Bamberg in Beieren: uitgeroepen tot World Heritage

Bamberg in Beieren: uitgeroepen tot World Heritage Bamberg in Beieren in Duitsland is een pittoresk stadje met oude vakwerkhuizen. De prins-bisschoppen lieten veel bouwen, wat een keur aan unieke gebouwen heeft opgeleverd. Ook de inwendige mens komt aan zijn trekken. Indien u op vakantie Beieren aandoet en u houdt van bier: de negen brouwerijen produceren meer dan veertig verschillende bieren.

Bamberg: World Heritage door de Unesco

Bamberg, een stad die uitgeroepen is tot World Heritage door de Unesco, is gelegen in Beieren in Duitsland. De eerste vermelding van Bamberg in de historische boeken stamt reeds uit het jaar 902. Deze stad is verweven met meer aan een millennium aan geschiedenis. Net als Rome is zij gelegen op zeven heuvels. Op elk van deze heuvels prijkt een kerk met magnifieke torens en kantelen. Dit geeft in combinatie met de prachtige, groene omgeving een sprookjesachtig uiterlijk. De antieke kern van Bamberg heeft de tand des tijds goed doorstaan. Waan u weer terug in de tijd van weleer! Dit kunt u bewerkstelligen door te dwalen door het labyrint van smalle straatjes van de oude stad. Doet u op vakantie Beieren aan, dan is een bezoek aan Bamberg een optie. Bamberg ligt ongeveer vijftig kilometer verwijderd van vliegveld Neurenberg.

Klein Venetië aan de Regnitz

Om bij de vergelijking met Italië te blijven. In de omgeving van Bamberg ligt een antiek vissersdorpje. De huizen, gemaakt van leem en hout geven met hun houten details een middeleeuwse aanblik. Dit geheel is gelegen aan de rivier de Regnitz. Dit geheel stamt uit ongeveer 1800. De antieke huisjes hebben minuscule tuinen en door de ligging aan de rivier een bootje onder handbereik. Net zoals in veel steden kan de rivier ook dood en verderf brengen. In het verleden waren er nogal eens overstromingen door de hoge stand van de rivier de Regnitz.

De kathedraal en het stadhuis

De verblijfplaats van de bisschoppen was voor die tijd een kathedraal die rond 1230 wordt gedateerd. Daarnaast zijn het Oude en het Nieuwe stadhuis op een eiland, centraal gelegen in de rivier te bewonderen. Er schijnt nogal wat naijver te zijn geweest tussen de gegoede burgers en de geestelijken. De eerste kathedraal, die rond duizend na christus dateert werd door een brand in de as gelegd. Het nieuwe gebouw stamt uit de tijd tussen 1100 en 1200. Dit is een magnifiek gebouw met vier prachtige romaanse torens. Het oude stadhuis werd op een speciaal daarvoor aangelegd eiland in de rivier aangelegd. Dit omdat de toenmalige bisschop enigszins in onmin leefde met de stedelingen. Hij wilde hen niet mee laten doen met de bouw van het gebouw. Deze prins-bisschoppen hadden enorm veel macht sinds 1250. Een groot aantal van de monumenten stam uit die tijd. De nieuwe residentie, waar de prins-bisschoppen woonden weerspiegelden hun invloed in die tijd. Het gebouw werd tot ongeveer 1800 bewoond door deze geestelijken met veel wereldse macht.

Combinatie van oud en nieuw

Bamberg is niet alleen een pittoresk stadje. Alleen al in deze regio bevinden zich negen brouwerijen. Daar worden meer dan veertig verschillende soorten bier gebrouwen. Daarnaast is een gedeelte van Bamberg zeer bij de tijd. De stad is in het bezit van een aantal moderne winkels. Net zoals in veel grote Duitse steden, wordt er nogal veel op cultureel gebied georganiseerd.

Paleis Seedorf en de tuinen van Bamberg

Vanaf begin mei tot eind september wordt de Beierse Tuinshow georganiseerd in het romantische paleis Seedorf. Dit gebouw is gelegen aan de rand van de stad. Indien u gedurende uw vakantie in de buurt bent, is een bezoek aan Bamberg een mogelijkheid.

Benedictijner klooster

Op het hoogste punt van de Michelsberg, bevindt zich de romaanse kerk van de abdij van Sint Michel. Met name het plafond is minutieus beschilderd met bloemen, vruchten en kruiden die voor de agrarisch georiënteerde mensen in de regio van belang waren.
© 2012 - 2023 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage AppWaddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage AppHet Werelderfgoed Waddenzee had foto's in Fotopedia Heritage. Fotopedia en UNESCO bundelden een verzameling foto’s in ee…
Vakantie naar München, DuitslandVakantie naar München, DuitslandMünchen is een stad en metropool in Zuid-Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Beieren en het district Opper-B…
De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De prachtige stad Passau ligt in Beieren (Duitsland) en telt 52.469 inwoners (2019). Passau ligt niet heel ver van de Oo…

Weekendje weg: StuttgartOm niet te verdwalen moet je in Stuttgart drie K's onthouden: de drie doorgaande wegen zijn omgedoopt tot Kapitalmeile,…
Op reis in Peru - de Nazca lijnenAls je door Peru reist, dan is dit natuurverschijnsel en historisch werelderfgoed iets wat je gezien moet hebben. We heb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Immanuel Giel, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Bamberg
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 15-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.