La Gomera, het groene vulkaaneiland

La Gomera, het groene vulkanische eiland, wordt ook wel ‘de parel van de Canarische Eilanden’ genoemd. Haar sier is een uiterst veelzijdig landschap, ongerepte kleine dorpjes en een uniek plantenrijkdom.

Algemeen

De kust wordt door steile, bizarre rotsformaties gevormd, waar zich idyllische baaitjes verstoppen. In het binnenland vormt een regenwoud het landschap. In kloven en op bergruggen herinneren oeroude reuzenbomen en onbekende kruiden aan een sprookjesbos: Een paradijs voor wandel- en natuurliefhebbers, die tussen de dichte, altijd groene laurierbomen planten en vogels ontdekken kunnen die zelden voorkomen. Het Nationaalpark Garajonay wordt zelfs door UNESCO beschermd.
Een ander bijzonder iets van het twee na kleinste Canarische Eiland zijn de ontelbare palmen: Op La Gomera groeien meer palmen dan op alle ander Canarische Eilanden samen. Daarom moet men niet vergeten de zoete Gomerische honing te proberen, die uit de sap van deze palmen gemaakt wordt.

Het beste verkent de bezoeker de fascinerende, ongetemde landschap te voet op de honderden jaren oude paden (goed onderhouden) die over het hele eiland verspreid zijn. Het geliefdste vakantieoord op het eiland is Valle Gran Rey, het ‘dal van de grote koning’, gelegen aan de westkust. Valle Gran Rey is klimatologisch gezien bijzonder goed en door de vele bronnen steeds enorm groen.

Eten en drinken

De traditionele Canarische keuken is eenvoudig en krachtig. Vol zitten staat op de eerste plek. Krachtige ingrediënten zoals maïsmeel, kikkererwten en aardappels zijn bijna in elk gerecht te vinden.

Vandaag de dag verzorgt men de traditionele recepten en verfijnt hen met Hispaanse of Mediteraanse invloeden. In de kustregio’s is verse vis een vanzelfsprekend ingrediënt, gebraden, gekookt of in een stamppot. In het binnenland worden vleesgerechten, zoals konijn of een jong geitje, behoorlijk gekruid of gemarineerd. Of er worden meerdere vleessoorten in een grote pan, de Puchero canario, met groenten en kikkererwten gekookt. Daarbij wordt altijd Gofio serveert, geroosterde en fijn gemalen tarwe of maïs. Deze ‘poeder’ moet alleen nog met water, melk of bouillon vermengt worden en het wordt gezouten of gezoet gegeten. Kleine kinderen krijgen dit als kleine snack tussendoor.

Een bijzondere specialiteit is Papas arrugadas, kleine aardappeltjes, die met de schil in een extra gezout water gekookt worden, tot het zout aan de korst kristalliseert. Daarbij eet men of de scherpe Mojo rojo, rode saus, of de mildere Mojo verde, groene saus. Voor kaasliefhebbers wordt de geitenkaas aanbevolen. Dit is de enige kaas die Spaanse en statelijke kwaliteitsmerk heeft gehouden. De verse, zachte kaas heet Queso fresco. Hoe langer het rijp is, hoe vaster hij wordt. De Queso curado heeft een half jaar gerust en lijkt op parmezaan.

Activiteiten

Op La Gomera kan men vooral goed wandelen en mountainbiken. Het eiland biedt afwisseling, groene landschappen en is dus een wandelparadijs.

Een lonend uitstapje is onder andere het Nationalpark La Garajonay, de Tafelberg Fortaleza de Chipude en de dallen van Vallehermoso, Hermigua en Valle Gran Rey. Het wegennet is goed, ook al zijn er paden die al honderden jaren oud zijn. Echter deze paden zijn de laatste jaren zorgvuldig gerestaureerd. Noodzakelijk bij wandeltochten zijn stevige schoenen en een flinke voorraad water.

Vrije tijd fietsers kunnen op Gomera, aangezien de vele hoogtemeters, snel de adem verliezen. Sportfietsers en mountainbikers voelen zich misschien beter, met de vele bochten en hoogtevershillen, in een mooi landschap. Een goede conditie is in ieder geval belangrijk.

Wie de wateren rond de kust onder water wil zien, vindt in San Sebastián, Valle Gran Rey en Playa de Santiago verschillende duikaanbieders en duikscholen. Talrijke baaien en lagunes zoals Playa del Inglés of de Charco del Conde bieden lol aan het strand in het water.

Uitgaan

Vooral in Valle Gran Rey aan de westkust en in Playa Santiago in het zuiden, kunnen nachtbrekers talrijke kroegen en bars en enkele disco’s vinden. In Valle Gran Rey komt men samen in bijvoorbeeld La Playa of Vueltas met muziekbar Cacatuá of de disco Quasimodo.

In de hoofdstad San Sebastian dansen vakantiegangers en de locale bevolking in het weekend het liefst in de pub Taberna of in de disco Fin-Fan, waar in middernacht het meeste gebeurd. Voor de oudere heeft het Café de la Villa goede cocktails en muziek van Louis Armstrong tot Cole Porter.

Culinair gezien is het aanbod veel groter en meer: Overal in de vakantieoorden en natuurlijk in de dorpjes in het binnenland vindt men talrijke restaurantjes en tapas-bars. Zij serveren de typische Canarische keuken tegen gunstige prijzen en goede kwaliteit. Waar veel locale bevolking is, is het goed. De betere Spaanse keuken vindt men meer in Valle Gran Rey en in de San Sebastián. Goede visrestaurants zijn vooral aan de kustplaatsjes.

Land en mensen

Gomera is vooral bestemd voor natuurliefhebbers. Het afwisselingrijke landschap met betoverende baaitjes en altijd groene regenwouden lokt naar steeds nieuwe wandelingen en tours.

In de stadjes en dorpjes heerst een traditionele architectuur. Sacrale kunst vindt men bijvoorbeeld in de Iglesia de Nuestra Señora de la Asuncion in San Sebastián. De grootste en mooiste kerk van het eiland bezit een waardevol houten dak in Mudéjar stijl en rijke altaar snijwerken.

In de kleine bergdorpjes heerst een landelijke oude dag. In de zomer worden er veel vieringen gehouden in de dorpen en stadjes, naar oude gebruiken. Veel muziek en goed eten. Bijna elke week is er in een dorpje wel zo’n heilige feest, wat wordt afgesloten met vuurwerk.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Typische Canarische drankjesAls je op de Canarische eilanden komt, mag je deze drankjes zeker niet missen: de Barraquito en de Gomeron. Gomeron is e…
Eilandhoppen: Trekking op de kleine Canarische EilandenVulkanen, diepe ravijnen, subtropische vegetatie, koele laurierbossen: Het is het steeds afwisselende, spectaculaire lan…

Vakantie naar München, DuitslandVakantie naar München, DuitslandMünchen is een stad en metropool in Zuid-Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Beieren en het district Opper-B…
Vakantie Rovinj, KroatiëRovinj is een havenstad in Istrië, Kroatië aan de gelegen aan de Adriatische Zee en is een populaire vakantiebestemming.…
Bronnen en referenties
  • Kaart Tenerife Tourism Service
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 19-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.