Slot Neuschwanstein in Schwangau, Duitsland

Slot Neuschwanstein in Schwangau, Duitsland In Duitsland staat een wereld aan kastelen en burchten. In de 19e eeuw was er een jonge koning: koning Lodewijk II van Beieren. Hij alleen liet in zijn korte leven vier kastelen bouwen, waarvan slot Neuschwanstein het meest bekende en het meest tot de verbeelding sprekende kasteel is (van de vier). Met meer dan 1,4 miljoen bezoekers per jaar is slot Neuschwanstein ook één van de grootste bezienswaardigheden in Beieren.

Inhoudsopgave


Koning Lodewijk II

Ludwig Otto Friedrich Wilhelm von Wittelsbach (Lodewijk Otto Frederik Willen van Wittelsbach) werd geboren op 25 augustus 1845. Hij was de oudste zoon van Koning Maximiliaan II van Beieren en Koningin Marie van Pruisen. Een groot deel van zijn jeugd woonde hij in slot Hohenschwangau dat zijn vader had laten restaureren. Veel van de fresco's in dat kasteel waren van historische Duitse verhalen. Koning Lodewijk zelf was een groot fan van de componist Richard Wagner. Op 18-jarige leeftijd werd Lodewijk plotseling koning na de dood van zijn vader. Als onervaren koning verborg hij zich graag in sagen en mythen. Verder kwam hij steeds minder onder de mensen en trok steeds vaker naar de Alpen toe waar hij het sprookjesachtige, nooit afgemaakte, slot Neuschwanstein liet bouwen. Koning Lodewijk II werd ook wel de sprookjeskoning genoemd. Later werd hij onbekwaam en krankzinnig verklaard. Men was bang dat de koning gek was geworden en sloten hem op in slot Berg. Koning Lodewijk II was een goede zwemmer maar toch troffen ze hem dood aan na verdrinking. In 2007 echter werd de jas, die door Koning Lodewijk werd gedragen, door een kleindochter van een gravin onthuld. In de jas waren duidelijk twee kogelgaten zichtbaar. Hij zou zijn vermoord door huurmoordenaars die waren ingehuurd door de hofhouding van het kasteel. De lijfarts van de koning bevestigde op zijn sterfbed dat hij een valse verklaring had afgelegd omtrent de dood van Koning Lodewijk II.

Slot Neuschwanstein

In het zuiden van Duitsland, tegen de Oostenrijkse grens, ligt Schwangau. De plaats waar tegenwoordig de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau staan. In de middeleeuwen stonden hier twee kleine burchten. Hinterhohenschwangau en Vorderhohenschwangau. Deze waren in bezit van de heren Schwangau. in de 16e eeuw stierf het geslacht Schwangau uit.

Ontwerp van slot Neuschwanstein

De inspiratie van slot Neuschwanstein haalde Koning Lodewijk II uit de kastelen Wartburch in Eisenach en Kasteel van Pierrefonds in Frankrijk. Deze kastelen waren voor de jonge koning de droom van een ridderkasteel uit de middeleeuwen. De opera Tannhäuser van Wagner had zo'n indruk op de koning gemaakt dat hij dit uit wilde voeren in zijn kasteel om zo midden in zijn middeleeuwse fantasieën te kunnen blijven wonen. Het daadwerkelijke ontwerp werd gemaakt door Christian Jank. De eerste tekeningen die het meest leken op Nürenberger burg werden geweigerd en de ontwerpen werden grootser en werden vervolgens een grote burcht met de Wartburch als model. Omdat de koning meer had ontworpen dan Christian Jank wordt hij zelf ook wel als de ontwerper van Neuschwanstein gezien.

