Trafalgar Square in Londen: plein met National Gallary

Trafalgar Square in Londen: plein met National Gallary Het Trafalgar Square is een van de bekendste pleinen van Londen. Het grote plein en de National Gallary trekken ieder jaar weer vele bezoekers.

De geschiedenis van Trafalgar Square

Het plein heeft zijn leven te danken aan de zeeslag bij Trafalgar in 1805. De Engelse marine versloeg hierbij de Franse, die onder leiding van Napoleon stonden. Doordat ze nu de zeemacht van Frankrijk hadden uitgeschakeld besloten ze het feit te vieren met de aanleg van een plein. Eerst zou het plein vernoemd worden naar de koning William de vierde, omdat hij immers als koning de oorlog verklaard en gewonnen had, maar het plein werd later (maar nog wel voor de bouw) op suggestie van een architect genoemd naar de plaats waar de zeeslag plaatsvond. Het plein was klaar in 1845. Omdat de Londense districten Westminster en de City elkaar op dit plein ontmoetten wordt dit als het middelpunt van Londen gezien.

Het plein

Het grote plein heeft in het midden een grote zuil met het standbeeld van Nelson's. Er omheen is een groot stenen plein waar normaal veel duiven op zitten. Om het plein loopt de autoweg, waar naast The Mall en de Whitehall ook een drukke weg de A4 loopt. Deze weg gaat dwars door Londen heen. Aan de Noordzijde van het plein staat de National Gallary en in het Oosten staat de klassieke St. Martin-in-the-Fields kerk, naar waar vele kerken in Noord-Amerika afgeleid zijn.

Nelson's Column

Het standbeeld is gebouwd ter nagedachtenis aan Horatio Nelson's. Deze generaal zorgde ervoor dat Engeland de baas over de zeeën werd. Helaas stierf hij in de slag bij Trafalgar. Om hem te herdenken werd zijn standbeeld op een 45 meter hoge zuil gezet. Het granieten standbeeld kijkt in de richting van het Buckingham Palace. Onderaan de zuil zitten vier grote bronzen platen met daarop afbeeldingen van belangrijke gebeurtenissen in het leven van Nelson's. In 1867 werden onderaan de zuil vier bronzen leeuwen toegevoegd.

De National Gallary

De National Gallary is een wereldberoemd museum. Het heeft schilderijen van bijna alle belangrijke West Europese schilders. Het is zoals alle Britse staatsmusea vrij toegankelijk. Het museum is in 1828 geopend, de plannen voor het plein waren toen net gestart. Oorlogsbetalingen van Oostenrijk zijn gebruikt om de bouw te financieren. In de jaren voor de opening was Engeland bezig om de staatskunstcollectie uit te breiden. Het eerste museum moest een aantal keren ingrijpend verbouwd en uitgebreid worden om de steeds groter wordende collectie en bezoekersaantallen aan te kunnen. Er was bij het ontwerp van het plein al rekening mee gehouden, waardoor ze dus een groot hoofdgebouw aan de Noordzijde van het plein konden neerzetten.

Trafalgar Square en de politiek

Het Trafalgar Square is bekend in de politiek. Het is het plein op de route van het Buckingham Palace naar de Palace of Westminster. Als je vanaf het plein naar het Westen loopt kom je via de weg The Mall uit bij het Buckingham palace. Langs deze weg hebben veel Landen hun ambassade. Ook op het plein zelf zitten een paar ambassades. Een andere grote weg; de Whitehall, loopt naar het Zuiden. De Westminster Abbey ligt aan deze weg en de bekende straat Downing Street is een zijstraat van Whitehall. Met al deze belangrijke gebouwen in de buurt hangen er al tijden beveiligingscamera's op het plein.

Hoe kom je er?

Het station Charing Cross van de London Underground heeft een uitgang op het plein. Bij dit station kun je op de Northern en Bakerloo Line stappen. De stations Embankment en Leicester Square liggen ook in de buurt.
© 2007 - 2024 Da-peer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip LondenEen heerlijke stad om te shoppen, van mooie architectuur te genieten en lekker rondstruinen, allemaal kan het tijdens ee…
Winkelen in LondenIn Londen kan je dagenlang rondlopen, niet alleen om de talrijke musea en bezienswaardigheden te bezoeken, maar ook om t…
Interessante musea in LondenInteressante musea in LondenVoor toeristen is in Londen veel te zien en het aanbod aan bezienswaardigheden in de hoofdstad van het Verenigd Koninkri…

Suriname, een veelzijdig landSuriname, een veelzijdig landSuriname, een veelzijdig land in Zuid-Amerika. Veelzijdig qua culturen met een prachtige natuur. Suriname grenst aan Fra…
Griekenland, vakantie op LipsiHet hele kleine eilandje Lipsi heeft een tropische temperatuur in de zomer, het kan er in de schaduw rond de 40° C worde…
Bronnen en referenties
Da-peer (25 artikelen)
Laatste update: 03-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.