Vakantie naar München, Duitsland

Vakantie naar München, Duitsland München is een stad en metropool in Zuid-Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Beieren en het district Opper-Beieren. De stad heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners en een oppervlakte van 310,46 km2. München werd in 1158 gesticht door hertog Hendrik de Leeuw. Het beruchte verdrag van München werd in 1938 in deze stad getekend.

Bereikbaarheid

München is goed bereikbaar vanuit Nederland en België, zowel per auto (over het uitstekende Duitse snelwegnet) als per trein. In Nederland is München per InterCityExpress (ICE, Duitse hogesnelheidstrein) vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem te bereiken. In België vanuit Antwerpen, Brussel en Luik. De kosten voor een retourtje vallen relatief mee en liggen tussen de 100 en 200 euro per persoon, dit hangt af van de tariefsoort en het aantal personen. De dagtrein doet er ongeveer 6 a 7 uur over, ongeveer even lang als met de auto. Het hoofdstation ligt aan de rand van de binnenstad. In het centrum is naar goede Duitse traditie ruim voldoende parkeergelegenheid aangelegd.

Stadsbeeld

In de binnenstad van München staan nog, zeker voor Duitse begrippen, veel oude gebouwen. Er is zelfs een oude stadspoort bewaard gebleven. München is een erg groene stad, ligt aan de rand van het bos en er liggen veel grote parken verspreid door de stad. Het bekendste park is de Engelse Tuin / Hirschau Park, waardoor de rivier de Isar stroomt.

Bezienswaardigheden:

 • Olympisch Park van de Olympische spelen van 1972, met het Olympisch stadion en de Olympiatoren, het hoogste gebouw van München, biedt een fraai uitzicht;
 • BMW-gebouw, het hoofdkantoor van BMW is een futuristische kantoorflat;
 • Allianz Arena, het nieuwe voetbalstadion van TSV 1860 München en Bayern München;

 • Frauenkirche (Vrouwenkerk), de hoofdkerk van München, gebouwd tussen 1468-1488;
 • Asamkerk, gebouwd in 1733;
 • Theatinerkerk, is gebouwd tussen 1663-1688 met 18e eeuwse gevel;
 • Sint Michaelskerk uit de 16e eeuw;

 • Het paleis, de zogenaamde Residenz, uit de 17e eeuw;
 • Nieuwe stadhuis (1867-1908) met een bijzonder klokkenspel;
 • De zomerkastelen van de Beierse vorsten: Schloss Nymphenburg en Schloss Schleissheim;
 • Alte Pinakothek, een museum (bouwjaar 1836);
 • Theatergebouw van München
 • Maximilianeum, hier zetelt het Beierse parlement.

Verblijf

In München zijn voldoende hotels en jeugdherbergen, de meeste zijn, uiteraard, in het centrum gevestigd. De hotels variëren van eenvoudig tot zeer luxe.In het centrum liggen ook de twee belangrijkste winkelstraten van München, de Kaufingerstraße (hieraan staat het stadhuis) en de Neuhauser Straße, ze behoren tot de oudste straten van München en zijn autovrij. Ook om het hoofdstation heen zijn winkeltjes gevestigd, ook zijn er veel souvenirswinkels in deze buurt.

Om München echt goed te bezichtigen is een rondrit met een speciale open bus een goeie tip. Er kan gekozen worden tussen een korte en een lange rondrit, de lange rondrit voert langs alle belangrijke en toeristische punten / gebouwen van München. Ondertussen vertelt een gids in Duits en Engels war over de stad, gebouwen en andere bezienswaardigheden.

Uit eten

Er zijn genoeg restaurants en eetcafé's in München met variërend aanbod. Voor een grote stad is München betrekkelijk goedkoop.

Uitgaan

Schwabing, net ten noorden van het centrum, is het uitgaanscentrum van München. Aan de Ludwigstraße zijn vele cafés met grote terrassen gevestigd. Kroegen zoals we die in Nederland kennen en Discotheken komt men hier niet tegen. De meeste mensen zitten in de zomer op de terrassen tot diep in de nacht en de café's blijven leeg. Het drinken is wel goedkoop. Bijvoorbeeld een halve liter bier kost maar 2 euro.

Duitsland is ook bekend om zijn biergartens,ook in München zijn ze alom vertegenwoordigd. Ze zijn vergelijkbaar met een Nederlandse stamkroeg.

Het uitgaanscentrum voor jongeren is gevestigd in een voormalig fabriekencomplex "de Kultfabrik" is omgebouwd tot discotheken en kroegen en is goed bereikbaar door de ligging vlakbij het Ostbahnhof. De prijzen zijn hier wel hoog. Een normaal flesje bier kost al snel 3 of 4 euro. In Beieren kende men geen rookverbod in de horeca (eigenlijk was er nergens een rookverbod behalve op stations, in treinen, en in gebouwen van de federale Duitse overheid). Op 1-1-2008 is dit veranderd, er geldt nu overal een rookverbod, ook in de horeca. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen: de biergartens, winkels en winkelcentra.

Openbaar vervoer / omgeving

In München rijden trams, metro's, er is een S-Bahn (een stadstrein) en er is een busnetwerk. Met het openbaar vervoer kan men in principe overal geraken in München. De S-Banh heeft ook spoorlijnen naar plaatsen in de omgeving. Absolute aanraders om te bezoeken zijn:
 • Ammersee en / of Starnbergersee (twee grote meren ten zuiden van Beieren), per trein te bereiken.
 • De Beierse Alpen, ook per trein te bereiken;
 • Slot Neuschwanstein, het beroemde paleis van koning Lodewijk van Beieren, niet direct per trein te bereiken, er worden echter wel dagtochten naartoe georganiseerd.


Overig

Het bekende jaarlijks terugkerende Oktoberfest begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober.
© 2007 - 2024 Lodomerie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bamberg in Beieren: uitgeroepen tot World HeritageBamberg in Beieren: uitgeroepen tot World HeritageBamberg in Beieren in Duitsland is een pittoresk stadje met oude vakwerkhuizen. De prins-bisschoppen lieten veel bouwen,…
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…
Op vakantie naar DuitslandDuitsland is een heel erg populair vakantieland bij Nederlanders en dat is niet voor niets. Er zijn erg veel redenen te…

La Palma, het mooie Canarische EilandLa Palma. Door de locale bevolking Isla Bonita genoemd, wat ‘Mooi eiland’ betekent. La Palma maakt indruk door een ongel…
La Gomera, het groene vulkaaneilandLa Gomera, het groene vulkanische eiland, wordt ook wel ‘de parel van de Canarische Eilanden’ genoemd. Haar sier is een…
Bronnen en referenties
Reactie

Bart Bosteels, 16-12-2008
Ik heb mijn 2 jaar filosofie in de kaulbachstrasse 31a te munchen in 1986 gedaan, vandaar mijn interesse. Ik heb nooit het kasteel Neuschwanstein bezocht, wel de ammersee nabij aidenriet. Dank voor de informatie Reactie infoteur, 19-02-2009
Neuschwanstein lijkt echt een sprookjeskasteel, in de 19e gebouwd door de excentrieke Lodewijk II van Beieren. Ook de omgeving is prachtig, inderdaad zeker een aanrader voor de mensen die in de buurt zijn.

Lodomerie (15 artikelen)
Laatste update: 23-08-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.