atlantis).

Lees verder

© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
Lanzarote: Canarische Eiland van olivijnAchtdaagse reis naar Canarische Eiland Lanzarote: Lanzarote, eiland vol van contrasten. Eenzaam zwart strand vol groene…
Canarische eilanden: LanzaroteCanarische eilanden: LanzaroteLanzarote behoort tot de Canarische Eilanden en hoort bij Spanje. De voertaal is dan ook Spaans. Het eiland is klein, ie…
Vulkanisch Lanzarote: krater van El Golfo en Los HervidoresVulkanisch Lanzarote: krater van El Golfo en Los HervidoresAls u El Golfo bezoekt, heeft u in eerste instantie niet eens in de gaten dat u op de rand van een uitgedoofde vulkaan s…
De Cook-eilandenDe Cook-eilanden vormen een deel van Polynesië waaronder ook Samoa, Tonga, Wallis en Futuna, Frans Polynesië, Hawaii en…
Bronnen en referenties
  • http://royallanzarote.nl/bezienswaardigheden/nationaal-park-timanfaya
  • http://www.cesarmanrique.com/
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.