Vulkanisch Lanzarote: krater van El Golfo en Los Hervidores

Vulkanisch Lanzarote: krater van El Golfo en Los Hervidores Als u El Golfo bezoekt, heeft u in eerste instantie niet eens in de gaten dat u op de rand van een uitgedoofde vulkaan staat. Als u beneden naast het kratermeer staat, krijgt u pas een indruk van wat er zich op deze plaats afgespeeld kan hebben! Lanzarote, dat onderdeel uitmaakt van de Canarische eilanden, heeft een vulkanische oorsprong. Verspreid over het eiland vind u resten van vulkanen en soms nog wel de resten van werkende vulkanen. Denk daarbij aan het groene kratermeer: El Charco de los Clicos en Los Hervidores vlak bij het dorpje El Golfo.

Het dorpje El Golfo op Lanzarote: de ligging

El Golfo is een petieterig kustplaatsje in het westen van Lanzarote. Lanzarote maakt deel uit van de Canarische eilanden en heeft een vulkanische oorsprong. Het is het best te bereiken met uw (huur) auto. De highlights van het dorpje El Golfo zijn de visrestaurants en de krater.

De vulkaan El Golfo

Als u langs de helling naar beneden loopt (zie artikelfoto) heeft u helemaal niet door dat u afdaalt naar het binnenste van een oude vulkaan. U betreedt het hart van de uitgedoofde vulkaan El Golfo. De helft van de vulkaan ligt bovengronds, de andere helft ligt onder water. Door het ondergrondse gedeelte ontstond er een sterke zeestroming. Daarom heet het bijbehorende vissersdorpje (en de vulkaan) "El Golfo". De Nederlandse vertaling is: "De Golf". De vulkaan is gedeeltelijk ingestort. U kunt vanaf het binnenste van de vulkaan naar boven kijken. De krater is door het volgen van het wandelpad te bereiken. De wanden van de vulkaan bestaan uit rood/bruin gesteente. Van binnen is de vulkaan diep zwart. Door het contrast met het meertje waant u zich in een buitenaardse wereld!

Het beroemde groene kratermeer op Lanzarote: El Charco de los Clicos

In het binnenste van de uitgedoofde vulkaan ligt een gifgroen meertje (zie de foto). Het meertje wordt in stand gehouden door een ondergrondse bron die zeewater toevoert. Het water is zo groen door de enorme hoeveelheid algen die het bevat. Een bijnaam van het kratermeertje is "The green lagoon". De mensen van Lanzarote noemen het de "Charco de los Clicos". U heeft vanaf de loopbrug zicht op de door erosie gevormde rotsen. U kunt een wandeling maken waarbij u indrukwekkende rotsformaties kunt bewonderen.

Decor voor films

Het strand rond de vulkaan bestaat uit kiezelsteen. De omgeving is zo bijzonder dat het nogal eens gebruikt wordt als decor voor films. De achtergrond is zo "buitenaards" dat het geschikt werd geacht om als decor voor de in prehistorische bikini geklede Raquel Welch te dienen. De titel van de film was: One Million Years BC oftewel 1 miljoen jaar voor Christus.

El Golfo: veel restaurants

Door de jaren heen werd de krater door meer en meer mensen bezocht. De lokale bevolking stapte over naar de horeca. Het dorpje El Golfo herbergt bijna 150 lokale inwoners. Toch heeft het de beschikking over een indrukwekkend aantal restaurants van een goede kwaliteit. De specialiteit is hier (hoe kan het ook anders): vis! Tekenend voor de kwaliteit van het voedsel is dat de restaurants op zondag afgeladen vol zitten met de lokale bevolking. Die komen dan op hun vrije dag een vorkje prikken. In de restaurants worden de lokale vissoorten geserveerd.


Los Hervidores

Vlak bij het dorpje El Golfo bevinden zich Los Hervidores. Een Nederlandse vertaling van Los Hervidores is: "De kookpotten".
In het vulkanische gesteente is een enorm aantal holtes, grotten en inhammen ontstaan door het beuken van de golven van de Atlantische Oceaan. Door de gaten heen ziet u de golfbeweging van de zee (zie foto). Dit slaat dan op de heftige indruk die de beweging van de golven in de gaten maakt. Door de golfbeweging lijkt het net alsof er een pot met water over staat te koken. Er is een wandelpad gecreeerd naar het ontwerp van César Manrique, waarbij u langs de meest dramatische hoogtepunten van Los Hervidores wordt geleid.

Lees verder

© 2011 - 2023 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…
Lanzarote: Canarische Eiland van olivijnAchtdaagse reis naar Canarische Eiland Lanzarote: Lanzarote, eiland vol van contrasten. Eenzaam zwart strand vol groene…
Canarische eilanden: LanzaroteCanarische eilanden: LanzaroteLanzarote behoort tot de Canarische Eilanden en hoort bij Spanje. De voertaal is dan ook Spaans. Het eiland is klein, ie…

Wales voor beginnersSommige landen zijn zo veelzijdig dat ze elk type reiziger verzekeren van een unieke vakantie. Deze reisbestemmingen wor…
Nerja Spanje: alle informatieDe stad Nerja is een populaire vakantiebestemming aan de Spaanse Costa del Sol. De stad is niet alleen aantrekkelijk in…
Bronnen en referenties
  • http://www.lanzarotegids.nl/bezienswaardigheden/el-golfo
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lanzarote
  • http://www.lanzaroteguidebook.com/holiday-articles/lanzarote-villages-el-golfo
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 12-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.