Fuerteventura, het vulkanische eiland

Fuerteventura, het vulkanische eiland Geweldige stranden en geheimvolle lavalandschappen, kristalhelder water en meterhoge golven. Op het twee na grootste Canarische eiland creëerde de natuur een unieke symbiose van de zee, het land en de lucht.

Algemeen

Kilometerlange fantastische zandstranden sieren de kust en glanzen in alle kleurtinten van stralend wit, of zachtgeel tot goud: In de meterhoge duinen uit fijn zand van Corralejo in het noorden en de kilometerlange fluweelstranden op het schiereiland Jandia in het zuiden vinden zonliefhebbers hun vakantieparadijs. Een constant wind van de westkust laat de harten van surfers sneller kloppen.
Van noord naar zuid loopt door het rond 120 kilometer lange en maximaal 30 kilometer brede eiland een donkere bergketen. Een fascinerend en tegelijk respect tonende getuige van het vulkanisme, die Fuerteventura zijn ontstaan dankt. Aan de voet van deze berg liggen diverse schilderachtige dorpjes, zoals Vega de Rio Palmas met honderden dadelpalmen, Valle de Santa Inés met beindrukkende terrasvelden of de oude hoofdstad Betancuria met haar beschermde monumentale dorpskern als uitstapje.

De diepe kloven van de oude vulkaan daarentegen, zijn de groene dalen geworden, die wandel- en natuurliefhebbers aantrekken. Het tweede grootste Canarische Eiland is het minste bewoond. Er is dus veel natuur, waar veel te ontdekken valt.

Eten en drinken

De traditionele Canarische keuken is eenvoudig en krachtig. Vol zitten staat op de eerste plek. Krachtige ingrediënten zoals maïsmeel, kikkererwten en aardappels zijn bijna in elk gerecht te vinden.

Vandaag de dag verzorgt men de traditionele recepten en verfijnt hen met Hispaanse of Mediteraanse invloeden. In de kustregio’s is verse vis een vanzelfsprekend ingrediënt, gebraden, gekookt of in een stamppot. In het binnenland worden vleesgerechten, zoals konijn of een jong geitje, behoorlijk gekruid of gemarineerd. Of er worden meerdere vleessoorten in een grote pan, de Puchero canario, met groenten en kikkererwten gekookt. Daarbij wordt altijd Gofio serveert, geroosterde en fijn gemalen tarwe of maïs. Deze ‘poeder’ moet alleen nog met water, melk of bouillon vermengt worden en het wordt gezouten of gezoet gegeten. Kleine kinderen krijgen dit als kleine snack tussendoor.

Een bijzondere specialiteit is Papas arrugadas, kleine aardappeltjes, die met de schil in een extra gezout water gekookt worden, tot het zout aan de korst kristalliseert. Daarbij eet men of de scherpe Mojo rojo, rode saus, of de mildere Mojo verde, groene saus. Voor kaasliefhebbers wordt de geitenkaas aanbevolen. Dit is de enige kaas die Spaanse en statelijke kwaliteitsmerk heeft gehouden. De verse, zachte kaas heet Queso fresco. Hoe langer het rijp is, hoe vaster hij wordt. De Queso curado heeft een half jaar gerust en lijkt op parmezaan.

Activiteiten

Rond om de kust van Fuerteventura zijn er genoeg wateractiviteiten: Duiken, vissen, zeilen, surfen. Voor iedere sport zijn er scholen of is er uitrusting aanwezig.

In het noorden liggen indrukvolle duikgebieden met bizarre lavaformaties en bonte vissen. Eigenlijk aan alle kusten kan men zeilen of surfen, het hangt van de moeilijkheidsgraaf af wáár men dit uitoefent. De vaak aanwezige wind rond om het eiland laat zowel de beginnen als de profi’s de juiste plek vinden voor windsurfen of zeilen. Vele noemen Fuerteventura ook het ‘Europese Hawaï’. Windsurfprofi’s proberen zelfs naar Lanzarote over te steken.