Bouw van slot Neuschwanstein

In de zomer van 1868 begon men met de bouw van slot Neuschwanstein. Om de fundering te kunnen leggen moest eerst acht meter aan gesteente van de ruïnes worden verwijderd. Voor de bouw werden de nieuwste bouwmethodes gebruikt. De fundering was van cement en de muren werden van baksteen opgetrokken en later met witte kalksteen bestreken. In 1869 was de nieuwe toegangsweg naar het kasteel af. In de muren zijn de bouwtekeningen, portretten van Koning Lodewijk II en de muntstukken uit zijn regeringsperioden ingemetseld. Deze traditie is ontstaan bij de opa van de koning, Koning Lodewijk I. In 1869 werd er begonnen aan het poortgebouw en in juni 1872 bereikten ze hiervan het hoogste punt. Een jaar later, in 1873, was het poortgebouw klaar voor gebruik. Tijdens de bouw van het paleis verbleef Koning Lodewijk II in het poortgebouw. Deze was ingericht als verblijf voor de koning tijdens zijn bezoeken aan het kasteel. Toen het kasteel zo goed als klaar was wilde de koning de grote troonzaal in het kasteel hebben. Waardoor de nieuwste technieken nodig waren om dit tot uitvoering te kunnen brengen. Deze techniek heette ommantelde staalconstructie. Het hoogste punt van het kasteel bereikte men in 1880. Medio 1884 was het slot, op decoraties en technische infrastructuur op details na, klaar. Koning Lodewijk II heeft zijn kasteel en zijn droom nooit af gezien. Zes jaar naar zijn dood waren de vierkante toren en de Kemenade in vereenvoudigde vorm klaar.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
Interieur van slot Neuschwanstein
Het interieur van Neuschwanstein is vooral een ontsnapping naar de tijd van de middeleeuwen. De schilderingen die in het kasteel te zien zijn, zijn geïnspireerd op de opera's van Richard Wagner. De tekeningen komen dan niet direct uit de opera's maar wel uit de middeleeuwse legendes die Wagner gebruikte voor zijn opera's. De tekeningen gaan over:
 • Liefde en schuldgevoel
 • Boetedoening en bevrijding
 • Koningen en ridders
 • Dichters en liefdesparen

In het kasteel zijn drie hoofdfiguren die vaak terug komen in de tekeningen:
 • De dichter Tannhäuser
 • De zwanenridder Lohengrin
 • Graalkoning Parzival (Parsifal). De vader van Lohengrin

Voor Koning Lodewijk II waren zij de grote voorbeelden en zielverwanten. Een ander motief dat heel veel aanwezig is in het kasteel is de zwaan. De zwaan was het wapenbeeld van Schwangau. Koning Lodewijk II zag zichzelf als overwinnaar op Schwangau en nam de zwaan over als wapenbeeld. Ook is de zwaan het Christelijke symbool van reinheid. De tekeningen in de troonkamer laten zien hoe Koning Lodewijk II het koningschap zag. Religie en politieke ideeën werden hierin meegenomen. Bij Gods gratie was de heilige missie, met krachten die hij nooit heeft gehad.

Ook al leek het kasteel middeleeuws, toch was het van alle gemakken voor die tijd voorzien:
 • Centrale hete lucht verwarming
 • Stromend water op elke verdieping
 • De keuken had zowel warm als koud water
 • Het toilet kon automatisch doorgespoeld worden

De koning had een elektronische bel om zijn bedienden te roepen en op de derde en vierde verdieping waren zelfs telefoons.
Wat vooral uitzonderlijk was voor de tijd van Koning Lodewijk II zijn de gigantisch grote ramen die zich in het kasteel bevinden.

Bron: Hannibal1107, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Hannibal1107, Flickr (CC BY-2.0)

Toerisme

Neu Schwanstein

Ieder jaar bezoeken zo'n 1,4 miljoen toeristen slot Neuschwanstein. In de zomer komen er zelfs dagelijks zo rond de 6.000 bezoekers. Naast Neuschwanstein is ook Hohenschwangau te bezichtigen. In slot Neuschwanstein worden rondleidingen gegeven in het Engels en het Duits. Voor de mensen die deze talen niet spreken zijn er audiorondleidingen. De rondleiding in het kasteel is ongeveer dertig minuten. In de zomerperiode kan het wel eens zijn dat u al een dik uur in de rij staat om een kaart te kopen voor een rondleiding en dat u daarna nog een aantal uren mag wachten voor de rondleiding begint. Het kan zelfs voorkomen dat er voor de dag waarop u een rondleiding wilt hebben geen tickets meer verkrijgbaar zijn. Daarom dat u ook twee dagen van te voren uw kaarten al kunt aanschaffen. Op de kaarten staat een tijd waarop de rondleiding begint. U dient dan ook op tijd op de startplaats aanwezig te zijn. De kaartverkoop bevindt zich in het dorpje Hohenschwangau.