Golfen

De oudste golfbaan van het eiland ligt in La Pared aan de westkust. Architect Juan Catarimeau lette bij de aanbouw goed op de zijdelingse wind, zodat lange greens en veel bomen het parcours vormen. Er zijn echter nog meerdere plekken voor het afslaan en putten. Fuerteventura bezit vele vakantieclubs zoals gen andere Canarisch Eiland ze bezit. Deze complexen bieden hun gasten de verschillende sportmogelijkheden, van aerobic tot paardrijden, van tennis tot volleybal.

Wie het eiland te voet erkennen wil, kan zich bij georganiseerde groepen aansluiten of alleen de weg zoeken. In ieder geval zijn stevige schoenen en een behoorlijke voorraad water belangrijk. Het landschap is van januari tot april op z’n mooist, als de vlaktes en heuvel met bloemen bedekt zijn. De andere maanden hebben ook hun charme, de gekoelde lavastromen en de rotsformaties.

Uitgaan

Vooral in de vakantieplaatsjes Jandia Playa in het zuiden, Caleta de Fustes in het oosten en Corrralejo in het noorden zijn veel disco’s en bars, die tijdens de nachten veel vermaak bieden.

Bijzonder geliefd in Jandia Playa zijn de disco Stella en de Angel’s bij Aparthotel Atlántica. De Edel-Disco La Polca, aan het begin van Caleta de Fustes, wordt het begin van de nacht druk. Toch een grote keuze aan clubs, kroegen en cocktailbars vindt men in Corralejo. Vooral rond het inkoopscentrum Centro Atlántico, waar het ‘zien en gezien worden’is.

In de grotere en kleinere stadjes langs de kust is de keuze aan restaurantjes het grootst. Goede visrestaurants zijn bijvoorbeeld in Pozo Negro, Las Playitas, Tarajalejo, Puerto de la Cruz, La Pared, Aljuy en Cotillo. Wie de Canarische keuken proberen wil, moet naar het binnenland rijden, waar de kleine restaurantjes de typische gerechten serveren. Waar veel locale bevolking is, is het eten goed!

Ook in de hoofdstad Puerto del Rosario geldt dit:Waar de locale bevolking tijdens de vrije avonden in tapas-bar en kroegen elkaar ontmoeten, is het goed.

Het land en de mensen

La forte Ventura staat voor ‘het sterke avontuur’. Dit staat op de landkaart van 1339, waar Fuerteventura voor het eerst getekend is. De naam heeft het eiland behouden en vandaag de dag kan iedere bezoeker zijn eigen avontuur beleven.

Een uitstapje naar de eenzame fantastische stranden en oorspronkelijke stadjes in het zuidwesten van het eiland leidt naar een wonderbaar zand- en duinlandschap, waar men helemaal alleen en één met de natuur is. De tocht dient alleen met een terreinwagen gemaakt worden, omdat de wegen niet geasfalteerd zijn. Tijdens een wandeling door het lavagebergte in het binnenland, voelt men zich in een maanlandschap. Tussen de donkere bergen vallen witte huisjes enorm op. Hier is de typische Canarische architectuur te vinden, liefdevol heringerichte musea en bezienswaardige kerken.

Tijdens de zomer worden er diverse feesten georganiseerd. Tot het mooie en levendige Fuerteventura horen vele religieuze en profane feestelijkheden: Elke stad en elk dorp heeft veel muziek en goed eten tijdens een feestdag. Bijna iedere week vindt men in een ander dorpje of stad zo’n feest. Deze feesten worden altijd met schitterend vuurwerk.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
De Canarische eilanden, één en al vulkaanDe Canarische eilanden, één en al vulkaanDe Canarische eilanden, gelegen in de Atlantische oceaan ten westen van het zuiden van Marokko, liggen in één van de mee…

Vakantie naar München, DuitslandVakantie naar München, DuitslandMünchen is een stad en metropool in Zuid-Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Beieren en het district Opper-B…
Vakantie Rovinj, KroatiëRovinj is een havenstad in Istrië, Kroatië aan de gelegen aan de Adriatische Zee en is een populaire vakantiebestemming.…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 19-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.