Hohenschwangau

In Hohenschwangau vindt u naast de kaartverkoop ook nog verschillende hotels en souvenirwinkels. Vanaf de kaartverkoop is het 1,5 kilometer lopen naar slot Neuschwanstein. Aangezien dit alleen maar omhoog loopt bent u er zo'n dertig tot veertig minuten mee bezig. Houd hier dus rekening mee in verband met de start van uw rondleiding. Voor de mensen die geen zin hebben om te lopen zijn er ook paardenkoetsen die naar boven gaan en u ook weer naar beneden brengen. Naar het kasteel toe kost u zes euro per persoon en weer terug naar beneden kost u drie euro per persoon. Deze prijzen zijn geldig vanaf 1 juni 2014 en zijn tot en met 1 augustus 2016 nog niet verhoogd.

Marienbrücke

Naast de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau is er ook een grote brug te vinden. De Marienbrücke bevindt zich aan de achterkant van slot Neuschwanstein en geeft een heel mooi uitzicht over het kasteel. Ook zijn er in de omgeving verschillende wandelingen te vinden. Het dorp Füssen ligt vlakbij en is te voet te bereiken vanaf het dorp Hohenschwangau.

Openingstijden en kosten tickets 2018

Openingstijden datum tijd
Ticket-centerapril tot 15 oktober7.30 uur tot 17.00 uur
16 oktober tot en met maart8.30 uur tot 15.00 uur
Neuschwansteinapril tot oktober9.00 uur tot 18.00 uur
16 oktober tot en met maart10.00 uur tot 16.00 uur
gesloten op 1 januari, 24, 25 en 31 december

soort ticket volwassenen
Slot Neuschwanstein 13,00
combi ticket Neuschwanstein / Hohenschwangau (op dezelfde dag te bezoeken)25,00
combiticket Köningschlosser ( 6 maanden geldig en eenmalig Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee)26,00

Kinderen en jongeren onder de 18 jaar zijn gratis

Andere kastelen

Naast slot Neuschwanstein heeft Koning Lodewijk II nog drie kastelen laten bouwen:
 • Neues schloss Herrenchiemsee
 • Slot Lienderhof
 • Königshaus am Schachen
© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sprookjesachtig kasteel NeuschwansteinHet kasteel is als een hommage aan de ridders uit de Germaanse legenden. Neuschwanstein dankt zijn bestaan aan de dromen…
Kasteel NeuschwansteinKasteel NeuschwansteinBeieren is heel lang het grootste Duitse koninkrijk geweest. Daarom zijn er in deze deelstaat op vele plaatsen, maar voo…
10 prachtige plekken op aarde10 prachtige plekken op aardeReizen is de vanzelfsprekende luxe van de 21ste eeuw. Mensen plannen hun vakantie op voorhand; sommige luieren graag aan…
Vakantie naar München, DuitslandVakantie naar München, DuitslandMünchen is een stad en metropool in Zuid-Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Beieren en het district Opper-B…

Duiken in de Great Blue Hole in BelizeDuiken in de Great Blue Hole in BelizeDuiken in een van de blauwe gaten staat bij menigeen op de bucket list. Blauwe gaten zijn een soort onderzeese sinkholes…
Razende Bol: een onbewoond eilandje in bewegingRazende Bol: een onbewoond eilandje in bewegingNederland bezit nog onbewoonde eilanden. Een van die eilanden is Noorderhaaks, ook wel Razende Bol genoemd. Het is eigen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Funs, Pixabay
 • http://www.neuschwanstein.de
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Slot_Neuschwanstein
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_II_van_Beieren
 • https://www.hohenschwangau.de/1309.0.html
 • http://www.neuschwanstein.de/deutsch/tourist/anfahrt.htm#kutsche
 • http://www.neuschwanstein.de/deutsch/tourist/eintritt.htm
 • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Hannibal1107, Flickr (CC BY-2.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.